Președintele PSD, Liviu Dragnea: După referendum se va discuta despre parteneriatul civil / Mulți se tem că se poate întâmpla ca în alte țări, să se permită căsătoria între om și animal / Trebuie dată o lege a amnistiei
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus duminică la România TV că la un moment dat trebuie dată o amnistie, indiferent când va avea loc acest lucru, subliniind că nu ovrea pentru el. Acesta a mai acuzat că procurorii nu investighează decât jandarmii, nu și pe protestatarii violenți, care au vrut să ocupe Guvernul, care au acționat la semnalul președintelui Iohannis. De asemenea, acesta a anunțat că după referendum se va discuta despre un parteneriat civil, pentru că deși susține referendumul și va vota ”da”, nu are nimic cu minoritățile.
Cele mai importante declarații ale președintelui PSD
– despre modificarea Constituției:
– PSD face o campanie de informare a populației pentru a ajuta populația României ce înseamnă Da și ce înseamnă Nu. Unii au încercat să manipuleze că întrebarea este neclară, ca Parlamentul să facă și alte modificări. Legea este clară. Nu se poate formula altfel. Unii spun că există deja această prevedere în Codul Civil, dar se poate modifica ordicând. Merg la Referendum, educația mea ortodoxă, de copil crescut la sat mă face să spun ”Da”, pentru că așa văd eu societatea românească. Nu este un referendum al PSD-ului, al Guvernului, ci a 3 milioane de români. Eu personal și PSD nu avem absolut nimic împotriva minorităților sexuale. Suntem toleranți, dar asta nu are legătură cu definiția căsătoriei.
– Se pune problema adopțiilor de copii. Cred că un copil să fie adoptat de un bărbat și o femeie. Modificarea Constituției nu aduce niciun dezavantaj pentru familiile monoparentale.
– Prin familia tradițională înțeleg, bărbat, femei și copil.
– Li s-au adresat întrebări despre referendum domnului Tăriceanu și doamnei Viorica Dăncilă la Bruxelles. Și eu am fost întrebat. Dar inițiativa celor peste 3 milioane de cetățeni nu poate fi trecută sub tăcere.
– Cred că este un referendum pozitiv.
– Este temerea multora că se poate întâmpla ce s-a întâmplat în alte țări, să se legalizeze de exemplu căsătoria între un om și un animal.
– Indiferent cum pot fi unii părinți, copilul se naște tot dintr-un bărbat și o femeie, să se simtă căldura maternă.
–(Legea ) este deja gata, după mai multe discuții, am hotărât ca după acest referendum să se discute acest tip de parteneriat civil, dar fără posibilitatea de adopții.
– Doamna Viorica Dăncilă a spus (la Bruxelles) că PSD va organiza acțiuni de informare civică, nu ne interesează să avem vreun câștig electoral. Nu cu ideea de a confisca acest referendum.
– Doamna Dăncilă a spus ce va spune și la Strasbourg. Depinde cât va putea spune, pentru că are la dispoziție 5 minute, cu întrebări și răspunsuri. În cinci minute să îți aperi țara.
– Legile justiției au fost adoptate după o largă discuție publică. În final, au ieșit de la controlul CCR. În integralitate sunt constituționale, ceea ce e foarte important. Niciuna dintre legi nu afectează independența justiției. Dă posibilitatea ca justiția să funcționeze mult mai bine.
– Nu există nicio altă țară din UE unde să fi existat protocoale între serviciile de informații și instituțiile din justiție.
– despre 10 august:
– Nu cred să fi existat undeva vreo țară în care șeful statului să încurajeze oamenii la noi proteste, în pofida instituțiilor statului.
– Activarea articolului 7 nu se va aplica nici în cazul Ungariei.Este acțiune plecată din țară, de la Iohannis, Monica Macovei, care alimentează cu minciuni.
– Au folosit o fotografii din alte țări (cu privire la protestul din 10 august).
– Traian Băsescu a făcut multe greșeli în mandatele lui, dar nu și-a denigrat niciodată țara. S-a bătut ca orice lider european să înțeleagă că țara are dreptul să își adopte singură legile. S-a bătut pentru orice ar fi putut crea avantaj și să blocheze tot ce ar fi putut crea dezavantaj.
– Aceste lucruri pleacă de la Iohannis, pentru că are un singur obiectiv, al doilea mandat. Nici el, nici partidul care îl susține nu pot veni cu un proiect. Nu pot veni decât cu scandal.
