Sari direct la conținut

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, audiat în urma scandalului Cambridge Analytica

HotNews.ro
CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, audiat în urma scandalului Cambridge Analytica

Co-fondatorul și directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a mers luni la Capitol Hill pentru mult așteptata sa mărturieasupra modului în care platforma de socializare a permis unei companii de extracție a datelor să obțină informații personale de la cel puțin 87 milioane de utilizatori, scrieFox News. Cu toate acestea, perspectiva unor legi care restricționează Facebook și alte companii de internet este puțin probabilă, nu numai din cauza lipsei de voință politică și a lobby-ului eficient al companiilor de tehnologie, ci și din cauza faptului că puțini parlamentari doresc să se lupte cu complexitatea problemei, notează Reuters.

Zuckerberg se confruntă cu o revoltă combinată asupra modului în care Rusia a folosit Facebook pentru a răspândi propagandă politică divizională în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016 și asupra felului în care Cambridge Analytica a colectat datele personale de la milioane de utilizatori Facebook, majoritatea americani.Denunţătorul Cambridge Analytica, Christopher Wylie, a declarat în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC că numărul celor afectaţi ar putea depăşi „cu siguranţă” 87 de milioane, cifră confirmată oficial de Facebook.

„Nu am făcut suficient să împiedicăm ca aceste instrumente să fie folosite în mod rău intenţionat (…). Nu ne-am dat seama de cât de mari sunt responsabilităţile noastre şi a fost o eroare gravă. Este eroarea mea şi îmi pare rău”, urmează să spună Zuckerberg, potrivit textului intervenţiei sale transmis luni de Comisia pentru Comerţ din cadrul Camerei Reprezentanţilor, care urmează să-l audieze miercuri, notează AFP.

Miliardarul de 33 de ani va fi audiat marţi în Senat.

Senatorul Bill Nelson, liderul Partidului Democrat, a declarat luni că, deși este de părere că o nouă reglementare în ceea ce privește Facebook este necesară, nu se așteaptă să se întâmple nimic substanțial.

„Cum te poți aștepta ca 44 de senatori să organizeze o audiere cu substanță, dacă fiecare senator are la dispoziție doar 4 minute?”, le-a declarat Nelson reporterilor.

Senatorul Dianne Feinstein, președintele Comitetului Judiciar, le-a spus reporterilor că Zuckerberg este „un tânăr plăcut” care „evident știe ce face și care are o personalitate foarte plăcută”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a refuzat să comenteze vizavi de noile reglementări de care ar fi nevoie.

„Nu am de făcut niciun anunț specific în acest sens, însă cred că așteptăm cu toții această audiere”, a spus Sanders.

Republicanii se poziționează, în general, împotriva mai multor reglementări corporative și sunt convinși că firmele de tehnologie nu au nevoie de mai mult.

Zuckerberg a încercat pe cât posibil să amortizeze daunele aduse rețelei de socializare în urma apariției unor rapoarte din ultimele săptămani, conform cărora Cambridge Analytica -o firmă de extracție a datelor afiliată campaniei prezidențiale a lui Donald Trump din 2016- ar fi folosit date obținute ilicit cu scopul de a influența alegerile electorale din Statele Unite.

Măsurile luate de Facebook în urma scandalului Cambridge Analytica:

  • Au fost promise măsuri şi restricţii în perspectiva alegerilor care vor avea loc anul viitor în mai multe state, pentru a evita amestecul în procesul electoral
  • Aproximativ 2,2 miliarde de utilizatori vor fi înștiințați cu privire la aplicațiile pe care le utilizează și la informațiile pe care acestea le-ar fi putut folosi  
  • Zuckerberg a postat luni o scrisoare pe Facebook, cerându-și scuze față de utilizatori, spunând că prevenirea „implicării și dezinformării” în alegerile din 2018 se numără printre „prioritățile sale”  
  • De asemenea, a anunțat că planifică dezvoltarea unor noi instrumente de inteligență artificială, care vor „elimina” mii de conturi false, vor verifica orice agent de publicitate politică și vor înființă o comisie independentă de cercetare electorală
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro