Sari direct la conținut

Extindere în ritm fără precedent a rețelei subterane de fibră optică Netcity din București, în ciuda acuzațiilor cabliștilor privind tarifele discriminatorii: Peste 50 de kilometri noi de rețea pe lună

HotNews.ro
Reteaua Netcity, Foto: NetCity Telecom
Reteaua Netcity, Foto: NetCity Telecom

​Lucrările de construcție a rețelei metropolitane de fibră optică Netcity se desfășoară într-un ritm fără precedent, ajungând la peste 50 de kilometri de infrastructură subterană pe lună, după ce Primăria București a aprobat indicatorii pentru a doua etapă a acestui proiect, a anunțat marți Netcity Telecom, operatorul acestei rețele. În prezent se lucrează în cartierele Tei – Colentina, Berceni – Apărătorii Patriei, Titan-Industriilor, fiind planificate noi lucrări în cartierul Cotroceni. Extinderea rețelei a fost mult întârziată după ce arbitrul telecom (ANCOM) a emis un aviz în care a cerut eliminarea tarifelor discriminatorii de acces la rețea, iar Consiliul Concurenței a deschis o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă împotriva Netcity Telecom.

Lucrările aflate în desfășurare sunt într-o fază avansată de execuție și însumează cca 200 de kilometri de rețea subterană. Obiectivul companiei este extinderea infrastructurii la peste 2.100 km până în 2020, ceea ce ar aduce dublarea lungimii actuale.

Netcity Telecom intentionează să extindă lucrările de construcție în ritm susținut în toate sectoarele Capitalei, fiind vizată atingerea cat mai rapidă a indicatorilor din studiul de fezabilitate aferent Etapei II, recent aprobați de către Primăria Municipiului București.

  • „Atingerea obiectivelor Etapei II este o prioritate pentru noi, pentru care ne-am pregătit temeinic și care presupune o mobilizare semnificativă de resurse.  Prognoza este deja îmbucurătoare, faza de proiectare pentru investiția Netcity 2020 are deja un avans semnificativ, permițându-ne o derulare sustinută a lucrărilor de construcție.  Eforturile noastre în implementarea cu succes a proiectului au scopul de a oferi orașului o infrastructură modernă, pregatită pentru noile tehnologii, tot mai mulți bucureșteni urmând a beneficia de servicii de telecomunicații în condiții de calitate și siguranță”, a declarat Adrian Răcășan, CEO Netcity Telecom.

În aprilie 2018, compania Netcity Telecom, parte a grupului Electrogrup Infrastructure | E-INFRA, a contractat printr-un sindicat de bănci format din Banca Comercială Română și BRD Groupe Societe Generale majorarea facilității de credit de tip club loan, în valoare de 36 millioane euro, obținut în decembrie 2016, cu o nouă facilitate, de 10 milioane euro, pentru asigurarea fondurilor necesare pentru dezvoltarea proiectului. Astfel, la ritmul actual de construire, compania estimează că, până în 2020, investiția privată va depăși 70 milioane de euro.

  • Furnizorii de internet așteaptă ca arbitrul telecom să impună reducerea tarifelor de acces la rețeaua Netcity

Amintim că în luna iulie din acest an, Consiliul General al Municipiului București a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenți studiului de fezabilitate pentru etapa a II-a de investiții în rețeaua subterană de fibră optică NetCity. Extinderea rețelei a fost mult întârziată după ce arbitrul telecom (ANCOM) a emis un aviz în care a cerut eliminarea tarifelor discriminatorii de acces la rețea, aviz care a fost contestat în instanță de Primăria București și Netcity Telecom. Contactați de HotNews.ro, oficialii ANCOM au precizat că în următoarele două luni vor emite o decizie obligatorie care să înlăture condițiile discriminatorii de acces la această rețea.

  • NetCity Telecom a fost cumpărată anul trecut de către Direct One, companie controlată de antreprenorii români Teofil Muresan si Simion Muresan

Netcity Telecom a fost preluată integral în februarie 2017 de catre operatorul de telecomunicatii Direct One, companie controlata de antreprenorii romani Teofil Muresan si Simion Muresan, de la grupul UTI, controlat de Tiberiu Urdareanu.

În luna octombrie a anului trecut, Primăria Municipiului București și Netcity Telecom anunțau că și-au propus ca lucrările la reteaua edilitară de fibră optică, finanțată exclusiv de Netcity din fonduri private, să continue într-un ritm susținut în 2017 și în anii următori. Compania estima la acel moment că până în 2020 investiția privată va crește cu peste 30 milioane de euro, depășind la acel moment 70 milioane de euro, lungimea rețelei urmând să se dubleze la peste 1800 de kilometri, iar veniturile Primăriei București încasate din redevența plătită de NetCity Telecom vor ajunge la peste 2 milioane de euro pe an.

Investițiile în rețeaua NetCity fuseseră oprite în vara anului 2013, în urma avizului prin care ANCOM cerea modificarea neregulilor contractuale

In luna mai 2013, arbitrul telecom a emis un aviz conform cu privire la NetCity, in care atentiona asupra neregulilor contractuale de acces la reteua NetCity si cerea modificarea acestora, aviz contestat ulterior in instanta de NetCity si de Primaria Bucuresti. In luna august 2013, oficialii NetCity Telecom au declarat pentru HotNews.ro ca investitiile in infrastructura Netcity au fost oprite pana la finalizarea in justitie a acestui proces.

Curtea de Apel Bucuresti a respins la data de 26 septembrie 2013 pe motiv ca sunt neintemeiate cererile Primariei Bucuresti si ale NetCity Telecom de a suspenda si anula avizul dat de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) asupra proiectului NetCity, care a cerut implementarea unor masuri pentru a indeparta cerintele discriminatorii din prezent. Impotriva deciziei Curtii de Apel se putea face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Furnizorii mici și mijlocii de internet, membri ai asociației Interlan, au cerut în luna octombrie 2017 Arbitrului telecom (ANCOM) să emită, potrivit obligațiilor legale, decizia privind responsabilii și sancțiunile în cazul neimplementării modificarilor contractuale a condițiilor de acces a furnizorilor de internet la rețeaua NetCity.

Consiliul Concurenței a deschis în 2016 o investigație împotriva Netcity Telecom pentru un posibil abuz de poziție dominantă, abia după ce a fost obligat în instanță

De asemenea, Consiliul Concurentei a deschis în 2016 o investigație împotriva Netcity Telecom pentru un posibil abuz de poziție dominantă, dar abia dupa ce a fost obligat în instanță să facă acest lucru.

In aceasta privință, Iosif Szavuj, Director Executiv al iNes Group, declara în luna mai 2016 urmatoarele pentru HotNews.ro:

  • Consiliul Concurentei a fost obligat in instanta sa demareze aceasta investigatie, dupa ce a refuzat initial plangerea facuta in martie 2015 de iNes Group. iNes Group se judeca si cu NetCity Telecom, de la care solicita daune de peste 1 milion de euro pentru perceperea unor tarife arbitrare, nejustificat de mari, si a clauzelor abuzive. iNES Group solicita, avand in vedere pozitia de monopol a Netcity Telecom, reglementarea tuturor tarifelor practicate, pe baza de costuri si eliminarea clauzelor abuzive din contractele existente. iNes Group sustine realizarea proiectului NetCity insa la tarife corecte pentru furnizorii de internet„.

Pentru detalii citește: Netcity Telecom investește peste 30 milioane de euro pentru extinderea rețelei subterane pentru fibră optică a Municipiului București

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro