De ce nu poate sistemul de apărare „Iron Dome” să intercepteze toate rachetele lansate de Hamas?
Sistemul de apărare antiaeriană „Iron Dome” este de peste un deceniu prima linie de apărare a Israelului în fața atacurilor cu rachete lansate de Hamas și Hezbollah însă el a dat rateuri în cursul weekendului, când a trecut prin cel mai solicitant test de la intrarea sa în funcțiune, scrie Insider.
Sub acoperirea valului de rachete lansat sâmbătă, Hamas a reușit să își lanseze atacul surpriză asupra Israelului, ucigând peste 1.300 de persoane și luând sute de ostatici, atât din rândul forțelor armate israeliene, cât și a civililor.
Sistemul automat „Iron Dome”, care urmărește și interceptează atacurile cu rachete și artilerie, trebuia să fie o componentă crucială a primei linii de apărare a statului israelian, mai ales în condițiile în care serviciile de informații ale Israelului au suferit unul dintre cele mai grave eșecuri din istoria lor.
Israelul susține că sistemul „Iron Dome” a avut o eficacitate de aproximativ 90% în interceptarea rachetelor lansate împotriva sa în ultimii 12 ani. Însă atacul cu rachete de sâmbătă al Hamas, la care s-a adăugat organizația teroristă Hezbollah din Liban o zi mai târziu, a ridicat unele semne de întrebare legate de performanța sa.
Cum funcționează sistemul „Iron Dome”
Sistemul israelian este considerat printre cele mai performante sisteme de apărare antiaeriană din lume, fiind construit de Israel cu mult ajutor din partea Statelor Unite.
El reprezintă însă și o dovadă a capacităților tehnologice din sectorul militar israelian, fiind văzut drept una dintre cele mai mari realizări ale acestuia, dacă nu chiar cea mai importantă, după cum relata HotNews într-un articol publicat în urmă cu doi ani, când izbucniseră noi lupte între Hamas și Israel.
În 2011, când sistemul a devenit operațional, s-a spus că ne aflăm în fața unui moment crucial în istoria conflictului israeliano-palestinian. Sistemul a mai fost folosit în anii trecuți, spre exemplu 2012 și 2014, dar niciodată în ritmul intens de acum.
Așadar, cum funcționează sistemul de apărare antiaeriană dezvoltat de Israel?
„Iron Dome” încorporează radare și tehnologii super-avansate de tracking care urmăresc traiectoria proiectilelor care vin spre Israel și sistemul determină dacă pun în pericol zonele populate. Se măsoară viteza și direcția proiectilelor, iar dacă acestea pun în pericol așezări umane, sistemul trage rachete pentru a le intercepta, ideea fiind ca proiectilele periculoase să fie detonate în aer.
Costul unei rachete interceptoare este 40.000 – 50.000 dolari, astfel că trebuie folosite judicios.
Iron Dome este un sistem de tip C-RAM (Counter rocket, artillery, and mortar) conceput să detecteze proiectilele neghidate, rachete de tip Katyusha, rachete de artilerie și mortiere. Pentru a fi mai eficient, sistemul interceptează doar rachetele care pun în pericol așezări umane, nu și pe acelea care vor ajunge să cadă în zone total nelocuite, cum ar fi în munți sau în deșert.
Fiecare baterie de artilerie are propriul radar, propriul centru de comandă și control și lansatoare de rachete de interceptare Tamir. În prezent sunt active în Iron Dome 10 baterii, fiecare apărând un teritoriu de 155 kilometri pătrați.
Raytheron, compania americană de apărare care produce 70% dintre componentele interceptoarelor spune că fiecare baterie are câte trei lansatoare ce pot avea, fiecare, până la 20 de rachete Tamir.
Aceste rachete interceptoare numite Tamir au fost construite de o companie israeliană numită Rafael Advanced Defense Systems, în timp ce radarul a fost dezvoltat de Elta, subsidiară a Israel Aerospace Industries și de o altă companie, numită Elta.
Ce s-a schimbat în noul atac cu rachete al Hamas împotriva Israelului?
Hamas a pretins sâmbătă că a lansat cel puțin 5.000 de rachete într-o singură zi, toate împotriva unor ținte din sudul și centrul Israelului, inclusiv împotriva orașelor Tel Aviv și Ierusalim.
Prin comparație, în 2021 forțele armate israeliene afirmau, după o săptămână de lupte, că Hamas a lansat 3.150 de rachete asupra teritoriului național. Iar în 2014, când a avut loc un alt conflict între teroriștii palestinieni și Hamas, ambele părți au lansat în total 4.000 de rachete în decursul luptelor care au durat 50 de zile, potrivit CNN.
Prin urmare, numărul rachetelor lansate de teroriștii palestinieni a crescut enorm acum, ei încercând să folosească o forță copleșitoare weekendul acesta.
„Aceasta este în general provocarea cu sistemele de apărare cu rachete. Le poți copleși prin lansarea mai multor rachete în diferite sectoare. Așadar, cifrele rămân foarte mult de partea atacatorului”, a declarat miercuri John Erath, director de politici la Centrul pentru Controlul Armelor și Neproliferare, pentru Insider.
„Amploarea pe care am văzut-o săptămâna trecută nu a existat în trecut. Pășim într-un teritoriu nou”, a subliniat el.
Înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare au arătat că „Iron Dome” a reușit să blocheze o parte a rachetelor în zbor, însă relatările martorilor oculari sugerează că unele au reușit să penetreze sistemul de apărare antiaeriană.
The Iron Dome had a busy day today! \uD83D\uDCAA\uD83C\uDDEE\uD83C\uDDF1 Keep praying for Israel. pic.twitter.com/9RcfYYBJp1
— Hananya Naftali (@HananyaNaftali) October 11, 2023
Presa israeliană citată de ABC News a scris că cel puțin o rachetă a lovit un spital din Ashkelon, un oraș aflat pe coasta Mării Mediteraneene, la nord de fâșia Gaza. Spitalul a suferit avarii importante, însă nicio persoană nu și-a pierdut viața în urma loviturii.
While Hamas leaders literally hide in their bunkers beneath the main hospital in Gaza, they have no problem firing rockets into the main hospital in Ashkelon.
Remember this once Israel starts to retaliate for these horrific acts of terrorism.#IsraelUnderAttack #Gaza pic.twitter.com/PX3X94Wg71
— Ari Ingel (@OGAride) October 8, 2023
Deși există informații potrivit cărora Hamas ar fi trecut la folosirea unui nou sistem de rachete numit „Rajum” și care ar face proiectilele mai dificil de interceptat, Erath nu crede în această variantă.
„Nu contează cu adevărat care e [marca] rachetei, ea va avea în mare aceeași performanță”, spune expertul în arme.
De altfel, această tactică de a încerca copleșirea sistemelor de apărare antiaeriană prin lansarea simultană a unui număr cât mai mare de rachete (și drone) a fost utilizată pe scară largă și de către forțele armate ruse în Ucraina.
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.