Sari direct la conținut

Moscova spune că vede o „campanie de represiune” în Republica Moldova

HotNews.ro
Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rus, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia
Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rus, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Diplomați ruși au denunțat marți o presupusă „campanie de represiune” în timpul recentelor alegeri locale din Republica Moldova, în timp ce partidul proeuropean aflat la putere a acuzat Moscova de ingerință, potrivit AFP.

Într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a salutat „întărirea” opoziției în mai multe orașe, inclusiv în capitala Chișinău.

„Și acest lucru s-a întâmplat în pofida campaniei de represiune fără precedent împotriva opoziției și a presei independente”, a acuzat Maria Zaharova.

Ea a susținut că autoritățile moldovene s-au făcut vinovate de „intimidarea alegătorilor” sau de „discriminarea candidaților”.

Cu două zile înainte de alegeri, guvernul pro-european a descalificat candidații partidului pro-rus „Șansă” (partidul din blocul Ș.O.R, înființat după interzicerea partidului ȘOR, condus de fugarul cu același nume), acuzat că ar fi beneficiat de finanțare secretă din partea Rusiei pentru a-și desfășura campania.

Observatorii detașați de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au deplâns atât „restricționarea” de către guvern, în numele stării de urgență, a „libertății de exprimare și a dreptului de a se prezenta”, cât și „interferențele din străinătate”.

La rândul său, Rusia a desfășurat o amplă campanie de represiune împotriva presei independente, a ONG-urilor, a avocaților și a opozanților încă de la începutul ofensivei sale împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

În Republica Moldova, partidul pro-european a declarat că s-a impus în aproape două treimi din regiuni, câștigând 240 de primării din cele aproape 900.

Un al doilea tur de scrutin urmează să aibă loc la 19 noiembrie.

În urma invaziei Rusiei asupra marelui său vecin ucrainean, Moldova, care are o populație de doar 2,6 milioane de locuitori și rămâne una dintre cele mai sărace țări din Europa, a obținut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

Ea denunță în mod regulat încercările Rusiei de a destabiliza țara.

Alegeri repetate în opt localități

În 5 noiembrie în Republica Moldova s-au desfăşurat alegeri locale generale cu excepţia localităţilor din stânga Nistrului şi a municipiului Bender.

În opt localităţi din Republica Moldova se vor organiza alegeri repetate, întrucât a fost înregistrată o prezenţă la urne sub pragul de validare, care este de 25%. Este vorba de localităţi rurale, trei dintre acestea fiind în autonomia Găgăuzia.

În 623 de localităţi din Republica Moldova au fost aleşi primarii din primul tur. În celelalte 265 de localităţi se va organiza turul al doilea.

La scrutinul din 5 noiembrie au participat peste 1.147.000 de alegători, dintre aceştia 55,36% fiind femei şi 44,64 % bărbaţi.

CITEȘTE ȘI: Analiza rezultatelor la alegerile locale din Republica Moldova. Politolog: „PAS rămâne partidul nr. 1 doar pentru că opoziția este foarte slabă”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro