Sari direct la conținut

Joe Biden ridică o nouă restricție privind furnizarea de armament Ucrainei. Kievul va primi mine antipersonal

HotNews.ro
Joe Biden ridică o nouă restricție privind furnizarea de armament Ucrainei. Kievul va primi mine antipersonal
Volodimir Zelenski și Joe Biden după ce Ucraina și SUA au semnat un acord de securitate pe zece ani Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFF / UPI / Profimedia

Președintele american Joe Biden a fost de acord să ofere Ucrainei mine antipersonal, a declarat pentru BBC un oficial american din domeniul apărării, o măsură considerată o încercare de a încetini înaintarea trupelor rusești care au avansat constant în estul Ucrainei în ultimele luni.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că aceste mine vor fi livrate în curând și Washingtonul se așteaptă ca ele să fie utilizate pe teritoriul Ucrainei.

Ucraina s-a angajat să nu utilizeze astfel de mine în zonele dens populate, a declarat oficialul.

Furnizarea de mine antipersonal este cea mai recentă măsură luată de administrația Biden pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă pe 20 ianuarie.

Rusia a desfășurat în mod generos mine de teren de la începutul invaziei sale la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, însă obiecțiile internaționale cu privire la utilizarea acestor arme pe motiv că prezintă un risc pentru civili au împiedicat administrația Biden să le semneze.

Oficialul american din domeniul apărării a confirmat pentru BBC că Ucraina s-a angajat să utilizeze numai mine care rămân active pentru o perioadă limitată de timp.

Minele din SUA diferă de cele din Rusia prin faptul că devin inerte după o perioadă de timp prestabilită: de la patru ore la două săptămâni. Acestea sunt fuzionate electric și au nevoie de baterie pentru a fi detonate. Odată ce bateria se termină, acestea nu vor mai detona.

Washingtonul a furnizat deja Ucrainei mine antitanc, însă minele terestre antipersonal – care pot fi desfășurate rapid – sunt concepute pentru a contracara avansul forțelor terestre.

Anterior, a fost confirmat faptul că rachetele cu rază mai lungă de acțiune ale sistemului de rachete tactice ale armatei (Atacms), fabricate în SUA, au lovit ținte din interiorul Rusiei, la doar câteva zile după ce au apărut informații conform cărora Casa Albă ar fi acordat permisiunea pentru utilizarea lor.

În mod separat, ambasada SUA la Kiev a declarat că a „primit informații specifice cu privire la un potențial atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie”.

„Din prudență, ambasada va fi închisă, iar angajații ambasadei sunt instruiți să se adăpostească la fața locului”, se arată într-un comunicat.

„Ambasada SUA recomandă cetățenilor americani să fie pregătiți să se adăpostească imediat în cazul în care este anunțată o alertă aeriană”.

În timpul nopții, atât Ucraina, cât și Rusia au raportat atacuri majore cu drone pe teritoriile lor. Nu este clar pentru moment dacă au existat victime.

INTERVIURILE HotNews.ro