Moneda unei țări cu economia în pragul colapsului a depășit randamentul dolarului
În pofida unei aprecieri semnificative în ultima perioadă, dolarul nu este moneda națională cu cel mai bun randament în trimestrul 3 al anului, distincția revenind umilului afgan, relatează Markets Insider.
Moneda controlată strict de talibani s-a apreciat cu 9% față de dolar începând cu 1 iulie, ocupând prima poziție în clasamentul randamentului monedelor naționale pentru ultimele 3 luni, potrivit datelor furnizate de compania de consultanță financiară Refinitiv.
Agenția Bloomberg arată că această evoluție din trimestrul 3 al anului a dus la o apreciere cu 14% a afganului de la începutul lui 2023, ceea ce înseamnă că, per total, este a treia monedă din lume ca randament în ultimele 9 luni, după pesosul columbian și rupia srilankeză.
Departe însă de a ilustra în vreun fel starea economiei afgane, situația arată mai degrabă că măsurile stricte de control a capitalului pot duce la o consolidare temporară a unei monede naționale, indiferent de realitățile economice.
Rusia s-a bucurat de un efect asemănător anul trecut, când a devenit în primăvara lui 2022 valuta cu cel mai bun randament din lume ca urmare a măsurilor draconice adoptate de Moscova în vederea controlării fluxurilor de capital.
Situația a fost însă una temporară, rubla intrând apoi într-un declin generalizat care a provocat îngrijorări legate de inflație și nemulțumiri la Kremlin.
Peste trei sferturi din afgani trăiesc în sărăcie
În ceea ce privește Afganistanul, talibanii au impus la rândul lor măsuri stricte de control al capitalului după revenirea la putere în august 2021, interzicând folosirea dolarului și a rupiei pakistaneze, precum și tranzacțiile valutare online.
Însă economia afgană a suferit puternic după întoarcerea fundamentaliștilor islamiști, criza umanitară fiind exacerbată de creșterea vertiginoasă a șomajului în condițiile în care talibanii au interzis femeilor să lucreze în aproape orice domeniu în care intră în contact cu publicul.
Un raport recent al Crucii Roșii afirmă că 79% din populația Afganistanului trăiește în sărăcie și că 44% din locuitorii țării nu au suficientă hrană.
Deși PIB-ul Afganistanului este greu de măsurat din cauza lipsei de date și a dimensiunii economiei informale, unele estimări plasează contracția economică a țării la 20% în ultimii doi ani.