Sari direct la conținut

Primaria Capitalei va face un studiu pentru a stabili unde se pot pune chioscurile de ziare si cum vor arata. Cele sub 12 mp ar putea fi amplasate fara autorizatie de construire

HotNews.ro
Poze ziare, Foto: MorgueFile.com
Poze ziare, Foto: MorgueFile.com

Primaria Capitalei va demara un studiu in urma caruia sa se identifice noi amplasamente pentru chioscuri de ziare si produse conexe (carti, papetarie) pe domeniul si un concurs de solutii privind un model unitar de chiosc, se arata intr-un comunicat de presa emis miercuri de Primaria Capitalei.

„Pentru a nu se impune comerciantilor o povara imposibil de suportat generata de achizitionarea intr-un timp scurt a noilor chioscuri, Primaria Capitalei analizeaza si posibilitatea sa isi asume constructia din fonduri proprii a acestora, agentii economici avand posibilitatea de a le plati in rate intr-un termen rezonabil, sau sa inchirieze respectivele chioscuri. Pentru a se reduce traseul birocratic al autorizarii in domeniul comertului stradal, se analizeaza posibilitatea inaintarii unui proiect de modificare a Legii 50/1991, in sensul de a mari de la 5 mp in prezent la 10-12 mp suprafata chioscurilor care pot fi amplasate pe domeniul public fara autorizatie de construire”, se mai arata in comunicatul de presa emis de municipalitate.

Decizia vine in urma unei neintelegeri intre Primaria sectorului 4 si furnizorii de presa care detin chioscuri pe raza sectorului 4.

Scandalul a aparut dupa ce Primaria sectorului 4 a decis sa ridice mai multe chioscuri de ziare de pe mai multe artere din sector, iar actiunea a fost condamnata vehement de furnizorii de presa care au acuzat ca raman fara locuri de munca.

„Primarul sectorului 4 Daniel Baluta doreste cu orice pret inlaturarea chioscurilor de ziare de pe domeniul public. A refuzat sa ne innoiasca avizele de functionare. Face totul intentionat ca sa ne scoata in afara legii. Desfiintarea chioscurilor de presa inseamna 1.500 de oameni lasati fara locuri de munca si bucurestenii privati de un drept prevazut in Constitutiei: DREPTUL LA INFORMATIE. Asociatia Difuzorilor de Presa ADPR- Bucuresti a functionat intotdeauna legal. De 27 de ani am vandut ziare si reviste, am platit impozite la stat si asta vrem sa facem in continuare. Totul a inceput in august 2016 cand Primaria Sectorului 4 a demolat 6 chioscuri, desi acestea aveau avize de functionare si toate taxele platite la zi. Inainte ca domnul Daniel Baluta sa ajunga primar, in sectorul 4, Asociatia Difuzorilor de Presa ADPR- Bucuresti avea 110 chioscuri. In prezent mai avem doar 35 de chioscuri”, se arata intr-un comunicat emis de Asociatia Difuzorilor de Presa ADPR- Bucuresti.

Primaria sectorului 4 neaga acuzatiile.

„Toate solicitarile depuse de membrii Asociatiei Distribuitorilor de Presa au fost onorate in conformitate cu hotararile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile in cazul de fata. Mai exact, de la inceputul anului si pana in prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cartilor si a produselor de papetarie, dintr-un numar total de 81 de solicitari. Restul de 8 cereri se afla inca in lucru. (….) In plus, este important de precizat faptul ca 90% dintre chioscurile de presa ridicate din calea lucrarilor edilitare deosebit de importante aflate in derulare la nivelul sectorului 4, erau efectiv abandonate. Prin urmare, informatia privind numarul de oameni care vor ramane fara loc de munca este evident eronata si folosita in scop manipulativ. Mai mult decat atat, este necesar sa precizam faptul ca niciuna dintre dispozitiile de relocare sau de desfiintare a unor puncte de distributie de presa nu a fost contestata in fata organelor judiciare”, se arata intr-un comunicat emis de Primaria sector 4.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro