Sari direct la conținut

Sute de elevi de clasa a VIII-a au fost interesați de ofertele liceelor din București/ Elev: Cred că e important să alegi liceul care e mai aproape de casă

HotNews.ro
Târg licee, Foto: Hotnews
Târg licee, Foto: Hotnews

În plin scandal legat de schimbarea peste noaptea a calendarului de admitere la liceu, sute de elevi de clasa a VIII-a au mers la târgul liceelor din Capitală, în cadrul căruia și-au prezentat ofertele, pentru viitorul an școlar, 102 instituții de învățământ. Elevii au stat de vorbă cu profesorii și cu liceenii pentru a putea lua mai ușor o decizie. Târgul educațional se desfășoară până vineri inclusiv, în Parcul Tineretului.

Cele mai aglomerate standuri erau cele ale liceelor cu profil teoretic. Liceenii încercau să le explice elevilor care sunt avantajele și cât de greu este să înveți în liceul lor.

”Cred că e important să îți alegi liceul care e mai aproape de casă, să nu faci două ore până la școală. Cel puțin eu așa am ales liceul, dar am și avut colegi care au dat și ei aici”, a spus Cristina, elevă în clasa a X-a de la Colegiul Antim Ivireanul. Colegiul a venit la târg cu o singură clasă de turism pentru clasa a IX-a.

Teodora, elevă în clasa a XII-a de la Colegiul Hristov Botev din București, încerca să-i convingă pe vizitatori că studiul limbii bulgare și al limbii ruse poate fi un avantaj. ”Este un liceu unde poate cunoaște foarte multe persoane. Avem grupe de dans, tradiționale și clasice. De anul acesta s-a introdus studiul în limba rusă și în limba rromani. Au de unde alege. În plus, cu limbile străine vei avea întotdeauna de lucru”, spune Teodora.

Vestea că planificarea pentru probele vocaționale și de aptitudini de la admiterea la liceu s-ar putea amâna nu i-a descurajat pe elevi. Iasmin s-a învoit de la școală și împreună cu alți colegi pentru o vizită la târg. ”Am auzit de schimbare, dar pe mine nu mă afectează. Încă nu m-am hotărât la un liceu anume. Momentant, am venit să mă interesez de toate liceele care au profil de filologie. Eu aș vrea să intru cu nota 8 și ceva, dar acum depinde cum învăț până la sfârșitul anului școlar”, a spus Iasmin, elevă de clasa a VIII-a.

Raluca, o altă elevă de clasa a VIII-a, speră că va termina liceul cu o medie peste 9, astfel încât să se poată pregăti pentru Medicină. ”Mie îmi place mult și chimia și biologia, și cred că medicina mi s-ar potrivi. Am văzut mai multe licee bune care au profil de științele naturii, pentru că după liceu vreau să dau la Medicină”, a spus Raluca, elevă la Școala Generală Heliade Rădulescu.

Cu toate că Ministerul Educației vrea să crească numărul de clase de la profil profesional, elevii de clasa a VIII-a nu sunt foarte interesați de meserii. Este concluzia profesorilor de la colegiile cu profil profesional.

”Ar fi bine să fie mai multe astfel de clase, dar când ai industria aproape și când ai un centru industrial dezvoltat. Bucureștiul e un centru dezvoltat în anumite domenii, în general elevii din Capitală optează pe filiera teoretică, mai puțin pe filiera tehnologică. De câțiva ani avem probleme cu aceste opțiuni ale elevilor, și mai ales ale părinților. Părinții încă nu conștientizează nevoia obținerii unei calificări profesionale. Am fost în țară și am văzut că sunt foarte multe școli care au clase profesionale și își fac foarte repede acele clase. În București nu există așa ceva, în București este o luptă în fiecare an o muncă de a convinge copiii să mizeze pe învățământul profesional, în obținerea unei calificări, și apoi își pot continua studiile”, spune Adriana Dan, director adjunct la Colegiul Tehnic Media.

În schimb, cerere pentru colegiile cu profil teoretic este la fel de mare ca în ultimii ani. De exemplu, unele colegii și-au dublat locurile pentru unele profiluri.

”Pentru anul următor, avem 10 clase pentru clasa a IX-a, dintre care 8 clase de matematică-informatică, două dintre ele în limbă străină intensiv, și două clase de științele naturii. Spre deosebire de anul trecut am dublat clasele de științele naturii”, a spus Sever Popa, directorul de la Colegiul Național Mihai Viteazul.

Acesta mai spune că alocarea mai multor clase pentru profilul profesional poate fi o măsură bună dacă vrei să relansezi economia. ”Nu poate fi relasată economia fără muncitori, fără tehnicieni..Este normal. Dar cred că mai rămâne să se producă și absorția absolvenților în economie. Trebuie să se facă simultan acest lucru, pentru că degeaba producem absolvenți de profesional, dacă nu au unde să se angajeze”, a mai afirmat Sever Popa.

Târgului „Oferta Educațională“ are loc până vineri, 17 mai, în Parcul Tineretului.În perioada următoare, Inspectoratul Municipiului București urmează să publice broșura pentru admiterea la liceu, cu informații despre fiecare liceu. În perioada 3 – 7 iulie 2019, absovenții de clasa a VIII-a vor putea completa opțiunile pentru admiterea la liceu în fișele de înscriere, urmând ca acestea să fie introduse în baza de date computerizată. Admiterea la liceu are pe 12 iulie.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro