Business report: Guvernul nu renunță la ”taxa pe lăcomie”; Un buget ştiinţifico-fantastic, dar mai mult fantastic decât ştiinţific
„Taxa pe lăcomie” rămâne unul dintre subiectele cele mai discutate. Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a vorbit, duminică, la postul Antena 3, despre aceasta. „Cele mai multe presiuni pentru renunţarea la taxa pe lăcomie au venit de departe de la piața de capital și piața bancară”, a declarat acesta. Consilierul prim-ministrului, Darius Vâlcov, a mai spus că nu se pune problema schimbării ROBOR, însă Guvernul, Banca Naţională şi băncile trebuie să ajungă la un consens în această privinţă, scrie Financial Intelligence. Vâlcov susține că a închis gura UDMR, precizând că nu s-a pus niciodată problema renunțării la taxa pe lăcomie, titrează G4Media. Vâlcov a mai spus că, deși UDMR a cerut explicit renunțarea la taxa pe lăcomie, avertizând că în caz contrar nu va vota bugetul, negocierile cu maghiarii s-au încheiat foarte bine, mai scriu aceștia. Guvernul nu renunță la ”taxa pe lăcomie”. Se modifică doar pe energie. Darius Vâlcov a afirmat că Guvernul nu va renunța la aplicarea ”taxei pe lăcomie” ci se discută doar modificarea acesteia pentru industria energetică. Consilierul premierului Viorica Dăncilă spune că acest subiect va fi abordat din nou după aprobarea bugetului de către Parlament, potrivit Libertatea.
Bun de citit:
Un buget ştiinţifico-fantastic, dar mai mult fantastic decât ştiinţific. Ultimele modificări aduse proiectului de buget, ulterioare aprobării sale în şedinţa Guvernului, aduc diferenţe semnificative în privinţa deficitului bugetar şi al fondurilor de pensii, cu justificări îndoielnice prezentate de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici Proiectul de buget supus dezbaterii publice la 31 ianuarie, aprobat în şedinţa de vineri a Executivului, a suferit schimbări majore în privinţa deficitului bugetar şi a fondurilor de pensii publice, ultima variantă cuprinzând şi o listă a proiectelor de infrastructură ce vor fi finanţate în acest an, inexistentă în prima variantă, scrie Adevărul.
Piaţa imobiliară va funcţiona cu două viteze în acest an. Piaţa imobiliară rezidenţială din România va funcţiona cu două viteze în acest an, pe fondul accentuării discrepanţelor între mediul urban şi cel rural, arată o analiză de specialitate. Potrivit analizei citate de Agerpres, cererea de locuinţe în marile oraşe va rămâne la un nivel ridicat, astfel încât dezvoltatorii vor continua investiţiile în construcţia de blocuri, preţurile urmând tendinţa de creştere temperată marcată şi în 2018, potrivit Știrile Protv.
Salariul de bază aduce fericirea. Dar? Bilanțul unui studiu finlandez: cine primește un venit de bază necondiționat este mai sănătos și mai puțin stresat. Dar metoda nu schimbă nimic la nivelul căutărilor de joburi pe piața muncii. Venitul de bază necondiționat crește bunăstarea celui care beneficiază de acesta, dar nu generează reîncadrarea mai rapidă pe piața muncii. Cercetătorii finlandezi au ajuns deocamdată la această concluzie, scrie Deutsche Welle.
Investițiile străine țin pasul cu investițiile publice. Investiţiile publice și-au menținut coborârea încă din anii crizei financiare, conform execuţiilor bugetare, chiar dacă legile bugetelor de stat din ultimii trei ani au arătat cifre în creştere. Astfel încât scăderea investițiilor publice a atras după sine și reducerea investițiilor străine directe, inclusiv componenta înființării de întreprinderi de către sau împreună cu investitori străini (greenfield -investiții pornite de la zero), scrie cursdeguvernare.ro.