Sari direct la conținut

Prețurile RCA ar putea crește în următoarele șase luni: Noile tarife de referință sunt semnificativ mai mari, cu excepția mașinilor cu capacitate mare

HotNews.ro
Noile tarife de referinta RCA, Foto: ASF
Noile tarife de referinta RCA, Foto: ASF

ASF a afișat miercuri noile tarife de referință RCA, la care se vor raporta asigurătorii atunci când vor face noile prețuri pentru polițele RCA, acestea fiind semnificativ mai mari decât cele stabilite în luna octombrie 2018. Spre exemplu, șoferii cu vârste între 31-40 de ani care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică de 1401-1600 cmc au plătit în a doua jumătate a anului trecut o primă medie RCA de 625 de lei, cu 13% mai puțin decât tariful de referință care era până acum 716 lei. Noul tarif de referință anunțat azi de ASF a crescut la 908 lei.

Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 12% în anul 2018 comparativ cu anul precedent, înregistrând valoarea de 612 lei, a anunțat miercuri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Autoritatea a afișat însă și noile tarife de referință RCA, majoritatea în creștere față de cele stabilite în luna octombrie 2018.

  • Amintim faptul că tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață, dar ele sunt un reper pentru consumatori în ceea ce privește prețul RCA, în condițiile în care asiguratorii trebuie să aibă argumente solide pentru a practica prețuri peste aceste tarife de referință.

ASF a prezentat miercuri date care arată că în medie, asigurătorii au practicat în a doua jumătate a anului trecut prețuri RCA sub tarifele de referință.

  • Astfel, în al doilea semestru al anului 2018, valoarea primelor medii efectiv practicate de societățile de asigurare s-a situat sub valoarea tarifului de referință anterior pentru majoritatea categoriilor de vehicule. De exemplu, în cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de 1401 -1600 cmc, deținute de persoane cu vârsta de 31-40 de ani, prima medie în piață a fost de 625 lei, cu 13% mai mică față de prima de referință anterioară (716 lei). Pentru aceeași categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, prima medie în piață a fost de 972 lei, cu 7% mai mică decât prima de referință anterioară (1049 lei), iar pentru cei cu vârsta de 41-50 ani prima medie în piață a fost de 614 lei, cu 14% mai mică decât prima de referință anterioară (712 lei).„, se arată în comunicatul ASF.

Ce nu spune însă Autoritatea de Supraveghere Financiară este că noile tarife de referință afișate astăzi sunt semnificativ mai mari decât toate tarifele de referință prezentate în exemplele de mai sus.

Astfel, dacă în cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de 1401 -1600 cmc, deținute de persoane cu vârsta de 31-40 de ani, tariful de referință a fost de 716 lei, noul tarif anunțat azi de ASF este de 908 lei.

Pentru aceeași categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, tariful de referință va crește de la 1049 lei la 1309 lei.

Pentru cei cu vârsta de 41-50 ani, tariful de referință va crește de la 712 lei la 936 de lei.

Singurele scăderi ale valorii tarifelor de referință se înregistrează în cazul șoferilor care dețin mașini cu capacitate cilindrică mare, de peste 2500 cmc. Spre exemplu, în cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc, deținute șoferi sub 30 de ani, tariful de referință va scădea de la 2476 lei la 1871 lei.

  • Pentru detalii și alte comparații consultă AICI noile tarife RCA anunțate azi și AICI vechile tarife de referință.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro