Sari direct la conținut

O măsură drastică schimbă afacerea azilelor de bătrâni. Radiografia unui sistem social care nu știe să aibă grijă de vârstnici

HotNews.ro
Varstnici in Bucuresti, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Varstnici in Bucuresti, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Ministerul Muncii pregătește o schimbare a legii asistenței sociale (292/2011) prin care cei care administrează cămine prin intermediul unor societăți comerciale cu scop lucrativ vor fi obligați să reinvestească 90% din profit în dezvoltarea serviciului social.

Îmbătrânirea în România este văzută mai degrabă ca o tragedie ce atrage asupra individului singurătatea și nesiguranța. Pentru bătrâni, oportunitățile de îngrijire sunt reduse. Îngrijirea bătrânilor, dar și asistența socială în general, a devenit un serviciu pe care statul l-a externalizat. Deși e construit din bani publici, a ajuns să fie în cele mai multe cazuri o afacere privată.

Într-o țară în care riscul de sărăcie și excluziune socială este de 34,4%, cel mai ridicat nivel din statele UE, iar pensia medie este de 1.855 de lei, cu o valoare reală care a scăzut sub nivelul din 2012, din cauza inflației, să fii bătrân și singur a ajuns o poveste despre supraviețuire.

Chiar dacă ești un bătrân cu bani sau a cărui familie are posibilități materiale pentru a plăti asistența privată la un cămin, nu e o garanție că totul va fi bine. Dovadă stau ororile scoase la lumină de materialele jurnalistice ale Centrului pentru Investigații Media și Buletin de București, care s-au transformat apoi în dosare penale, aflate în ancheta procurorilor.

Citește continuarea pe Panorama.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro