VIDEO Cutremur politic la Chișinău: Socialiștii și blocul pro-european au semnat un acord anti-Plahotniuc / Maia Sandu, pusă premier / R. Moldova, declarată ”stat capturat” printr-un vot în Parlament / Deputații l-au demis pe șeful serviciului secret și pe cel al Centrului Anticorupție
Socialiștii președintelui Igor Dodon și blocul pro-european ACUM condus de Andrei Năstase și Maia Sandu au convocat sâmbătă o ședință parlamentară extraordinară și au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, o trimitere clară la Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. Ședința extraordinară vine după ce Curtea Constituțională a R. Moldova, considerată a fi sub influența lui Plahotniuc, a decis că termenul de învestire a unui nou executiv a expirat vineri noapte și că Parlamentul trebuie dizolvat imediat. PSRM și ACUM au calificat decizia CCM drept uzurpare a puterii în stat și au spus că termenul expiră abia sâmbătă seară. Ședința parlamentului a fost sabotată de secretariat, așa că activitatea s-a desfășurat fără lumină.
Trebuie subliniat că ofensiva politică de sâmbătă din Republica Moldova a avut girul ambasadorilor Rusiei, Statelor Unite și Uniunii Europene, aceștia fiind prezenți în clădirea Parlamentului.
Potrivit înțelegerii politice, socialiștii au primit funcția de președinte al Parlamentului pentru Zinaida Greceanîi și câteva posturi de miniștri, iar Maia Sandu, lidera PAS, a fost numită premier. Partidul Democrat a contraatacat cerând demisia lui Dodon pentru ”trădare de patrie” și alegeri parlamentare și prezidențiale, iar televiziunea oligarhului Plahotniuc a difuzat imagini în care Dodon ar discuta despre federalizarea țării. Evenimentele de sâmbătă s-au petrecut pe repede-înainte, Parlamentul reușind într-o singură zi să-și aleagă toată conducerea, să creeze comisiile de specialitate, să voteze guvernul – care a și depus jurământul, și să voteze și un document prin care R. Moldova este declarat ”stat capturat” și, de asemenea, se decide demiterea conducerii parchetelor, curții supreme, serviciului secret, comisiei electorale, etc.
Citește și:
- Pavel Filip spune că nu va ceda funcția de premier și executivul către Maia Sandu: ”Mâine-poimâine ne putem trezi și cu al treilea, și cu al patrulea guvern”
- VIDEO Plahotniuc: Nu recunoaștem legitimitatea a ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament
- Tomac: Ce l-a determinat pe Dodon să o propună pe Sandu pentru funcția de premier? Simplu: frica de Plahotniuc
- R. Moldova: Curtea Constituțională a decis că tot ce se întâmplă sâmbătă în Parlamentul de la Chișinău este neconstituțional
- VIDEO Televiziunea lui Plahotniuc a publicat imagini video cu Dodon și liderul PD care discută despre federalizarea Republicii Moldova / Dodon: Propunerile au fost din partea lui Plahotniuc și trimise în Rusia pentru a i se închide dosarele
Desfășurarea evenimentelor de sâmbătă din R. Moldova, livetext:
20.46 Vicepreședintele Parlamentului, Ion Ceban, apel către televiziunea publică: „Rugăm conducerea TRM să dea pe post ceea ce se întâmplă în Parlament. Sunteți o companie de stat, nu invitați oameni care să spele oasele”. Televiziunea publică a ignorat ședința de astăzi a Legislativului, difuzând concerte de muzică populară și dansuri sportive.
20.41 Ședința Parlamentului este declarată închisă. Deputații se vor întâlni în ședință duminică, 9 iunie, la ora 9.00. Președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi a declarat că timp de trei luni, cât instituția nu a fost funcțională, s-au adunat mai multe subiecte care trebuie examinate.
20.38 Este demis din funcție și directorul Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Se propune modificarea legislației în sensul acordării peședintelui R. Moldova a atribuției de numire și demitere a șefului Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Cu 59 de voturi modificarea a fost aprobată.
