Inspectoratul Școlar din Neamț organizează o nouă simulare pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat/ Elevii spun că vor protesta iar cu #foaiagoală
Elevii din județul Neamț vor susține o nouă simulare la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, începând de vineri, 17 mai. Măsura a fost luată de Inspectoratul Școlar Județean Neamț pentru a corecta rezultatele nesatisfăcătoare obținute de elevi în luna martie. Consiliul Elevilor din Județul Neamț susține că o nouă simulare va fi un factor de stres în plus pentru elevii care se se pregătesc pentru examenele naționale ce vor avea loc în câteva săptămâni. ”Aceste simulări nu aduc niciun beneficiu nimănui”, spun reprezentanții elevilor din județ, susținând că vor protesta din nou, prezentând foaia goală.
Consiliul Județean al Elevilor Neamț atrage atenția, printr-un comunicat de presă, că decizia pentru o nouă simulare a fost luată peste noapte, pe 9 mai.
”Este imposibil să nu remarcăm faptul că aceste simulari reprezintă, în continuare, un factor de stres în plus pentru elevii deja presaţi să obţină o notă cât mai mare la examene, dar fără a se ține seama de redundanţa acestui lucru. Astfel, beneficiarilor primari ai educației le este cerut să aibă rezultate cât mai bune, dar fără o însemnătate reală. Este imposibil să nu remarcăm şi faptul că, în contextul acestui anunţ, nu este suficient timp ca să observi o diferență dramatică în rezultatele elevilor aşa cum se așteaptă, întrucât examenele vor avea loc în câteva saptămâni. Aceste simulări nu aduc niciun beneficiu nimănui”, spun elevii într-un comunicat.
Elevii spun că vor da foaia goală
Reprezentanții Consiliuliul Elevilor din Neamț îi îndeamnă pe elevi să dea din nou foaia goală la aceste noi simulări, și astfel să se alăture protestului #foaiagoala început în luna martie. Atunci Consiliul Național al Elevilor (CNE) când i-a îndeamnă pe elevii care au participat la Evaluarea Națională și la Bacalaureat să foaia goală, ca formă de protest față de problema metodelor de evaluare din sistemul de învățământ care nu se pliază pe nevoile și interesele lor.
”Încurajăm elevii să se alăture protestului #foaiagoală încă o dată şi să predea foaia goală la simulări sau să scrie pe ea nemulţumirile legate de actualul sistem de învaţământ românesc. De ce? Pentru că suntem într-adevăr beneficiarii primari ai sistemului educaţional, iar protestul paşnic este un drept al nostru şi o modalitate prin care putem lansa un semnal de alarmă”, arată elevii de la Neamț.
Citește și
- Simulare Evaluare Națională 2019. Elevii protestează faţă de simularea de la clasa a VII-a: Dăm foaia goală
- #foaiagoală: Ce a scris o elevă în foaia de examen de la simularea BAC 2019: „Am decis să protestez; nu mai vreau să se facă modificări în timpul anului școlar și să mă afecteze”
- VIDEO #foaiagoală: Confruntarea directă între eleva care și-a scris nemulțumirile pe foaia de examen și ministrul Educației: „E prioritară digitalizarea când avem școli cu toalete în curte?” / Ce a răspuns Andronescu
Ce spune inspectoratul
Inspectorul școlar general al județului Neamț spune că măsura organizării unei noi simulări a examenelor națională a fost luată în vederea obținerii unor rezultate mai bune la examenele care vor avea loc în lunile iunie- iulie. ”Face parte din planul nostru de măsuri pe care l-am adoptat după simulările naționale. Testările vor avea loc în liceele unde rezultatele sunt nesatisfăcătoare. Acolo unde rezultatele sunt bune nu se va ține acest examen. Este vorba aici de simularea pentru Evaluarea Națională, care nu se va ține în colegiile ”Petru Rareș” și ”Calistrat Hogaș”. La bacalaureat, doar în Colegiul Tehnic din Târgu Neamț nu va avea loc simularea, deoarece săptămâna viitoare va avea loc o inspecție generală, dar subiectele vor fi discutate în fiecare clasă”, a declarat pentru HotNews Elena Laiu, inspector general școlar la Neamț.
Ce rezultate au fost în județul Neamț
Rezultatele de la la simularea de la Evaluarea Națională 2019 din luna martie arată că, în județul Neamț, 63,36% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut note sub 5. La Bacalaureat, rezultatele de la simulare arată că 75,58% dintre elevii de clasa a XII-a au obținut medii peste 5 la Limba și literatura română, 57,66% au trecut la proba obligatorie a profilului (Matematică sau istorie) – 57,66%, în timp ce 63,24% au obținut note peste 5 la proba la alegere a profilului și specializării.
Citește și
- Dezastru la matematică la simularea Evaluării Naționale 2019: peste jumătate dintre elevii din clasele a VII-a și a VIII-a nu au obținut nota 5
- Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2019 pentru clasele a VII-a și a VIII-a. Doar 39,4% dintre elevii de clasa a VIII-a au luat note peste 5 la Matematică
Rezultate la simulare, la nivel național
La nivel național, rezultatele de la simularea la Evaluarea Națională 2019 arată că puțin peste jumătate de elevii din clasele a VII-a și a VIII-a au obținut note de trecere. Pe disciplinele de examen, procentul notelor mai mari sau egale cu 5 a fost de 69,1% (63,1% în 2018) la Limba şi literatura română, respectiv de 39,4% (33,1% în 2018) la Matematică.
În privința rezultatelor de la simularea bacalaureatului, acestea arată că numai 42,15% dintre elevii de clasa a XII-a au obținut medii de 6 și peste 6.
Calendar Evaluare Națională 2019:
3 – 7 iunie Înscrierea elevilor
7 iunie Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
18 iunie Limba și literatura română – probă scrisă
20 iunie Matematica – probă scrisă
21 iunie Limba și literatura maternă – probă scrisă
25 iunie Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
25 iunie Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
26 – 28 iunie Soluționarea contestațiilor
29 iunie Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Calendar BAC 2019 Sesiunea iunie-iulie 2019
27 – 31 mai 2019 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
31 mai 2019 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/ a XIII-a
3 – 4 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
5 – 6 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
7, 10 – 11 iunie 2019 Evaluarea Competențelor digitale – proba D
12 – 13 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
1 iulie 2019 Limba și literatura română – proba Ea) – probă scrisă
2 iulie 2019 Limba și literatura maternă – proba Eb) – probă scrisă
3 iulie 2019 Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie – proba Ec) – probă scrisă
4 iulie 2019 Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – probă scrisă
8 iulie 2019 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:0)
9 -12 iulie 2019 Rezolvarea contestațiilor 13 iulie 2019 Afișarea rezultatelor finale la bacalaureat 2019
MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!