Sari direct la conținut

Un drac moare din dragoste. Ca să scrii cu adevărat trebuie să te îndrăgostești de dracul mort – VIDEOinterviu Doina Ruști la Cabinetul de Perspektive

HotNews.ro
Doina Rusti, Foto: Perspektiva
Doina Rusti, Foto: Perspektiva

Doina Ruști refuză să fie scriitor social, adică de succes implicat și imediat. Imediatul e necopt, nedospit, tot o pătimă, o deziluzie. Și când stăteam de vorbă cu prozatoarea Doina Ruști și-mi spunea Doina despre acest refuz, cuvintele ei îmi imaginau o albină de vară care bâzâie în geamul dela bloc și tot nu nimerește calea spre aer, spre libertate. Prezentul este un frison, o gripă. Prozatorul Doina Ruști savurează întâmplările trecutului. E patimă personală și, cum vrei să auzi cuvântul magic, succces (CLICK aici pe blogul personal) Dar pe mine nu succesul m-a obsedat la Cabinetul de Perspektivă, ci altceva: cum bazaconiile (dacopatia, extratereștrii, antivaccinul) concurează Ficțiunea ei. Cum niște închipuiri stereotipe și tâmpe ale unei Românii, pot afecta lucrul și imaginația unui ficționar.

CLICK pentru întreaga întâlnire Cabinetul de Perspektive VIDEO aici. Eu doar voi povesti reportericește cum a fost întâlnirea cu Doina Ruști.

Nu m-am mai întâlnit de ceva timp cu Doina Ruști și nu știam, în nebunia zilelor, dacă nu și-o fi schimbat omul atitudinile, convingerile.

Așa că am început cu un test: Omule, hai să văd dacă te mai cunosc. Și mi-a răspuns cam așa:

Ce părere ai despre dacopatie? Hei, eu cred în civilizațiile străvechi, dar n-am ajuns să cred în dacisme, latinisme extreme.

Ești maimuță cu evoluționism cu tot sau ești făcută de Dumnezeu/extratereștri? Cred în Darwin.

Extratereștrii? Lumea noastră clar nu-i unicat. Cu siguranță există și alte forme de viață.

Vaccinul? Ești Pro sau Anti? Recunosc, cel gripal de anul ăsta mi-a slăbit imunitatea. Dar nu-s împotriva cuceririlor științifice. Să știi că vaccinul împotriva bolilor copilăriei era și pe vremea turcilor cuceritori. În secolul 18 se imunizau cu puțină rujeolă. Este o tradiție. Cred în ea.

Gata, am recunoscut ce fel e omul. Acum am trecut la cercetarea omului.

Când te oprești în a nu aluneca în extreme, prejudecăți, în bazaconii? “Toți ne calmăm cu timpul, Eugen, absolut toți” – eh, cu fraza asta m-a terminat. Unde bătea Doina Ruști, ce știa ea despre mine, când-unde-dece mă voi calma. Într-o clipă mi-am văzut moartea. Calmă M mă privea: te-ai calmat? Și eu: Demult, nu trebuia să intervii și tu.

În timp ce eu aveam un dialog cu M, Doina Ruști îmi explică faptul că de vină pentru vaccinul său anti-bazaconii sunt părinți și școala vieții.

A citi cărți, a avea părinți care să-ți explice, a fi tolerant.

Da, toleranța este o formulă perfectă de supraviețuire, a avea capacitatea de a te abții. Să fii tolerant înseamnă să ai „puțintică răbdare”, vorba lui Trahanache din “Scrisoarea pierdută” a lui Caragiale.

Vaccinul anti-bazaconii? Ficțiunile Doinei Ruști

“Nu mai am tv nu-mi place place proza sociala implicată în social, de fapt, asta e calea cea mai ușoară a succcesului, ori calea aceasta îmi displace. Te revolți, te pre-/faci revoltat si ajungi in prim planul literaturii. Eu cred ca povestea înseamnă dragoste cu năbădăi. Nu ma apuc de scris dacă nu mă îndrăgostesc și atunci nu-mi pasă dacă e X președinte și nu știu ce s-a întâmplat în parlament. Povestea trăiește dincolo de limitele sociale. Evadează din lumea asta și visează la eternitate, la o lume care durează.

Dar eu aveam o obsesie: Explică-mi ficțiunea, Doina.

UITE AICI CĂRȚILE Doinei Ruși publicate la Polirom

Cum gândești tu ficțiunea înconjurată de scorpii, de bazaconii? Și Doina, precum Șeherezada, m-a lăsat fără cuvinte. Nu, n-am întrerupt-o. Am uitat că sunt LIVE, că lumea n-are răbdare în secolul 21. Am fost prins în povestea Doinei:

“Există o poveste din secolul 18, culeasă de Simion Florea Marian despre iubirea pătimașă pentru o domniță din Cetatea Sucevei. Iubirea este a doi draci tineri. Ei se îndrăgostesc de o femeie nepăsătoare, indolentă, care visa la lumea viitoare. Fiecare din draci îi cântă serenade, încearcă pe toate căile s-o amăgească, s-o cucerească. Femeia este închisă în lumea ei. Cum se întâmplă, se iau dracii la omor. Unul moare. Povestea impresionează pe Scaraotchi, dar și pe Dumnezeu și fiecare vrea să-și treacă în contul său povestea dragostei dracului. Uite așa s-a nascut o plantă din gâlceava asta: tutunul.

Dacă iei această poveste la nivel didactic, povestea poate să fascineze, sa fie eficientă pentru acum. Dracu a dat muritorilor patima tutunului pe pământ. Asta devine stereotip: tutunul dat de dracul. Bazaconie.

Daca te gândești însă mai profund la iubirea celor doi draci, patima lor devine a ta, dacă te apropii de dracul mort, te indragostesti de el, de suferința lui până la moarte. Ca să-i faci biografia trebuie să te îndrăgostești de dracul mort. Așa se scrie și se naște ficțiunea, Eugen!

CLICK aici pentru povestea Dracului și Creației – Doina Ruști

VEZI în întregime Cabinetul de Perspektive cu Doina Ruști

CITEȘTE ȘI Cabinetul de Perspektive – dialog Caius Dobrescu despre social media și violența simbolică

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro