VIDEO Mii de romani sufera din cauza alergiei provocate de ambrozie. Autoritatile, nepasatoare fata de raspandirea rapida a buruienii
Ambrozia, o buruiana care se gaseste in principal pe terenurile si campurile abandonate, a devenit o problema majora pentru mii de romani care sufera de alergii. Specialistii avertizeaza ca e nevoie de masuri rapide pentru a curata terenurile virane de aceasta planta, dar proiectul de lege din parlament se misca extrem de incet. Intre timp, la nivel local, doar in Timisoara autoritatile ii amendeaza pe cetatenii care nu-si curata terenurile de ambrozie.
In Europa sunt afectati aproximativ 33 milioane de oameni, iar numarul romanilor alergici la aceasta planta s-a dublat in ultimii trei ani, potrivit raportarilor medicilor, a declarat pentru HotNews.ro conf. dr. Roxana Bumbacea, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC). Perioada in care oamenii sunt afectati a crescut de la 2-3 saptamani, la peste 2 luni, iar tratamentul nu este acoperit de asigurarea obligatorie de sanatate, desi poate sa ajunga pana la 400 lei pe luna.
„Problema alergiilor generate de ambrosia artemisiifolia (ambrozia sau iarba parloagelor) a devenit una de sanatate publica. La nivelul Europei sunt afectati aproximativ 33 milioane de oameni, iar cifrele se pot dubla in anii urmatori. In Romania, nu avem date exacte (lipsesc studii epidemiologice), dar putem considera ca ne situam in media europeana. In mod cert, in ultimii ani, a existat o crestere constanta a numarului de pacienti afectati. A crescut insa si perioada in care acesti pacienti sunt simptomatici (initial 2-3 saptamani in aug/sept, iar acum 7-8 saptamani in august, septembrie si uneori si octombrie), dar si severitatea formelor clinice de boala”, a declarat pentru HotNews.ro conf. dr. Roxana Bumbacea, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.
Potrivit acesteia, cele mai comune sunt simptomele de rino-conjuctivita: stranut repetat, rinoree (secretii nazale), mancarimi nazale si oculare, blocaj nazal, lacrimare. Acestora li se pot asocia si cele datorate astmului (tuse, respiratie dificila, suieratoare). Mai rar, simptomele respiratorii descrise se pot insoti de cele cutanate de tip urticarie sau eczema.
„Formele clinice pot varia de la unele usoare la unele extrem de severe (inclusiv astm sever, potential amenintator de viata). Simptomele mentionate afecteaza extrem de mult calitatea vietii acestor pacienti. De aceea este important diagnosticul corect (se confunda frecvent cu „raceli prelungite”) si instituirea terapiei adecvate”, a explicat conf. dr. Roxana Bumbacea.
Problema a devenit cu atat mai serioasa cu cat sesonul in care ambozia este inflorita a crescut de la 2-3 saptamani in aug/septembrie la 7-8 saptamani in august, septembrie si uneori si octombrie.
„Modificarile climatice sunt responsabile de raspandirea acestei plante usor de recunoscut, ce genereaza cantitati foarte mari de polen extrem de alergizant. Initial a fost mai afectat vestul tarii datorita vecinatatii cu Ungaria, una dintre tarile europene cu o prevalenta extrem de mare a alergiilor respiratorii datorate ambroziei. Ulterior insa, prin raspandirea sa rapida, dar si prin transportul grauncioarelor de polen pe distante foarte mari (prin vant), numeroase alte regiuni (inclusiv sudul tarii) sunt afectate”, a explicat presedintele SRAIC.
Tratamentul acestei alergii (desensibilizarea) nu este acoperit de asigurarea de sanatate obligatorie si poate ajunge pana la 400 de lei pe luna. Statul acopera doar tratamentul simptomelor.
„Alergiile datorate ambroziei pot impovara sistemele de sanatate prin costuri directe si indirecte (absenteism). Exista doua directii de abordare terapeutica: 1) controlul simptomelor prin tratament antiinflamator/antialergic local (intranazal/ inhalator/ intraocular) si pe cale generala si 2) imunoterapia cu vaccinuri alergenice (desensibilizarea). Este rolul alergologului de a stabili strategia de tratament. Din pacate, pana in momentul actual, imunoterapia cu vaccinuri alergenic, metoda terapeutica ce poate schimba cursul evolutiei acestei afectiuni, nu este compensata”, a explicar conf. dr. Roxana Bumbacea.
Ce se poate face
La nivel european a fost demarata Campania „RED ALERT” cu privire la ambrozia, iar in Romania SRAIC a demarat la 1 august (odata cu startul sezonului de ambrozia) campania nationala „Atentie la ambrozia” in ideea informarii corecte asupra acestei forme particulare de alergie respiratorie.
„Scopul final al campaniei SRAIC este pe de o parte recunoasterea simptomelor caracteristice si adresabilitatea catre specialistul alergolog pentru un diagnostic corect si complet (utilizand teste specifice), iar pe de alta parte mobilizarea autoritatilor pentru limitarea extinderii acestei buruieni”, a explicat presedintele SRAIC.
Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) a informat Primaria Capitalei despre problema de mediu si sanatate pe care o reprezinta planta Ambrosia Artemisiifolia (numita popular iarba parloagelor) pentru populatia Bucurestiului. „Ambrozia este o planta salbatica invaziva care s-a extins rapid in ultimii ani, fiind raspandita in toate cartierele Capitalei si in localitatile limitrofe. Aceasta produce un polen intens alergizant, care determina diferite forme de alergii respiratorii, unele cazuri fiind severe. Deoarece numarul pacientilor cu alergii induse de Ambrosia a crescut in ultimii ani in toata tara, iar in unele judete s-au luat deja masuri de prevenire, va rugam sa ne sprijiniti in declansarea unei campanii de combatere a acestei buruieni prin urmatoarele masuri: identificarea cartierelor din Bucuresti unde este multa Ambrosia si aplicarea unor masuri sustinute de eradicare, cu consultarea specialistilor biologi si alergologi, sustinerea adoptarii unor reglementari locale si masuri legislative prin care proprietarii de terenuri neamenajate sa fie obligati sa le curete si sustinerea unor campanii de informare si avertizare a populatiei”, se arata in scrisoarea transmisa Primariei Capitalei de catre Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica.
In luna aprilie a acestui an, a fost depus un al doilea proiect de lege pentru a interzice ambrozia, dupa ce primul a fost retras din dezbaterea parlamentara anul trecut, de catre Senat.
Proiectul de lege – semnat de 32 de parlamentari – prevede ca proprietarii de terenuri sa asigure macar o data pe an lucrari de cosire, smulgere sau erbicidare pentru ca ambrozia sa fie eradicata. Detinatorii de terenuri care nu se conformeaza vor primi in prima faza un avertisment scris, iar apoi, daca nu iau masuri, vor primi amenda. Sanctiunile sunt cuprinse intre 1.500 si 10.000 de lei pentru persoanele fizice si intre 10.000 si 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Verificarea si sanctionarea acestora va intra in atributiile autoritatilor locale, directiilor agricole judetene, comisariatelor judetene de la nivelul garzilor de mediu, respectiv APIA daca terenul unde este gasita ambrozia este detinut de agricultori, mai prevede proiectul de lege.
Din nefericire, proiectul nu a fost inca adoptat. Sunt insa orase care deja iau masuri, un exemplu fiind Timisoara. In ultimii ani, Politia locala a dat zeci de amenzi proprietarilor care nu au starpit buruiana si nu au ingrijit terenurile. Amenzile se dau in baza HCL 371/2007 si ajung pana la la 2.500 de lei.
„Politistii locali din cadrul Serviciului Protectia Mediului continua monitorizarea situatiei terenurilor de pe raza municipiului Timisoara ai caror proprietari trebuie sa le igienizeze si sa le coseasca de buruieni si de plante alergene, precum ambrozia, care incepe sa afecteze sanatatea populatiei in aceasta perioada. Zilnic au loc verificari pe aceasta linie, de fiecare data cei identificati ca fiind proprietari ai terenurilor neingrijite fiind sanctionati conform HCL 371/2007 modificata, cu amenzi de cate 2500 lei si somati sa ia masurile de igienizare a terenurilor. Aceste somatii sunt ulterior verificate pentru ca, in cazul in care proprietarii nu se conformeaza, sa fie luate din nou masuri de sanctionare. In ultima perioada, ca urmare inclusiv a demersurilor care se fac pentru intocmirea de dosare ce vor fi inaintate catre serviciile abilitate din cadrul Primariei Timisoara in vederea supraimpozitarii, s-a constatat o crestere semnificativa a celor care, dupa ce au fost sanctionati si somati, au trecut la cosirea vegetatiei si igienizarea terenurilor detinute. De la inceputul acestei luni un numar de 31 de proprietari au fost sanctionati, peste 65 la suta dintre acestia trecand deja la curatarea proprietatilor lor. Reamintim ca potrivit HCL 266/2016, terenurile neintretinute vor fi supraimpozitate cu 250% sau 500%, in functie de starea terenului constatata in urma verificarilor si dosarelor intocmite de politistii locali”, se arata intr-un comunicat trimis pe 25 iulie de Politia Locala Timisoara.