Guvernul modifică modul de alegere a președinților Consiliilor Județene: Se revine la votul direct/ Baronii locali au cerut schimbarea, de teamă că vor rămâne fără funcții anul viitor
Guvernul a aprobat în ședința de luni un proiect de OUG care prevede modificarea modului de alegere a președinților de consilii județene. „Vom modifica legislația astfel încât să fie ales din nou prin vot direct (…) Președintele Consiliului Județean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, a anunțat premierul Viorica Dăncilă. De fapt, se revine la modalitatea de alegere care a fost valabilă în perioada 2008-2016.
UPDATE Actualii președinți de consilii județene au solicitat această OUG, de teamă că anul viitor, după alegerile locale, nu vor mai prinde aceste funcții. Ei se bazează pe notorietatea lor pentru a fi aleși direct.
„Așa cum îl aleg pe președintele României, așa cum îl aleg pe primarul orașului, eu cred că președintele Consiliului Județean trebuie ales de toți cetățenii județului și nu desemnat în urma unui troc, prin vot indirect. Bineînțeles că PSD își asumă, cea mai bună soluție este întoarcerea la cetățeni. A fost un troc în 2015 între PNL și PSD, plecând de la premisa că președinții de Consilii Județene trebuie să devină niște instrumente absolut obscure în mâna președinților partidelor”, a spus Marian Oprișan pentru Europa Liberă.
După ședința de Guvern, vicepremierul Daniel Suciu a spus că ordonanța a fost aprobată la solicitarea președinților de Consilii Județene. „Din cei 34 de preşedinţi care au trimis punct de vedere, 29 susţin această modificare a legislaţiei, iar printre aceştia sunt inclusiv reprezentanţi ai partidelor care astăzi sunt în Opoziţie”, a spus Suciu.
În prezent, președinții Consiliilor Județene sunt numiți de către consilierii județeni, în urma negocierilor dintre partide.
De-a lungul timpului, modalitatea de alegere a președintelui Consiliului Județean a suferit modificări de la alegerea sa în mod indirect de către consiliile județene în perioada 1991-2008, la alegerea sa prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat în perioada 2008-2016 și revenirea la alegere în mod indirect începând cu anul 2016, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
„Având în vedere efectele pozitive ale alegerii președintelui consiliului județean în mod direct de către colectivitatea locală de la nivelul județului, se impune revenirea la scrutin uninominal în ceea ce privește alegerea președintelui consiliului județean”, se precizează în nota de fundamentare. Proiectul a fost inițiat de Ministerul Dezvoltării.
Potrivit acesteia, scopul actului normativ este de a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate și stabilitate președinților consiliilor județene, precum și a uniformizării legislației care reglementează alegerea și statutul aleșilor locali până la organizarea alegerilor locale din luna iunie 2020.
Vezi AICI proiectul.