Doar 15,65% dintre spitalele românești îndeplinesc condițiile de acreditare
Doar 15,65% dintre spitalele evaluate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate pe baza standardelor internaționale îndeplinesc condițiile de acreditare, anunță luni ANMCS, într-un comunicat. „În prezent, spitalele funcționează, în continuare, cu planuri de conformare la autorizațiile sanitare de funcționare, fapt care explică o mare parte dintre aspectele negative discutate în spațiul public”, mai preciează Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Autoritatea Națională de Management al Calitătii în Sănătate este condusă de Vasile Cepoi și este o „autoritate de standardizare și evaluare a serviciilor de sănătate, de acreditare și monitorizare a unităților sanitare”.
„Numai 23 de spitale din cele 147 evaluate, până în prezent, în conformitate cu aceste standarde, îndeplinesc condițiile de acreditare. Un număr de 106 din cele 147 evaluate îndeplinesc numai parțial condițiile de acreditare și se află în supravegherea A.N.M.C.S. pentru 12 luni, perioadă în care organismele responsabile (Ministerul Sănătății, unitățile administrativ teritoriale, etc.) trebuie să se implice și să le sprijine în scopul creșterii nivelului de conformitate. Un număr de 18 dintre spitalele evaluate nu îndeplinesc condițiile de acreditare. Dintre acestea, numai pentru 47 de spitale, procesul de acreditare a fost finalizat prin hotărârea Colegiului Director, iar situația acestora a fost publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 689/08.08.2018, nr. 794/17.09.2018 și, respectiv, 1034/05.12.2018”, se arată în comunicatul ANMCS.
„Până la această dată, în cadrul A.N.M.C.S. nu s-a înregistrat, din partea Ministerului Sănătății sau vreunei alte structuri, nicio sesizare referitoare la neconformități care ar putea conduce la retragerea acreditării. Probabil că, în cadrul Ministerului Sănătății, cineva cu responsabilități în domeniu nu cunoaște prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora”, mai precizează ANMCS.
Potrivit Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, „actualele standarde de acreditare a spitalelor sunt acreditate la nivel internațional de către ISQua din februarie 2018. Acestea au fost elaborate și adoptate după ce A.N.M.C.S. a constat că deficiențele unităților sanitare nu pot fi identificate pe baza precedentelor standarde aprobate prin Ordinul Ministrului sănătății nr. 972/2010”.
Potrivit legii, „calitatea serviciilor de sănătate furnizate de către unităţile sanitare ar trebui verificată pe baza standardelor de acreditare de către structurile de control al calităţii serviciilor de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică”, mai precizează ANMCS.
Potrivit reprezentanților Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, „unitățile sanitare funcționează în baza autorizației sanitare de funcționare eliberată de Direcțiile de Sănătate Publică și nu în baza certificatului de acreditare. ANMCS a semnalat de mai multe ori deficiențele în eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare și a solicitat îndreptarea acestora”.
Autoritatea Națională de Management al Calitătii în Sănătate este condusă de Vasile Cepoi și este o „autoritate de standardizare și evaluare imparțială a serviciilor de sănătate, de acreditare și monitorizare a unităților sanitare, independentă față de părțile interesate. Scopul ANMCS constă în asigurarea și îmbunătățirea continuă a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului, prin standardizarea și evaluarea serviciilor de sănătate și acreditarea unităților sanitare”, potrivit unui răspuns oferit de ANMCS în primăvara acestui an, la solicitarea HotNews.ro.
Sorina Pintea: Există spitale care nu ar fi trebuit acreditate
În România există spitale care nu ar fi trebuit acreditate de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, a declarat duminică seara, într-o emisiune la B1 Tv, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
„Conform Agenţiei Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, sunt foarte multe spitale la standarde. Dar îmi pun şi eu o întrebare: cum au putut fi acreditate anumite spitale? Pentru că în această perioadă, de la învestirea în funcţia de ministru şi până acum, am fost în foarte multe spitale din România. Uneori, din politeţe, m-am abţinut să fac anumite comentarii, am preferat să tac. Şi am spus că trebuie luate anumite măsuri în anumite zone”, a declarat Sorina Pintea duminică seara.
Potrivit Sorinei Pintea, cine a acreditat aceste spitale „fie nu era profesionist, fie nu era de bună-credinţă”: „Eu cred că cineva a spus că toate (n.red.: spitalele) ar trebui să fie acreditate. Dar, din punctul meu de vedere, pot să vă spun că nu şi-au făcut datoria (n.red.: Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate). Deci, din punctul meu de vedere, există spitale acreditate care nu ar fi trebuit acreditate şi cred că dacă nu le-am fi acreditat, atunci cineva s-ar fi sesizat (autorităţile locale, Ministerul Sănătăţii) şi ar fi încercat să rezolve problemele.”