Ce spun europenii despre conținutul online ilegal: Românii, cei mai încrezători că internetul este sigur / Discursul urii, principala problemă semnalată de români
România (58%) și Ungaria (52%) sunt singurele țări din UE în care majoritatea respondenților sunt de acord că Internetul este sigur pentru utilizatorii săi, și numai în România mai mult de unul din cinci respondenți (30%) sunt integral de acord că internetul ar fi sigur, potrivit unui sondaj comandat de Comisia Europeană. Principalele probleme pe care le văd românii pe internet sunt: discursuri care incită la ură (37%), produsele contrafăcute (35%), conținutul piratat (34%) și fraudele (32%), dar ne aflăm pe primul loc în topul țărilor în care peste jumătate dintre respondenți spun că serviciile de găzduire pe Internet sunt eficiente în combaterea conținutului ilegal.
România (58%) și Ungaria (52%) sunt singurele țări din UE în care majoritatea respondenților sunt de acord că Internetul este sigur pentru utilizatorii săi, și numai în România mai mult de unul din cinci respondenți (30%) sunt integral de acord că internetul ar fi sigur, potrivit unui eurobarometru publicat în această lună de Comisia Europeană.
Cipru, Franța (ambele cu 41%) și Grecia (36%) sunt țările în care cei mai mulți respondenți s-au declarat în totalitate în dezacord cu ipoteza că internetul ar fi sigur pentru utilizatori.
Sondajul a fost realizat de rețeaua politică și socială TNS în toate cele 28 de state membre ale UE, în perioada 18 și 26 iunie 2018. Peste 33.000 de respondenți din diferite domenii și grupuri demografice au fost intervievate prin telefon în limba lor maternă în numele Direcției Generale Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie (DG CONNECT).
Principalele forme de conținut online ilegal semnalate de românii care au răspuns sondajului TNS au fost: discursurile care incită la ură (37%), produse contrafăcute (35%), conținut piratat (muzică, filme, cărți – 34%), fraudele online (32%) și materialele care vizează abuzuri asupra copiilor (21%).
Pe de altă parte, România (60%), Malta (58%), Belgia și Ungaria (56%) se află în topul țărilor în care peste jumătate dintre respondenți spun că serviciile de găzduire pe Internet sunt eficiente în combaterea conținutului ilegal.
În aproape fiecare țară, majoritatea respondenților care spun că au întâlnit conținut online ilegal au precizat că nu au luat nicio măsură. Proporția celor care declară acest lucru variază de la 81% în Slovenia și 80% în Croația și România până la 46% în Germania și 47% în Franţa.
Mai multe detalii în raportul atașat.