Greblă, despre suspendarea lui Iohannis: Juridic-constituțional există motive pentru a declanșa procedura de suspendare
Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a declarat, luni, la România TV, că juridic și constituțional există motive pentru a fi declanșată procedura de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis, însă politic lucrurile sunt mai complicate, în contextul Președinției Consiliului UE, potrivit Mediafax.
Întrebat, luni seară la România Tv, dacă exclude sau nu juridic o procedură de suspendare a președintelui, Toni Excludeți a răspuns: „Juridico-constituțional, președintele României prin inacțiunea sa a încălcat prevederile Constituție, astfel încât ar exista motive pentru a declanșa procedura de suspendare din funcție. Politic lucrurile se complică și mai mult, având în vedere că România a prelulat Președinția Consiliului UE, astfel încât trebuie analizate avantajele și dezavantajele”.
Toni Greblă a mai spus că, în opinia sa, șeful statului se cere suspendat.
„Senzația mea e că președintele Iohannis caută să încalce atâtea prevederi din Constituție, caută să împiedice buna funcționare a statului, încât parcă solicită să fie declanșată procedura de suspendare din funcție. Toate acestea trebuie privite prin prisma faptul că la sfârșitul acestui an vom avea și alegeri prezidențiale încât este clar că fac parte din elemente de campanie electorală în care președintele, din păcate, a intrat prea devreme”, a completat secretarul general al Guvernului.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele pentru numirea miniștrilor interimari ai Transporturilor și Dezvoltării Regionale, Rovana Plumb și respectiv Eugen Teodorovici.
Acțiunea șefului statului vine după ce acesta a refuzat, vineri, numirea Olguței Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și a lui Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor, iar premierul Viorica Dăncilă i-a propus, luni, președintelui ca interimatul să fie asigurat de Eugen Teodorovici la portofoliul Dezvoltare și de către Rovana Plumb la Transporturi.
Pe 19 decembrie, Curtea Constituțională a admis conflictul Guvern-Președinție. Potrivit deciziei șeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.