"Sărutul" lui Brâncuși din cimitirul Montparnasse rămâne obiect de dispută ruso-franceză
Una dintre cele mai importante creații ale lui Constantin Brâncuși, „Sărutul/ Le Baiser”, amplasată în cimitirul Montparnasse din Paris, este de foarte mulți ani obiectul unei dispute între statul francez și moștenitorii rusoaicei pe mormântul căreia se află sculptura, relatează Mediafax.
În 1910, Tatiana Rașevskaia, o rusoaică exilată la Paris, s-a sinucis la vârsta de 23 de ani. În memoria ei, familia tinerei a cumpărat sculptura reprezentând un cuplu îmbrățișându-se, de la un artist român necunoscut în epocă. Era vorba despre „Sărutul/ Le Baiser”, în prezent una dintre cele mai importante sculpturi ale lui Constantin Brâncuși, care a fost amplasată pe mormântul rusoaicei, ca monument funerar.
„Este destul de puțin comun ca o operă de o asemenea importanță, de o asemenea raritate, să fie plasată într-un loc public, cam la îndemâna oricui”, comentează Jérôme Dupuis, jurnalist al publicației franceze L’Express, pentru Francetvinfo.com.
În prezent, creația este, totuși, protejată de o cutie din lemn și supravegheată prin intermediul a trei camere video și al unei alarme.
În 2005, un comerciant de artă i-a descoperit pe proprietarii actuali ai sculpturii în Rusia, iar, de atunci, o dispută a izbucnit între statul francez și aceștia.
Pe de o parte, statul francez dorește ca sculptura să rămână în locul în care a fost amplasată inițial, pe de altă parte, moștenitorii rusoaicei, care sunt oficial proprietari, deși nu au acces la această lucrare, doresc să o recupereze pentru a o scoate la licitație.
Până în prezent, statul francez a avut câștig de cauză în toate procedurile juridice intentate, dar cei șase moștenitori ruși au făcut apel.
În ultimii ani, cota de piață a lui Constantin Brâncuși a crescut semnificativ. În 2018, sculptura sa „La jeune fille sophistiquée” a fost vândută la licitație pentru 62 de milioane de euro, iar Brâncuși a devenit al doilea cel mai scump sculptor din lume, după Alberto Giacometti.
Sculptura „Le Baiser” din cimitirul parizian a stat apoi la baza unei serii de câteva zeci de versiuni.
Sursa foto: Wikimedia Commons/ Julien 31