Rafila se declară un susținător al asigurărilor complementare de sănătate: Pot să aducă bani în sistem şi un alt tip de abordare
Asigurările complementare de sănătate reprezintă o perspectivă importantă, deoarece oferă pacienţilor şansa nu numai de a beneficia de servicii medicale de care au nevoie, dar şi de a accesa terapii noi, inovative, a declarat joi Diana Păun, medic și consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică. La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se declară un „susținător” al acestui tip de asigurări, afirmând că ele pot să aducă bani noi în sistem şi să ducă şi la un alt tip de abordare în ceea ce priveşte asistenţa medicală, fie în spitalele publice, fie în cele private.
Rafila: „Foarte multe spitale din Europa fac acelaşi lucru, spitale din Israel fac exact acelaşi lucru”
Asigurările de sănătate pot să aducă bani noi în sistem şi să ducă şi la un alt tip de abordare în ceea ce priveşte asistenţa medicală, fie în spitalele publice, fie în cele private, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la dezbaterea „Asigurările complementare, soluţia ca pacientul român să fie pacient european în România”, organizată de DC News Media Group, potrivit Agerpres.
„Cred că asigurările complementare pot să aducă bani noi în sistem, să ducă şi la un alt tip de abordare în ceea ce priveşte asistenţa medicală, fie în spitalele publice, fie în spitale private. Pentru că ceea ce a existat ca discuţie în spaţiul public ca şi România, de exemplu, spitalele publice să poată să aibă un pachet de servicii care pot fi acordate după programul de lucru sau să poţi să îţi alegi medicul curant şi aşa mai departe şi aceste servicii care ar putea fi oferite în spitale publice tot aşa ar putea să fie rezultatul unui pachet complementar de asigurări, iar acest pachet de asigurări poate fi oferit de un asigurator public sau de unul privat. (…) Asta am dori să dezvoltăm. Foarte multe spitale din Europa fac acelaşi lucru, spitale din Israel fac exact acelaşi lucru. Şi asta cred că este dezvoltarea sănătoasă care duce şi la închiderea dezbaterii legate de persoanele care profesează în domeniul care lucrează, în domeniul public sau privat sau în amândouă locurile, dacă îi oferă unui specialist posibilitatea să profeseze după program în unitatea sanitară în care el funcţionează în mod obişnuit. Chiar dacă este publică, poate să câştige bani în plus. Lucrul acesta poate aduce beneficii şi spitalului prin faptul că se poate dezvolta, renova, face investiţii. Cred că este o abordare pe care am putea să o luăm în considerare”, a explicat ministrul Sănătății.
El a adăugat că este un susţinător al asigurărilor complementare de sănătate.
„Eu sunt un susţinător al acestor asigurări (n.r. asigurări complementare). Am avut discuţii cu numeroşi operatori economici sau cu societăţi care fac astfel de asigurări şi o sumă de bani deductibilă care poate fi folosită pentru aceste asigurări cred că este folosită în mică măsură”, mai spune Rafila.
Potrivit acestuia, în România s-au extins abonamentele la servicii de sănătate pe care le oferă diverşi furnizori privaţi.
„Ce s-au extins foarte mult la noi sunt abonamentele la serviciile de sănătate pe care le oferă diverşi furnizori privaţi, însă asigurările care ar putea să ofere, pe de o parte, servicii oarecum preferenţiale şi un lucru care în România nu este foarte tare împământenit, dar care este în multe alte ţări, de exemplu listele de aşteptare sunt mult mai scurte pentru cei care au pachet complementar de asigurări sunt foarte puţin dezvoltate”, a încheiat ministrul Sănătății.
Andrei Baciu: CNAS se află la un început de drum important, a venit momentul pentru o nouă structură
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se află la un început de drum „important”, a declarat joi preşedintele instituţiei, Andrei Baciu, care a precizat că după 25 de ani a venit momentul „pentru o nouă structură” şi un nou mod de funcţionare.
„CNAS se află la un început de drum important. După 25 de ani de activitate a venit momentul pentru o nouă structură şi un nou mod de a funcţiona, motiv pentru care noi am propus deja câteva structuri şi câteva obiective strategice pentru această reformă care porneşte de fapt de la tema discuţiei de astăzi (n.r. asigurările complementare de sănătate)”, a declarat preşedintele CNAS la dezbaterea „Asigurările complementare, soluţia ca pacientul român să fie pacient european în România”, organizată de DC News Media Group, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Andrei Baciu, obiectivul este acela de a avea şi în România, din calitatea de pacient şi asigurat, posibilitatea de a avea acces la servicii cât mai aproape de standarde europene.
Diana Păun, consilier prezidențial: „Asigurările complementare de sănătate reprezintă o perspectivă importantă”
„Asigurările complementare de sănătate reprezintă o perspectivă importantă, pentru că oferă pacienţilor şansa nu numai de a beneficia de servicii medicale de care au nevoie, atunci când au nevoie, dar şi de posibilitatea de a accesa terapii noi, inovative, scumpe, dar care câteodată devin salvatoare de viaţă. Cred că această abordare poate să schimbe semnificativ paradigma în sistemul sanitar şi poate să îmbunătăţească accesul la îngrijiri medicale şi mai ales la creşterea calităţii îngrijirilor medicale. Nu putem ignora nici valoarea adăugată pe care asigurările complementare ar putea aduce-o în primul rând infrastructurii medicale din România. Pentru că orice investiţie suplimentară contribuie la creşterea calităţii şi siguranţei îngrijirilor şi a nivelului tehnic pe care noi putem să îl oferim pacienţilor”, a declarat joi Diana Păun, medic și consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică,la dezbaterea „Asigurările complementare, soluţia ca pacientul român să fie pacient european în România”, organizată de DC News Media Group, potrivit Agerpres.
Diana Păun a spus că medicina actuală este preponderent tehnică, de înaltă performanţă.
„Medicina prezentului este o medicină preponderent tehnică, de înaltă performanţă, este o medicină a digitalizării, a inteligenţei artificiale şi lucru acesta trebuie să se întâmple şi în România”, a adăugat Diana Păun.
Potrivit consilierului, prevenţia rămâne tema prioritară a Administraţiei Prezidenţiale.
În opinia sa, România ar putea să împrumute bunele practici în domeniul prevenţiei de la ţările care au reuşit să stăpânească lupta împotriva cancerului.
„Cred că am putea urma împrumuta aceste bune practici de la ţările care au reuşit deja să stăpânească lupta împotriva cancerului, cel puţin în domeniul prevenţiei. (…) Pot să spun că am avut deja discuţii cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, şi ne-am gândit la soluţii pentru implementarea mai facilă a programelor de prevenţie. Prevenţia poate fi decontată pe parte de servicii şi de către CNAS şi putem imagina un model care să cuprindă grupele de risc pentru principalele tipuri de cancere mai ales că avem ceva experienţă la nivelul sistemului de sănătate prin proiecte pe fonduri europene care s-au derulat deja. De exemplu, pe cancerul de colon la nivelul unor unităţi publice din România”, a explicat Diana Păun.