Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Romanul achitat la Curtea Suprema. Ce daune uriase solicita acum statului roman; Marea Britanie: Desi muncesc mai mult, romanii castiga mai putin; Cate sute de miliarde de dolari valoreaza brandul Romania

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Romanul achitat la Curtea Suprema dupa ce a facut trei ani de inchisoare. Ce daune uriase solicita acum statului roman. Un iesean de 38 de ani cere statului roman daune uriase dupa ce a fost achitat definitiv pentru o fapta pentru care a executat deja aproape 3 ani si jumatate de inchisoare. Petrica Manolachi a fost achitat definitiv, zilele trecute, de Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, intr-un dosar de talharie ce s-a judecat in revizuire. Sentinta este definitiva si vine la 15 ani de la momentul comiterii presupusei faptei, perioada in care Manolachi si-a executat pedeapsa. In plangerea prin care acesta solicita daune totale de 1 milion de euro se mentioneaza ca acesta s-a casatorit in timp ce se afla in inchisoare, unul dintre copii fiind conceput, de asemenea, in mediu carceral. Manolachi invoca imposibilitatea de a urma studii, dar si conditiile grele pe care le-ar fi suportat in detentie, scrie Adevarul.

Orasele de succes ale Romaniei creeaza o retea a inovarii. Bazele retelei au fost puse de Cluj-Napoca, Oradea si Sibiu. Romania va avea, pentru prima oara, o retea de orase performante in diferite domenii care accepta sa coopereze pentru a atrage impreuna fonduri europene. Mai multi primari au acceptat sa lase la o parte rivalitatile traditionale dintre orase, precum si orgoliile locale, pentru a impartasi experienta acumulata si pentru a face schimb de bune practici. In aceasta retea vor intra, pentru inceput, orase precum Clujul, Sibiul sau Oradea, dar si Timisoara. Ideea a fost lansata de catre echipa care a gestionat candidatura Clujului la titlul de Capitala Culturala Europeana. In finala competitiei pentru acest titlu au intrat patru orase: Timisoara, Clujul, Baia Mare si Bucurestiul. Titlul de viitoare Capitala Culturala Europeana a revenit Timisoarei, dupa trei runde de vot in care Clujul si capitala Banatului au fost la egalitate, astfel ca votul decisiv i-a apartinut presedintelui juriului, Steve Green, care a decis sa aleaga Timisoara, potrivit Romania Libera.

Victor Rebengiuc: O sa mor tot in comunism! Credeam ca nu. Victor Rebengiuc: „Toata conducerea tarii e formata din niste semidocti, niste oameni fara pregatire, care, pentru noi cei care mai citim o carte si mai stim ce se intampla in lume, nu sunt buni. Asta ma enerveaza cel mai mult: comunismul si PSD-ul”. Citeste integral pe Ziarul Metropolis.

Cate sute de miliarde de dolari valoreaza brandul Romania. Forta brandului Romania a scazut cu 5%, respectiv de la A+ la A, tara coborand doua locuri pana pe pozitia 49 in clasamentul Brand Finance 2017 – chiar daca cresterea record a produsului intern brut (PIB) si un curs favorabil de schimb USD/RON au determinat o crestere in valoare absoluta a valorii brandului la 175 miliarde USD. „Pasii inapoi in fata coruptiei, diminuarea capacitatii de atragere si retentie a talentelor din orice domeniu, precum si confuzia cadrului legislativ au contribuit la scaderea fortei brandului Romania in ultimul an. Astfel, cresterea economica nu este convertita in potential de dezvoltare, iar factori cum sunt cei mentionati, care trag Romania in jos, trebuie adresati imediat pentru a pregati brandul de natiune pentru un posibil context economic mai putin generos”, a explicat Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance Romania, scrie Gandul.

