Cât a costat transportul cu elicopterul la București pentru senatorul PSD Suceava diagnosticat cu enteroviroză, care a amenințat medicii ca să fie transferat
Transportul cu elicopterul de la Suceava la București pentru senatorul PSD Virginel Iordache, diagnosticat cu enteroviroză, a costat 4.400 de euro, arată Departamentul pentru Situații de Urgență, într-un răspuns pentru Mediafax, precizând că o oră de zbor costă în jur de 1.100 de euro. Managerul Spitalului Județean din Suceava, Vasile Rîmbu, a afirmat că decizia de a-l aduce cu elicopterul în Capitală pe senatorul PSD Virginel Iordache a fost luată de medicii suceveni „sub presiune și sub amenințări”. Directorul spitalului a mai spus că parlamentarul „a țipat la toată lumea”, a amenințat, a cerut să fie transferat și a refuzat ambulanța, potrivit Obiectiv de Suceava.
Presa locală a scris că senatorul PSD Virginel Iordache a fost transportat la București de la Suceava, acuzând dureri de cap, amețeală și diaree. Senatorul a fost consultat şi i s-a spus că nu este nimic grav, dar parlamentarul a insistat să fie transferat cu elicopterul în Capitală.
„Costul estimativ al unei ore de zbor cu elicopterul echipat medical este de 1.100 de euro. Durata zborului pentru transfer pe traseul Iași-Suceava-București-Iași a fost de 4 ore și 18 minute. Echipajul medical a fost alcătuit dintr-un medic și un asistent”, arată Departamentul pentru Situații de Urgență.
Un calcul simplu arată că transportul senatorului PSD Virginel Iordache de la Suceava la București cu elicopterul, pentru enteroviroză, a costat ușor peste 4.400 de euro.
Potrivit sursei citate, în conformitate cu legislația privind Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, solicitările de transfer pe cale aeriană din județul Suceava sunt transmise către dispeceratul UPU-SMURD din cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situații de Urgență, iar persoana căreia îi revine întreaga responsabilitate de a informa cu privire la starea pacientului, pentru justificarea transferului aerian, este medicul care face solicitarea.
„După aceasta, medicul din dispecerat stabilește daca un caz poate fi transferat pe cale aeriană, după informarea prealabilă medicului șef UPU-SMURD, iar întreg dosarul cazului este transmis către Punctul de Operare Aeromedicală care poate efectua misiunea”, mai precizează DSU.
Senatorul Virginel Iordache a scris pe Facebook că a fost acuzat „de tot felul de netrebnicii” pe care le-ar fi săvârșit în această perioadă. Senatorul a arătat că starea sa de sănătate s-a degradat brusc în noaptea de 12 mai, însă în 13 mai a rămas acasă. În 13 mai, febra i-a ajuns la 39,6, iar durerile de cap și de articulații au devenit aproape insuportabile, astfel că a doua zi s-a prezentat la Urgențe la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
„Senatorul Virginel Iordache nu a făcut nici o cerere referitoare la un transport preferențial pentru transferul intraspitalicesc, interacțiunea cu personalul medical a fost una de respect reciproc, neexistând nici un episod din cele relatate nerealist în presă. Parlamentarul PSD este recunoscător faptului că face parte din comunitatea suceveană formată din oameni deosebiți și valoroși”, a transmis și biroul de presă al senatorului Virginel Iordache, într-un drept la replică.