EXCLUSIV Ministrul Comunicațiilor anunță primul contract cadru pe patru ani, încheiat între SNR și TVR pentru transmiterea digitală a programelor publice TV: Valoarea contractului este de aproximativ 350 milioane lei
Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (RADIOCOM), sub coordonarea Ministerului Comunicațiilor, a încheiat un acord cadru pe patru ani cu Societatea Română de Televiziune (SRTv), pentru prestarea serviciilor de preluare, transport și difuzare a programelor publice de televiziune, pe cale terestră în format digital, a anunțat marți Ministerul. Contactat de HotNews.ro, ministrul comunicațiilor, Petru Cojocaru, a declarat că valoarea acordului cadru pentru cei 4 ani este de aproximativ 350 de milioane de lei (inclusiv TVA).
- Alte detalii din comunicatul Ministerului Comunicațiilor:
„Având în vedere negocierile susținute pe care le-am avut în ultimii trei ani cu SRTv, semnarea pentru prima dată a unui acord cadru pe o perioadă de patru ani reprezintă un succes comun al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale și RADIOCOM în perspectiva continuării și finalizării procesului de implementare a televiziunii digitale terestre în România.
Semnarea acordului cadru a avut la bază demararea de către SRTv a procedurii de negociere fără publicare pentru achiziția de servicii privind preluarea, transportul și difuzarea programelor televiziunii publice, inserțiile și transmisiile interne și internaționale, pentru o perioadă de patru ani, începând cu 01.01.2019.
RADIOCOM a depus oferta, în conformitate cu documentația de atribuire, în data de 17.09.2018. În urma ședinței de negociere, care a avut loc la sediul SRTv, oferta depusă de RADIOCOM a fost declarată, de către comisia de evaluare, conformă cu cerințele din documentația de atribuire.
Semnarea acordului cadru deblochează procedura de negociere cu Banca Europeană de Investiții (BEI), în vederea încheierii unui acord de finanțare, condiție necesară demarării achiziției de echipamente și servicii aferente implementării proiectului de televiziune digitală terestră.
Finanțarea BEI alături de fondurile atrase în urma derulării unei proceduri de achiziție pentru finanțare de la o bancă comercială și fondurile din surse proprii vor permite implementarea proiectului de televiziune digitală terestră.
RADIOCOM este operatorul național care asigură, conform licenței, preluarea, transportul și difuzarea programelor publice de televiziune în format digital terestru, începând din 17.06.2015, printr-o soluție tranzitorie.”
- În prezent, circa 90% din populația României poate recepționa gratuit programele publice TVR în format digital terestru
Televiziune digitala terestra
Foto: Free Images
Conform celor mai recente informații transmise de SNR către HotNews.ro, „în prezent, cca. 90% din populația României poate recepționa programele publice ale SRTv în format digital.
Pachetul de programe de televiziune transmis cuprinde posturile publice ale Societăţii Române de Televiziune – TVR1, TVR2, TVR3, TVR HD, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Iaşi, TVR Târgu Mureş şi TVR Timişoara.
Semnalul TV digital terestru poate fi recepționat astfel:
– prin intermediul unui receptor extern digital DVB-T2 (set top box) conectat la televizorul clasic şi antenă exterioară în banda de frecvență UHF, bine degajată, orientată spre emiţător şi prevăzută cu un cablu coaxial de bună calitate, cu pierderi cât mai mici. Este important ca, în vecinătatea antenei, să nu existe obstacole mari pe direcția de recepție.
SAU
– direct cu televizorul, dacă are tuner DVB-T2 încorporat, şi antenă exterioară, cu caracteristicile menționate„.
Pentru detalii citește: EXCLUSIV Românii fără acces la televiziune digitală nu mai pot recepționa TVR1 de la 1 mai 2018
- SNR se judecă în continuare cu TVR pentru a recupera peste 9,2 milioane de euro, contravaloarea serviciilor prestate pentru televiziunea publică în a doua jumătate a anului trecut
Amintim faptul că Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) a dat în judecată TVR, în luna iunie din acest an, pentru a recupera suma de 42,6 milioane lei (peste 9,2 milioane euro), contravaloarea serviciilor prestate și neachitate în perioada august-decembrie 2017, plus penalități de întârziere. SNR somase deja TVR în data de 3 mai pentru plata acestei sume, informație prezentată în exclusivitate de HotNews.ro.
În data de 7 septembrie 2018, Televiziunea publică a anunțat că a obținut câștig de cauză în litigiul cu Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), litigiu inițiat de aceasta din urmă în iunie, pentru recuperarea unei sume de peste 40 de milione de lei. Potrivit unui anunt TVR, Tribunalul București a respins în data de 5 septembrie cererea de ordonanță de plată formulată de SNR, dar decizia nu este definitivă.
Potrivit surselor HotNews.ro, SNR va continua procesul cu TVR pentru recuperarea celor peste 9,2 milioane de euro, în pofida încheierii acestui acord cadru pe 4 ani pentru tranmisia digitală terestră a posturilor publice de televiziune.