20.20 După o pauză, deputații au revenit în plen pentru a dezbate și vota mai multe proiecte de legi (Unimedia).
Parlamentul a adoptat decizia de demitere a șefului Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu. Pentru revocarea lui au votat 61 de deputați prezenți în sală. (Agora.md)
Se propune adoptarea unei „declarații privind condamnarea tentativei de uzurpare a puterii în stat în favoarea Partidului Democrat din Moldova de către Curtea Constituțională”. Cu 61 de voturi, declarația a fost adoptată. (Ziarul de Gardă)
20.14 ”Situația nu este grozavă, dar este mai bună decât mă așteptam. Este un guvern care va privi spre Vest, inclusiv spre România”, declarat Traian Băsescu la Realitatea TV, subliniind că premierul, prim-vicepremierul și câțiva miniștri din noul guvern au cetățenie română.
19.52 Dacian Cioloș, printre primii care o felicită pe Sandu:
19.08 Plahotniuc spune că este o ”lovitură de stat”: ”Ceea ce au făcut astăzi PSRM, ACUM și Dodon este o evidentă lovitură de stat. Au încălcat deliberat hotărârile Curții Constituționale. Igor Dodon și PSRM nu mai au legitimitate să participe la formarea unei majorități și a guvernului pentru că există multiple dovezi că au fost finanțați din afara țării. ”
19.06 Noul Guvern al Maiei Sandu a depus jurământul.
18.31 Cei 61 de deputați au votat Guvernul Maia Sandu. Vicepremier și ministru de Interne va fi Andrei Năstase, liderul PPDA, celălalt partid din blocul proeuropean ACUM.
17.59 Deputații discută recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Legislativului în urma votului a 61 de deputați.
Prezentând proiectul de lege privind recunoașterea R. Moldova drept stat capturat, Andrei Năstase a cerut un vot de neîncredere în Curtea Constituțională, demisia șefilor de la parchete, servicii secrete, comisia electorală și curtea supremă, plus crearea comisiilor de anchetă a furtului miliardului, anchetarea „Laundromatului” și anularea sistemului de vot mixt.
„Având în vedere situația din țară, ne adresăm la CEDO cu privire la abuzurile CC”, a spus Năstase. (Agor.md)
17.44 Președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcția de prim-ministru a președintei PAS, Maia Sandu.
17.31 Ambasadorul UE în R. Moldova a postat pe Facebook un mesaj de susținere pentru ceea ce se întâmplă sâmbătă în Parlament:
17.12 Democrații consideră că orice se decide acum în plenul Prlamentului este „ilegal și va fi atacat în mod corespunzător”
16.49 Biroul Permanent se convoacă pentru a crea cele 10 comisii parlamentare. De asemenea, Dodon urmează să consulte grupurile parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru
15.48 Zinaida Greceanîi, votată președinte al Parlamentului de la Chișinău
15.01Partidul lui Plahotniuc cere demisia lui Dodon și alegeri parlamentare și prezidențiale
14.45 Președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, este singura candidatură propusă la funcția de președinte al Legislativului. Deputații au luat o pauză înainte de procedura de vot.
Acordul dintrea ACUM și PSRM a fost semnat de 60 de parlamentari din cei 61 câți sunt în grupurile partidelor PSRM, PAS și PPDA. (Agora.md)
14.13: La scurt timp după ce Igor Dodon a anunțat că în spațiul public vor apărea filmulețe cu el, Publika TV, televiziunea ce aparține liderului PD, Vladimir Plahotniuc a publicat imagini video cu camera ascunsă de la o întrevedere dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotnic și Serghei Iaralov, despre care se spune că se află în spatele oricărei decizii luate de liderul PD.
