Cum să te protejezi de răceală si gripă? 5 sfaturi de la medicul pneumolog
Sezonul de gripe și răceli din acest an este la început și se anunță a fi intens. SARS-CoV-2, devenit virus sezonier, va continua să circule, iar începutul școlilor și grădinițelor a dus deja la creșterea numărului de infecții respiratorii de toate tipurile, așa cum statisticile oferite de Ministerul Sănătații, arată deja.
În podcastul educativ „Supliment de Bine” by SECOM, din luna septembrie, s-a discutat despre „Cum să-ți protejezi sistemul respirator”, iar invitatul special a fost dr. Veronica Șurlea, medic primar pneumolog.
Întreaga discuție dintre medicul Veronica Șurlea și dr. Oana Trifu Bulzan o găsiți aici:
Mai jos, găsiți câteva dintre recomandările specialistului pneumolog pentru preveni infecțiile respiratorii, dar și pentru a vă pregăti și trata cât mai eficient în acest sezon gripal.
1. Luați măsuri pentru a crește imunitatea
Imunitatea bună să menține printr-un stil de viață fără excese, în care avem grijă la alimentație, care ar trebui să fie bogată în legume și fructe, avem grijă la hidratare și evităm consumul de băuturi reci/acidulate în exces. Ajută administrarea unei combinații de vitamina C,D și zinc, vitamine cu rol bine determinatîn imunitatea celulară, dar și în menținerea ei. „Un supliment de vitamine ne ajută să trecem mai ușor și să avem o evoluție mult mai bună după un episod de infecție respiratorie”, spune medicul pneumolog.
2. Acționați de la primele semne de răceală
Dacă apar semne precum: nas care curge, durere în gât, disconfort respirator, acționați cât mai repede. „Important este ca în primele 24-48 de ore să acționăm rapid astfel încât să avem un flux mai mare de leucocite, care sunt apărătorii organismului, astfel încât să putem să reducem inflamația, să putem să lichidăm virusul sau bacteria”, detaliază pneumologul.
Scopul invervenției rapide este reducerea inflamației. Persistența ei se complică în timp cu infecții bacteriene, adică ne putem suprainfecta cu propriile bacterii cu care coabităm.
Debutul unei infecții respiratorii este diferit de la persoană la persoană, însă tratamentul trebuie să fie același: consumăm ceai cald, stăm în casă, administrăm un sirop de tuse, facem aerosoli, chiar și cu ser fiziologic, mai recomandă pneumologul Veronica Șurlea.
3. Evitați diferențele mari de temperatură
Imunitatea noastră înseamnă și asigurarea unui mucus de calitate, adică un mucus care să fie în cantitate suficientă, deci nici prea mult, nici prea puțin, și să conțină acele elemente celulare care ne ajută în crearea unei bariere protectoare, astfel încât în plămâni să nu ajungă toate rezidurile din aer. „Când începe sezonul rece, orice diferență de temperatură a aerului ambiental înseamnă un stres și o muncă mult mai asiduă din partea epiteliului respirator care va produce o cantitate mai mare de mucus, acesta putându-se observa în momentul în care începe să ne curgă nasul sau să simțim anumite secreții la nivelul gâtului, ca mai departe, dacă lucrurile nu sunt bine prelucrate la nivelul etajului superior nas-gât, normal că se va transmite mai departe această informație, că trebuie să muncească din greu epiteliul bronșic și atunci apar secrețiile la nivelul căilor respiratorii inferioare care vor avea ca și simptomatologie tusea”, mai spune dr. Veronica Șurlea.
Specialistul recomandă evitarea diferențelor mari de temperatură. Chiar dacă afară e frig și noi ne îmbrăcăm, aerul pe care îl vom respira va fi tot la o temperatură mai scăzută decât temperatura corpului. Și atunci trebuie să evităm să stăm foarte mult într-un mediu cu aer foarte rece.
4. Tratați tusea în funcție de tip
Tusea seacă reprezintă, de fapt, debutul unei infecții respiratorii sau a contactului cu un alergen care se află în concentrație prea mare în aerul pe care îl respirăm. Pentru alergii, precum cea la ambrozie, care este încă prezentă în numeroase zone din țară,se recomandă produse specifice.
„Dacă este vorba de o tuse seacă, la debutul unei infecții de tract respirator, de obicei trebuie să inițiem un tratament cu un mucolitic, pentru că trebuie să fluidizăm acel mucus care e în cantitate mai mare, dar care încă nu poate fi expectorat. Ulterior, această tuse seacă de la debutul unor infecții respiratorii se va transforma într-o tuse productivă, pentru că bronhiile încearcă să elimine acest surplus de mucus. La finalul unei infecții respiratorii putem să avem și o tuse reziduală, care poate să fie de tip sec, iritativ și atunci intervenim cu un produs care se adresează strict acestui tip de tuse seacă”, este sfatul medicului.
5. COVID devine virus sezonier, care se trateaza ca orice răceală
Virusul SARS-CoV-2 va fi prezent în toate anotimpurile, ține să amintească medicul pneumolog, care s-a confruntat deja cu multe cazuri în cabinet. Rețineți faptul că în momentul în care începe anotimpul rece, bariera de protecție începe să scadă la nivelul tractului respirator, datorită diferențelor de temperatură. „Rămân, ca și recomandari, purtarea măștii în spațiile închise și în colectivitate, respectarea regulilor de igienă personală și tratamentul pe care trebuie să îl inițiem cât mai repede. Pentru SARS-CoV-2 tratamentul este același ca pentru orice infecție de tract respirator”, este sfatul specialistului.
„Trebuie să ne obișnuim că acest Covid va face parte din viața noastră. El va fi prezent în orice anotimp, însă, incidența ne așteptăm să crească în anotimpul rece”, mai spune dr. Veronica Șurlea.
Articol susținut de Secom