Firea: Principalul interes al companiilor municipale este acela de a face economii la bugetul Primariei Capitalei
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat miercuri seara ca principalul interes al companiilor municipale – Holdingul Bucuresti Capitala Europeana – este acela de a face economii la bugetul Primariei Capitalei, de a avea prestatii de o calitate superioara pentru cetateni la tarife acceptabile, concurentiale si nu asa cum s-a intamplat pana acum, „cand cele cateva firme capusa aveau profit si de 100% sau 70%”, potrivit news.ro.
„O companie municipala nu are interesul sa loveasca in propria activitate, ci va pune un profit foarte mic, doar pentru derularea activitatii. Aceste societati care au avut pana acum contracte cu Primaria Generala – si inca mai au multe, pentru ca au stabilit niste contracte atat de in favoarea lor si in defavoarea Primariei, incat nu puteau fi decat cu procese foarte mari intrerupte – toate acestea au fost in detrimentul bucurestenilor”, a precizat Firea la festivitatea dedicata implinirii a zece ani de la infiintarea Scolii Germane Bucuresti, Deutsche Schule Bukarest.
Potrivit edilului sef, toate aceste companii municipale sunt supuse anual controlului Curtii de Conturi.
„Au bilantul online, deci oricand pot sa se citeasca atat contractele, cat si veniturile si cheltuielile si este cea mai transparenta metoda de a face administratie”, a sustinut Firea.
Ea a mai precizat ca Holdingul Bucuresti Capitala Europeana are peste 20 de companii municipale, societati comerciale pe actiuni 100% ale municipiului.
„Este vorba despre un principiu european, toate aceste companii au fost infiintate potrivit legii europene si cadrului legislativ romanesc si vor activa in domenii precum energie, turism, publicitate, strazi – parcari, managementul traficului, cam in toate domeniile de activitate in care, potrivit legislatiei in vigoare, unele servicii pot sa fie delegate direct acestor companii, iar alte servicii, potrivit legislatiei, nu pot sa fie delegate direct. Iar in cazul in care o companie a municipiului primeste prin votul Consiliului General un serviciu prin delegare directa, asta nu inseamna ca, la randul sau, acea companie nu poate sa intre intr-un parteneriat public privat – asteptam si noi legea din Parlament – cu alte societati private romanesti si straine pentru indeplinirea acelor obiective”, a afirmat primarul general.
Precizarile primarului general au fost facute in contextul unei intrebari referitoare la rectificarea bugetara ce va fi propusa in sedinta CGMB de joi, privind sursele de finantare a acestor companii din cadrul Holdingului Bucuresti Capitala Europeana.