S-a lansat Comunidar, un proiect-experiment în care oamenii sunt încurajați să dăruiască și să primească obiecte ”preloved”
În București, la Mezanin, în Palatul Universul, s-a lansat Comunidar, un proiect-experiment prin care oameni de toate vârstele sunt invitați să aducă obiecte aflate în stare bună, dar pe care nu le mai folosesc (echipamente electrice și electrocasnice, cărți, obiecte de decor, obiecte vestimentare sau jucării) și care ar putea reprezenta adevărate comori pentru alte persoane. La rândul lor, pot alege un obiect care le place și care a fost lăsat la Comunidar de altcineva. Inițiativa îi aparține designerului Alina Vîlcu și a prins viață datorită Asociației Environ, care colectează și reciclează deșeuri electrice și care este implicată în acțiuni de educație pentru un stil de viață sustenabil. Potrivit unui studiu peste 70% dintre români afirmă că doresc să ducă un stil de viață sustenabil, 54% sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse sustenabile, însă în practică statisticile clasează țara noastră pe ultimele locuri atunci când vine vorba de modul în care gestionăm resursele.
Standul-concept Comunidar a fost gândit astfel încât să te poți plimba prin el și să pună valoare obiectele dăruite. Cele peste 100 de persoane care au participat la evenimentul de lansare au adus fiecare câte un obiect personal, cu poveste, și au plecat apoi cu un alt obiect căruia s-au decis să-i dea o nouă viață. Acesta este de altfel principiul acestui proiect: ieșirea din paradigmele vechi/nou, scump/ieftin în favoarea paradigmelor dăruiesc/primesc, mie nu îmi trebuie/tu i-ai putea găsi o întrebuințare.
„Prin Comunidar, vrem să transpunem în cultura urbană tradiția rurală a Merindarului, întâlnită în special în zona Vrancei, unde oamenii aveau la poartă o mică construcție în care lăsau apă și mâncare pentru călători. Pentru mine, acesta este un exemplu de generozitate, responsabilitate și respect pentru ceilalți, valori care ar trebui să se regăsească în fiecare dintre noi. Iar visul meu e să amplasăm cât mai multe astfel de obiecte în cât mai multe spații”, a spus Alina Vîlcu, cea care a avut ideea Comunidarului.
„A folosi obiecte la mâna a doua este atitudinea firească față de resurse. A utiliza un obiect folosit nu înseamnă că nu îți permiți unul nou, ci că ești suficient de inteligent și de creativ astfel încât să descoperi și să pui în valoare ceva ce, aparent, și-a trăit deja momentele de glorie și utilitate. Nu primești un lucru folosit pentru că nu îți permiți unul nou, ci fiindcă nu există motive raționale pentru care ar trebui să cheltuiești pentru el, dacă poți să oferi o nouă „viață” unui lucru care se află încă în stare bună”, a declarat Roxana Puia, marketing manager ENVIRON.
Roxana Voloșeniuc, editor & Publisher la ELLE România, a venit la eveniment cu o rochie șic, cumpărată cu mai mulți ani în urmă, tocmai pentru a transmite mai puternic un mesaj în trend, în filozofia Comunidar: „Nu trebuie să îți refaci complet garderoba în fiecare sezon. E suficient să te informezi care sunt tendințele în modă și să te uiți în propriul dressing”.
„Prima impresie e că nu știai că ai nevoie de Comunidar până când l-ai văzut întâmplându-se. În ceea ce mă privește, odată ce simt că o carte m-a vindecat, o împrumut sau o dăruiesc”, a mărturisit Raisa Beicu, jurnalist și art&book lover. „Ideea este să dăruim un lucru pe care nu l-am mai folosi acasă și să luăm altceva. În acest fel, prin obiectul dăruit și primit, o altă casă va fi frumoasă”, a spus arhitectul Omid Ghannadi, iar Alin Luca, co-fondator Flip.ro a atras atenția că „un telefon recondiționat e mult mai ieftin și, oricum, nu folosim aproape niciodată toate funcțiile unui telefon. Cele mai multe dintre ele fac aceleași lucruri. Nu e așa o mare diferență între telefoane de la o generație la altă”.
La rândul lui, sociologul Gelu Duminică a arătat că obiceiul merindarului a apărut într-o perioadă în care „respectul și rușinea erau importante, în vreme ce astăzi avem impresia că ni se cuvine, că merităm să ni se dea și am ajuns să nu mai vedem ceea ce primim, doar ceea ce dăm. Lucrurile stau altfel la Generația Z, care este mult mai ancorată în valori. Cei tineri sunt obișnuiți sa facă cadouri, le oferă cu drag. De multe ori își oferă o parte din timpul lor de dragul unei idei”.
Standul-concept Comunidar este expus în perioada 20 – 30 septembrie, intervalul ora 10 – 18, la Mezanin, un spațiu cool aflat în centrul Bucureștiului, în Palatul Universul. Este binevenită orice persoană dispusă să experimenteze sentimentul de a dărui și de a primi în același timp să vină la standul-concept Comunidar cu obiecte din patru categorii (echipamente electrice și electronice, decorațiuni, cărți, articole vestimentare și jucării), aflate în stare foarte bună, pe care nu le mai folosesc pentru că nu se mai potrivesc stilului lor de viață și care stau deja de multă vreme în dulap, neutilizate. Organizatorii propun chiar Regula celor doi ani: Renunță la lucrurile pe care nu le-ai mai purtat în ultimii doi ani, care sunt în stare bună, dar pe care știi că nu le vei mai purta. Sigur se va găsi cineva care să se bucure de ele!
În luna octombrie, Comunidar va fi mutat într-o clădire de birouri din Pipera, iar după aceea își va găsi locul în alte zone din oraș.
Parteneriat media