14.07 Ședința este boicotată de secretariatul Parlamentului, potrivit deputaților prezenți în sala de ședințe a legislativului. Astfel, în sală nu este lumină și nu funcționează microfoanele deputaților. (Radio Chișinău)
13.56 În „înțelegerea politica temporară privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia Constituționalității” care urmează să fie votată astăzi de PSRM și ACUM se găsește și lista miniștrilor din viitorul Guvern. Cum va arăta Guvernul:
Prim-ministru – Maia Sandu viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Interne – Andrei Năstase Viceprim-ministru pentru reintegrare – Vasile Șova Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene – Nicolae Popescu Ministrul Afacerilor Interne – Andrei Năstase Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – Georgeta Mincu Ministerul Apărării – Pavel Voicu Ministerul Economiei și Infrastructurii – Vadim Brânzan Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării – Liliana Nicolăiescu-Onofrei Ministerul Finanţelor – Natalia Gavrilița Ministerul Justiţiei – Stanislav Pavlovschi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Ala Nemerenco.
13.51 Deputatul blocului ACUM, Vladimir Bolea, confirmă că Partidul Socialiștilor va avea câțiva reprezentanți în Guvernul condus de Maia Sandu. Totodată, Zinaida Greceanîi va fi candidatul pentru funcția de președinte al Parlamentului.
„O votăm pe Zinaida Greceanîi președinte al Parlamentului. După care colegii de la PSRM s-au obligat să o voteze pe Maia Sandu la funcția de prim-ministru”, a declarat el.
26 de deputați ACUM și 35 de deputați PSRM vor semna „Înțelegerea politică temporară” de deoligarhizare a statului. Documentul prevede demiterea imediată a șefilor instituțiilor de forță și instituirea comisiilor de anchetă pentru elucidarea fraudei bancare și spălătoriei rusești (Loundromat).
Pe rețelele de socializare are loc mobilizarea susținătorilor PDM, prin mesaje private, la un protest programat pentru duminică, 9 iunie.
Politicienii nu au reușit până vineri, 7 iunie, să formeze o majoritate și să învestească un nou guvern, iar Curtea Constituțională susține că termenul în care mai puteau face asta a expirat vineri la miezul nopții. Curtea spune că termenul de „trei luni” din data validării alegerilor (9 martie 2019) statuat în Constituție, pentru formarea noului guvern, înseamnă 90 de zile și că acest termen a expirat la 7 iunie 2019, ora 00.00. Prin urmare, președintele este obligat acum, în opinia Curții, să dizolve Parlamentul și să stabilească data alegerilor anticipate.
ACUM și PSRM pretind, în schimb, că termenul legal expiră sâmbătă, 8 iunie și, după negocierile purtate noaptea, au anunțat convocarea Parlamentului pentru sâmbătă, ora 12.30.
Cei din blocul ACUM și PSRM susțin, pentru că nu sunt de acord cu calendarul Curții Constituționale, că ”asistăm la o tentativă de lovitură de stat prin intermediul înaltei curți”.
De asemenea, Igor Dodon a anunțat că dispune de informații conform cărora Procuratura s-ar pregăti să intenteze dosare penale, pentru tentativă de lovitură de stat, tuturor deputaților care participă la ședința de sâmbătă a Parlamentului.
El a spus că nu va dizolva astăzi Parlamentul și că așteaptă rezultatele negocierilor dintre PSRM și blocul ACUM. În paralel, Dodon a invitat la discuții ambasadorii Federației Ruse, SUA și UE, pentru a afla dacă aceștia vor recunoaște un eventual vot asumat de PSRM și ACUM.
„Cunosc că vor fi deschise dosare penale pentru tentativă de lovitură de stat. Dacă vor vota și vor merge înainte (PSRM și ACUM), înseamnă că au curaj. Pe intern, la sigur, Curtea Constituțională nu va recunoaște. Dar pe extern va fi recunoscut oare un asemenea vot și majoritate parlamentară? Am cnvocat ambasadorii UE, SUA și Federației Ruse la ora 11.00”, a spus Dodon.
Curtea Constituțională a emis sâmbătă o nouă hotărâre prin care menționează că Parlamentul nu este în drept să se întrunească în ședință. „În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se menționează în decizia Curții Constituționale.
Decizia dată vine după ce deputații democrați Vladimir Cebotari și Serghei Sîrbu au depus ieri o sesizare către înalta curte privind interpretarea articolelor 63 și 85 din Constituție.