Sari direct la conținut

Reacția Comisiei Europene privind Ordonanța pentru revizuirea unor sentințe: Este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupției, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi

HotNews.ro
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana

Comisia Europeană a transmis marți că „urmărește îndeaproape” discuțiile din România privind o ordonanță de urgență privind căile extraordinare de atac pe sentințe penale și avertizează că „este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta anticorupție, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi”.

„Comisia urmărește îndeaproape discuția din România cu privire la o eventuală ordonanță de urgență privind căile extraordinare de atac pentru cauze penale în urma a două hotărâri recente ale Curții Constituționale. Comisia a luat act deja de prima hotărâre privind completurile de 5 judecători (8 noiembrie), în ultimul său raport în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV). Amintim că președintele Juncker s-a exprimat clar privind problema unei posibile ordonanțe de urgență privind amnistia, în timpul recentei sale vizite la București”, a transmis marți Comisia Europeană.

Comisia avertizează din nou că „este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupției, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi”.

Punctul de vedere al Comisiei a fost transmis de purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, întrebat de un jurnalist, la Bruxelles, dacă reacția de pe Twitter a vicepreședintelui Jyrki Katainen reprezintă poziția oficială a CE.

Guvernul va da „în cel mai scurt timp posibil” o Ordonanță de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite să poată face recurs în anulare, a anunțat, duminică seară, la România TV, ministrul Tudorel Toader. El a mai spus că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale privind protocoalele între Ministerul Public și SRI și că, cel mai probabil, se va proceda la fel – va fi dată o Ordonanță de Urgență.

Legat de o posibilă reacție a instituțiilor europene legat de adoptarea unor astfel de ordonanțe, ministrul Justiției a susținut că „atât timp cât Curtea Constituțională a spus că justiția s-a înfăptuit pe lângă lege, aceștia nu vor putea spune altceva, deoarece ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR”.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut luni dimineața noi precizări privind Ordonanța de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite, din 2014 până acum, să poată face recurs în anulare, afirmând că premierul va decide când și dacă aceasta va fi adoptată. Tudorel Toader a spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.

Jocul politic este de așa natură încât ministrul Justiției trebuie să adopte o anumită cale, care este mai mult politică decât juridică, este reacția procurorului general Augustin Lazăr privind Ordonanța de Urgență anunțată de Tudorel Toader prin care cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite începând din 2014 ar putea dispune de un recurs în anulare.Lazăr a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile Curții Constituționale se aplică pentru viitor, astfel că va fi foarte greu pentru Ministerul Justiţiei să explice cum o Ordonanţă de Urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro