Sari direct la conținut

Liviu Pop: Baronii manualelor au anual peste 100 de milioane euro/ Doar 10% dintre auxiliarele folosite au avut aviz MEN/ Am mostenit "manualul de sport"

HotNews.ro
Liviu Pop, Foto: Agerpres
Liviu Pop, Foto: Agerpres

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat joi la Antena 3 ca „baronii manualelor” obtin anual pe zona de auxiliare „undeva peste 100 de milioane de euro”, potrivit Agerpres.

„Baronii manualelor, care, asa cum am spus, in zona aceasta a auxiliarelor au anual – se vehiculeaza – undeva peste 100 de milioane de euro. Nu stiu cati dintre acesti bani sunt fiscalizati si in buzunarele cui ajung. Numai auxiliare. Banii gri catre negru. Trist este ca in spatele acestor baroni ai manualelor, care incaseaza venituri foarte mari si au averi colosale unii dintre ei, sufera elevii acestei tari si noi nu avem nici bani la bugetul de stat ca sa putem asigura gratuitate educatiei – si nu numai, si a sanatatii, eu vorbesc acum de educatie. (…) Este o miza financiara si eu cred, intuiesc ca o parte dintre atacurile pe care le-am suportat zilele acestea sunt si din zona aceasta. Nu am cum sa dovedesc, intuiesc si voi face public la momentul respectiv si toate editurile care au fost notificate si toate editurile care niciodata nu au participat la licitatie de manuale ￯ mare atentie!￯, dar totdeauna s-au dus la vanzari de auxiliare”, a spus Pop.

Ministrul mai spune ca ca doar 10% dintre auxiliarele care au fost folosite in sistemul de invatamant in ultimii 3-4 ani au avut aviz de la MEN.

„Din pacate, doar 10% dintre auxiliarele care au fost folosite in sistemul de invatamant in ultimii trei sau patru ani au avut aviz de la MEN, celelalte nu aveau niciun fel de aviz. Pentru copii de clasa a IV-a de anul trecut a fost aprobat nu stim cum, ca avem ancheta interna, doar un auxiliar pentru limba engleza”, a spus ministrul, la Antena 3.

Potrivit acestuia, atat manualele de sport, dar si celelalte manuale de clasele a II-a a III-a si a IV-a facute de edituri sunt de o calitate „foarte slaba”.

Liviu Pop a precizat ca manualul de sport nu a fost realizat in perioada de cand se afla la carma ministerului, ci „l-a mostenit”.

„(…) Nu am putut sa fac nimic ca ministru al Educatiei sa spun: ‘domn’e, nu mai puneti manualul de sport!’ Era licitat deja eu cand am venit, cred ca erau facute si ofertele in perioada aceea in iunie. Este un drept pus in lege in 2011. (…) Nu am pus eu manualul de sport, eu l-am mostenit acest manual. Nu este un moft al ministrului Educatiei. Este un moft in lege, daca il putem numi un moft. Prin Legea manualului scolar trebuie sa clarificam acest aspect. (…) Eu pot sa spun ca l-am citit si da, sunt dezamagit, daca ma intrebati de calitatea manualului, si nu numai la sport”, a mai spus ministrul Pop.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro