Business report: Cum e defalcată sărăcia în România și care e infrastructura pe care se propagă; Modificarea OUG 114, "ordonanţa lăcomiei", ar putea exclude de la taxare creditele în valută – surse bancare
Cum e defalcată sărăcia în România și care e infrastructura pe care se propagă. România este foarte departe de a fi o ţara omogenă din punct de vedere al riscului de sărăcie, cu variaţii faţă de media naţională ( oricum destul de ridicată în sine din perspectivă europeană) mergînd de la +42% pe axa diagonală a sărăciei, Regiunea Nord-Est – Regiunea Sud-Vest, până la -74% ( !, un sfert din nivelul mediu pe ţară) în zona Capitalei. De remarcat, Transilvania şi Crişana ( Macroregiunea Unu în statistica Eurostat, formată din Regiunea Nord-Vest şi Regiunea Centru) se află destul de clar sub media naţională, cu o valoare medie de 18,2% sau -23% faţă de aceeaşi medie, potrivit cursdeguvernare.ro.
Bucureştiul a lăsat mult în urmă Berlinul, a depăşit la PIB Helsinki şi deja aleargă Viena – date Eurostat. PIB-ul pe cap de locuitor la standardul puterii de cumpărare (PPS) al regiunii Bucureşti – Ilfov a depăşit 144% din media Uniunii Europene. Capitala României a lăsat mult în urmă Berlinul, a depăşit Helsinki şi se apropie rapid de Viena, după ultimele date calculate de Comisia Europeană. Restul României apare ca o paragină. Bucureştiul are un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare floosită de Eurostat de 43.200 de euro, ajungând la 144% din media UE 28, arată ultima statistică emisă de Comisia Europeană anul acesta, care conţine datele finale pe 2017, potrivit Economica.net.
Grupul sud-african Naspers își separă activele internaționale, inclusiv eMag, și pregătește listarea noii companii la Amsterdam. Grupul sud-african de e-comerț și media Naspers, acționarul majoritar al eMag, a anunțat că va separa activele internaționale de grup, inclusiv participația la eMag, într-o nouă companie, ce va fi listată pe bursele din Amsterdam și Johannesburg. Entitatea rezultată va include, pe lângă participația de aproape 80% la cel mai mare retailer online din România, pachetul de aproximativ 31% deținut la gigantul chinez din technologie Tencent, evaluat la peste 130 miliarde de dolari, scrie Profit.ro.
Paradox: România, producţii record la cereale, dar şi deficit pe măsură. Excepţie fac porumbul şi grâul. Anul trecut, fermierii români au avut printre cele mai mari producţii la hectar din istorie la culturi precum grâul, porumbul sau floarea soarelui, producţia de cereale depăşind 30 de milioane de tone, faţă de aproximativ 27 de milioane în 2017. Dar asta nu ne-a ajutat prea mult, deficitul comercial fiind, per total, cu o treime mai mare decât în anul precedent. România a înregistrat în 2018 un deficit de 1,153 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu 35,1% faţă de 2017, potrivit Adevărul.
Modificarea OUG 114, „ordonanţa lăcomiei”, ar putea exclude de la taxare creditele în valută – surse bancare. Surse din mediul bancar susţin că viitoarea ordonanţă care va modifica OUG 114/2018 ar putea exclude de la taxare (din total active) creditele în valută. Nu pentru că Executivul şi-ar dori stimularea creditării în valută (în dauna programelor BNR), ci pentru că nu ştie cum poate identifica împrumuturile acordate de bănci din surse de finanţare externe de genul BERD sau BEI, scrie Economica.net.
Primăria Timișoara a anunțat un prim termen limită pentru firmele care nu au cabluri în subteran. Oficialii PMT anunță oficial un prim termen limită pentru operatorii de servicii care au în proprietate cabluri aeriene pe stâlpii din oraș, pentru str. Arieș. În urmă cu o săptămână, mai exact luni seara, primarul Nicolae Robu a demarat Operațiunea Ghilotina, operațiune de tăiere a cablurilor care atârnă pe stâlpii de pe Podul Mihai Viteazu, scrie Tion.ro.
Cofondatorul Taxify ia în calcul să intre în România și cu serviciul de trotinete electrice și livrare de mâncare, dar condiționat. Compania estoniană de ridesharing Taxify intenționează să intre în România și cu serviciul de livrare de mâncare, concurând Uber și pe această nișă, după ce va observa cum evoluează business-ul în alte țări, și ia în calcul lansarea pe piața locală și a serviciului de închirieri de trotinete electrice, dar nu poate avansa la acest moment date exacte pentru lansare, având în vedere și legislația internă de transport care trebuie modernizată, afirmă cofondatorul Taxify, Martin Villig, într-un interviu pentru Profit.ro.
Capitala” şantierelor. Statistică: Clujul, în top, cu cele mai multe locuinţe finalizate anul trecut. Cele mai multe locuinţe din ţară au fost finalizate anul trecut în judeţul Cluj, arată cifrele. Numărul înregistrat de Institutul Naţional de Statistică e mai mare decât cel din municipiul Bucureşti. La nivel naţional, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în 2018 faţă de anul precedent. Anul trecut au fost terminate 59.725 locuinţe, în creştere cu 6.424 locuinţe, faţă de anul 2017, conform datelor INS citate de consultanţii de la KeysFin. Cele mai multe locuinţe terminate s-au realizat din fonduri private, acestea înregistrând o pondere de 96,6% din totalul locuinţelor finalizate, numărul lor fiind în creştere cu 6.177 locuinţe, scrie Actual de Cluj.