Marea Britanie: Desi muncesc mai mult, romanii castiga mai putin. Veniturile medii ale romanilor din Marea Britanie sunt mai mici decat cele ale britanicilor, majoritatea lucreaza in meserii sub calificarile lor: Concluziile unui raport din Londra nu sunt prea optimiste. Cifrele reflecta cat de ridicole sunt cliseele nationalistilor britanici despre esteuropenii cei „lenesi”. Romanii si bulgarii din Marea Britanie muncesc mai mult decat britanicii: 61 la suta petrec peste 40 de ore pe saptamana la serviciu, in comparatie cu doar 32 la suta dintre englezi. In ciuda muncii asidue, veniturile lor medii sunt mai mici: 8,33 de lire sterline pe ora, cu aproape 3 lire mai putin decat britanicii. O alta concluzie descurajanta a raportului Oficiului National de Statistica de la Londra: 37 la suta dintre romanii si bulgarii angajati in Marea Britanie lucreaza intr-o meserie care e sub nivelul calificarilor lor. Romanii sunt in medie mai tineri decat europenii din grupul UE8 care traiesc in Marea Britanie: cei mai multi au intre 30 si 49 de ani, iar in total doar 5 la suta sunt someri, anunta Deutsche Welle.

Vin copacei pentru Cluj de la „parintele spatiilor verzi” din Capitala. Primarul Emil Boc a anuntat ca in acest an s-au selectat specii in colaborarea cu specialisti de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), iar primaria a cumparat exact ceea ce au dictat acestia, urmand sa planteze acesti arbori in oras. Adica: castani, platani, ginkgo biloba, salcami, salcii chiar si pomi fructiferi. Furnizor este firma Ro-Verde Landscaping care se ocupa si de transportul resturilor de vegetatie de pe spatiile verzi din Cluj Napoca. Este vorba despre una dintre societatile omului de afaceri Ionut Olteanu, supranumit parintele spatiilor verzi din capitala. El a fost scos din carti de firma Rosal, dupa ce a castigat de la Primaria si contractul pentru administrarea spatiilro verzi din Cluj cu o alta firma de a sa, Garden Center Grup, contract de care acum se ocupa regia forului local clujean, anunta Actual de Cluj.

Kaspersky Lab, suspectat de legaturi cu Kremlinul. Piratii cibernetici rusi dau iama prin secretele SUA. Potrivit mass-media americane, NSA, cea mai puternica agentie de informatii electronice din lume, a pierdut din nou o parte a tehnicilor sale de spionaj, care ar fi fost recuperate de Rusia. Wall Street Journal, Washington Post si New York Times au dezvaluit ca impenetrabilitatea National Security Agency (NSA) este departe de a fi perfecta si i-au fost din nou sustrase tehnici de spionaj, pentru a treia oara in ultimii patru ani. Acestea, utilizate atat pentru a accesa retele si a extrage informatii, cat si pentru protejarea retelelor americane impotriva atacurilor cibernetice, au fost capturate in 2015 de pirati care au actionat la ordinul puterii ruse. In ultimul caz de sustragere de date sensibile de la cea mai mare agentie de informatii secrete din SUA, piratii rusi au obtinut documente clasificate „top secret”, pe care un angajat al NSA le-a stocat pe calculatorul personal, el fiind insarcinat cu dezvoltarea din nou a tehnicilor pe care agentia le considera compromise de dezvaluirile lui Edward Snowden, anunta Romania Libera.

Noul director general al Loteriei, un tanar membru PSD. Fostul primar din Botosani Ovidiu Portariuc este noul director general al Loteriei Romane, a anuntat, miercuri, compania. In 28 septembrie, Consiliul de Administratie al societatii l-a numit director general pe Alexandru Mircea Croitoru, ca urmare a rezultatelor obtinute in cadrul Directiei Retea Vanzari, motiva compania. „Intrucat durata contractului de mandat stabilita pentru functia de director general a fost limitata la patru luni, in urma unei analize serioase a propunerii Consiliului de Administratie, Alexandru Mircea Croitoru a luat hotararea de a nu accepta numirea, considerand ca timpul este foarte scurt pentru a initia si implementa noi proiecte si ca experienta acumulata poate fi valorificata mult mai bine in cadrul domeniului in care a activat pana la data de 28 septembrie 2017, respectiv director al Directiei Retea Vanzari”, spune Loteria Romana intr-un comunicat transmis miercuri, relateaza Digi24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro