Cele mai populare droguri din Europa au ajuns și în România. Câți tineri le iau și cu ce efecte se confruntă
Disponibilitatea și diversitatea pe piață a drogurilor au atins cote ridicate și sunt printre cele mai importante provocări ale prezentului, atrage atenția raportul pe anul 2023 al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA).
Drogurile sintetice devin din ce în ce mai răspândite. Tot mai des apar noi substanțe, necunoscute până acum, iar industria drogurilor adoptă metode noi de producție. În rândul utilizatorilor, multe dintre efectele negative legate de consumul de droguri sunt amplificate, atunci când diferite tipuri de droguri sunt folosite în același timp.
În 2021, Uniunea Europeană a înregistrat o cifră record în ceea ce privește capturarea de droguri. Au fost confiscate 303 tone de cocaină în țările membre ale Uniunii Europene. Capturi consistente au fost înregistrate și la canabis, în continuare cel mai larg răspândit drog, conform raportului.
Consumul devine o problemă la vârste din ce în ce mai fragede. Anul trecut, la nivelul Uniunii Europene, în medie, 15% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani au consumat canabis, 2,3% au consumat cocaină și 1,3% amfetamine.