– 2019, anul în care va continua creșterea veniturilor pentru populație, pensiile se vor mări, vor începe marile investiții. La o întrebare simplă adresată lui, ce a făcut în cinci ani de zile, doar scandal. Singura șansă este să dărâme PSD.
– Mijloacele folosite de Iohannis sunt nelegale și neconstituționale. A folosit oameni din instituții. A folosit minciuna, scandalul, dezbinarea, strada, un front extern alimentat în permanență cu minciuna. Noi nu avem o rețea externă.
– Pe 23 octombrie trebuia să aibă loc dezbaterea și eventual o rezoluție sau nu. A tras sfori să nu se pună problema când e acolo. Nu s-a zbătut ca să se oprească rezoluția.
– Cred că a încercat să ajungă la Tăriceanu, dar n-are nicio șansă.
– S-a lăudat că va da jos acest guvern de stânga.
– despre clipul lui Vâlcov, în care Iohannis era asemănat cu Hitler:
– Mă delimitez de tipul ăsta de atitudini, atât împotriva forumului german, cât și împotriva altor minorități . Nu sunt de acord cu tipul ăsta de acțiuni. Comunitatea germană contribuie mult la dezvoltarea acestei țări .
– L-a certat doamna prim-ministru. Domnul Vâlcov are multe calități, a contribuit la planul de guvernare, dar ce a făcut este nepermis. Și-a cerut scuze, scuzele nu pot repara ce a făcut, dar sper că nu va mai aibă astfel de atitudini, noi nu am fost așa. Nu suntem radicali.
– Vâlcov are implicare în evaluarea miniștrilor? Nu știu. Nu știu cum s-a organizat doamna ministru. Avem un grup de lucru care evaluează stadiul de îndeplinire al planului de guvernare
– Vorbim de un miting ilegal, acum s-a văzut clar o coordonare, s-a văzut acțiuni de violență extremă împotriva jandarmilor, au încercat să forțeze cordonul jandarmilor, de ce? – ca să intre în clădirea Guvernului, ca să o ocupe.
– Un guvern nu poate fi dat jos prin violență. Imediat după alegeri au apărut acțiuni de tulburare, o campanie a președintelui de încurajare. Parchetul, procurorii nu investighează pe cei care au făcut stricăciuni, care au bătut jandarmi, ci doar pe jandarmi, care au respectat legislația în vigoare și regulamentul propriu.
– În acea seară, Iohannis a pus o postare. El a dat semnalul. A vrut să dea doua semnale, să timoreze jandarmii și să spună protestatarilor că nu se întâmplă nimic. E clar că de acolo a pornit. S-a discutat că se mai dorește organizarea unui miting undeva la sfârșitul lunii octombrie, bazându-se că jandarmii sunt timorați. Este o lovitură puternică împotriva statului.
– Indivizi cu hanorace care dădeau în jandarmi și se duceau în mulțime.
– E foarte posibil ca jandarmii să fie timorați, ei văd că statul român prin procuratură âi pune sub acuzare. Eu susțin tot ce a făcut jandarmeria.
– Întrebat dacă îi e teamă că dosarul ar putea afecta activitatea Guvernului, va fi chemată dna Carmen Dan: Probabil că o vor chema. Dar răul a fost deja făcut, jandarmii au fost timorați. Ei își riscă viața ca să apere ordinea publică, și văd că statul român, prin procuratură, îi pune sub acuzare.
– În Comitetul Executiv Național se va analiza activitatea ficărui ministru.
– Din câte știu nu este nicio listă neagră, ar însemna să pui ținte și apoi să aduci argumente.
– Orice ministru trebuie să comunice clar. Nu știu câți (sunt slab comunicatori). Eu nu trebuie să împing de la spate miniștri. Avem un plan de guvernare care a generat creșteri de pensii, o relaxare fiscală, care a mulțumit pe toată lumea.
– Dacă rostesc un minister, se va duce știre că aceștia vor fi remaniați. S-a văzut cu ochiul liber cine și-a făcut treaba.
– Sunt miniștri care nu pot trece de robia în care i-au dus anumiți funcționari. Ritmul impus de noi este unul foarte alert, nu se pot scoate acte normative de pe o zi pe alta, dar nici să stea luni.
– Nu i-am cerut eu ministrului educației să își dea demisia. I-am spus că îi cer să n-o facă.
– Ordonanța de joi a anulat ceea ce pusese într-o ordonanță mai devreme, înainte, neconsultându-se cu nimeni de la noi. Adică în momentul în care toate minoritățile naționale au o nemulțumire majoră față de o prevedere care împiedica cel puțin pe o perioadă copiii minoritari din România să aibă acces la cunoștințele de limbă și literatură română, nu poți să nu-ți pui un semn de întrebare. O astfel de prevedere nu se poate lua decât după o consultare serioasă.
– Ordonanța de joi a fost o măsură reparatorie.
– Eu sper că doamna Andronescu să nuanțeze (declarațiile privind portofoliul pe educație), am avut o discuție mai amplă cu doamna Andronescu.
– În partid nu s-a vorbit despre schimbarea domnului Toader.
– Vrem să adoptăm legea pensiilor, este important să o adoptăm până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Am discutat cu domnul Toader despre legea pensiilor și nu numai. Nu am discutat cu niciun ministru despre remaniere.
– Nu am discutat despre amnistie.Peste un an, doi, trebuie dată o lege a aministiei. Miile de magistrați cărora li s-a făcut dosare penale, credeți că judecă doar după probe? Eu cred că nu. S-a tot vorbit că vreau eu, pentru mine. Nu vreau eu. Răspunsurile la ce se întâmplă cu condamnările date pe probe administrate ilegal? Ce se întâmplă cu dosarele făcute prin protocoale?
– Niște bani stau în continuare în contul domnului Iohannis, într-un mod nelegitim. Banii încasați în urma unor falsuri nu-i dă. Că notarul a fost sau nu bun. Statul român nu e în stare să recupereze banii.
– Întrebat dacă contează acest lucru la evaluare, Dragnea a spus: Nu știu.
– Nu (am văzut lista oamenilor care au semnat să plec din fruntea partidului). În CEx au fost 8 oameni care au votat.
– atmosfera în PSD, după ce i s-a cerut să plece din fruntea partidului:
– Este nevoie de orice membru de partid. Depinde de fiecare cum va gestiona. Dacă este mai important ce vom face cu această țară sunt bineveniți. Dacă vor continua să comunice cu Iohannis, nu vor mai fi bineveniți în echipă. Noi trebuie să gândim ca oameni de stat, mai important decât ce avem noi în sufletul nostru este interesul României. În 2019 vor ieși la iveală adevăruri.
– Marea masă din partid nu mai acceptă astfel de acțiuni, se va aplica statutul. Nu poți să clamezi democrația în partid doar când îți convine. Nu poate să fie unul mai membru în CEx decât alții. Eu nu dau ultimatum, eu spun ce s-a discutat. Primarii vor ca acest guvern să rămână.
– relația cu Firea:
– Nu e una specială. Am schimbat câteva mesaje. Cu domnul Paul Stănescu nu am mai vorbit. L-am sunat înainte de CEx, nu mi-a răspuns.
– Termen în proces pe 8 octombrie. Nu prea mai am așteptări de la acest recurs. Nu mai am încredere că în ceea ce mă privește justiția este oarbă, nu mai am încredere, după ce am primit a doua condamnare fără nicio probă. Am fost condamnat pe baza unui studiu sociologic. Sunt multe sentințe, de exemplu despre Constantin Nițu s-a scris că nu avem probe că a luat mită, dar nici că nu a luat.
– Au fost informații care au ajuns la mine înainte de condamnare, am zis că nu se poate pentru că nu există probe. M-am înșelat.
– Pe 8 nu știu ce se va întâmpla, trebuie să mă hotătărăsc cu ce avocat să merg.
– Am auzit că se pregătește Guvernul să sesizeze CCR pe un conflict între Înalta Curte și Guvern privind Completele de 5. Am auzit și eu ca și dvs, poate merg pe conflict între Parlament și Înalta Curte. Cred că e un demers firesc. Că se face un complet sau nu, pe mine nu mp avantajează, va fi aceeași presiune pe ei. Dar trebuie verificat dacă decizia Înaltei Curți e corectă.
-Întrebat dacă îi este teamă ce a pățit președintele CCR: Da, acești oameni fac aceste lucruri pentru că nu pățesc nimic. Nimeni nu le face nimic. Dacă președintele României a cerut unui judecător de la CCR să amenințe, atunci de ce să nu facă și ei.