Sari direct la conținut

Doar trei asigurători fac cei mai mulți bani din CASCO: Cât costă în medie o asigurare auto facultativă și cât e dauna medie

HotNews.ro
Bucuresti - Aglomeratie in trafic, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
Bucuresti - Aglomeratie in trafic, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Nu doar în RCA, ci și pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO) există un grad ridicat de concentrare, cu Omniasig, Groupama și Allianz-Țiriac controlând 75% din veniturile din această industrie, care au urcat la 1,6 miliarde de lei în primul semestru din acest an, arată cele mai recente date ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Daunele plătite pe CASCO – la 64% din totalul veniturilor

Veniturile din primele brute subscrise de aigurătorii autorizați de ASF să vândă asigurări auto facultative (CASCO – clasa A3) s-au situat la aproximativ 1,6 miliarde de lei în primele șase luni din acest an, în creștere cu 18% față de perioada similară a anului trecut, arată datele autorității.

Pe de altă parte, despăgubirile brute plătite au înregistrat o valoare de 1,1 miliarde lei în perioada analizată, un avans de 7% față de nivelul din perioada similară a anului anterior.

Ca pondere în prime brute subscrise, despăgubirile brute plătite s-au situat la 64%.

Ce asigurători fac cei mai mulți bani din CASCO

ASF notează în raportul statistic faptul că gradul de concentrare este ridicat și pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO), nu doar în piața RCA.

Astfel, Omniasig (31,2%), Groupama (27,7%) și Allianz-Țiriac (15,6%) controlează 75% din veniturile din această industrie.

Următoarele poziții sunt deținute la distanță de Generali (9,94%) și Asirom VIG (8,74%).

Omniasig VIG a anunțat luni că a raportat venituri din prime brute subscrise de peste 1,1 miliarde de lei în primul semestru din acest an, cu aproximativ 5% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce valoarea totală a despăgubirilor plătite a crescut la peste 560 milioane de lei, a anunțat luni asigurătorul.

Cele mai multe venituri au venit din zona de asigurări auto, CASCO și RCA, unde primele brute subscrise au depășit 770 milioane de lei. Valoarea despăgubirilor plătite pe cele două linii în primul semestru, cumulat, a crescut față de anul precedent, totalul fiind de aproape 500 milioane lei.

Prețul mediul al unei asigurări CASCO a scăzut la 2.504 lei, în timp ce dauna medie a urcat

Prima medie pentru asigurările auto facultative (CASCO), calculată ca valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF raportate la numărul de contracte încheiate în perioada de referință, s-a situat la 2.504 lei în semestrul I 2023, nivel situat mult sub cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior (3.299 lei).

„Prima medie în cazul asigurărilor facultative diferă față de cea înregistrată pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), având în vedere riscurile acoperite, precum și diferențele dintre sumele asigurate, respectiv limitele diferite de despăgubire între cele două produse.

De asemenea, se constată diferențe semnificative și în ceea ce privește volumele înregistrate pentru cele două categorii de asigurări.

Dacă numărul contractelor încheiate pentru asigurările facultative a fost de circa 657 mii, numărul contractelor încheiate pentru RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF a fost semnificativ mai mare, de peste 3,7 milioane, respectiv circa 3,4 milioane exprimate în unități anuale de expunere (anualizat) în semestrul I 2023 (fără a include numărul contractelor încheiate de sucursale).”, explică ASF.

În ceea ce privește dauna medie CASCO, indicator calculat ca raportul dintre despăgubirile brute plătite și numărul dosarelor de daună lichidate sau plătite parțial în perioada de raportare, s-a situat la o valoare de 7.383 lei în semestrul I 2023, în creștere cu 8% față de perioada similară a anului precedent.

Doi asigurători au peste 45% din veniturile RCA, în ciuda falimentului Euroins

​Gradul de concentrare în piața RCA s-a menținut la un nivel ridicat și după primul semestru din acest an, cu Groupama și Allianz-Țiriac având cumulat 45,6% din venituri, în timp ce Euroins, care a rămas fără licență în luna martie avea 14,1%, arată datele ASF. Pe ansamblul întregii piețe, la 30 iunie 2023, prima medie RCA a fost de 1.190 de lei, în creștere cu 3% față de semestrul similar al anului trecut.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro