Press report: Liber la înregistrarea partidului „Uniunea Geto-Dacilor”. Câți consumatori de droguri sunt în România? Administrația Prezidențială: E secret de stat. Incursiune în viaţa nepalezilor din Iaşi. Patru liceeni răspund la întrebarea „De ce să învăț?”
Liber la înregistrarea partidului „Uniunea Geto-Dacilor” ● Clujeanul care înșela oameni cu chirii la Untold a fost arestat ● Incursiune în viaţa nepalezilor din Iaşi: un inginer şi un muncitor ● Câți consumatori de droguri sunt în România? Administrația Prezidențială: E secret de stat ● Un general SIE, doi foști șefi Electrica SA ex-secretari de stat la Ministerul Energiei și un acționar Fratelli și-au făcut furnizor de curent ● Cum a distrus Iohannis Justiția – pas cu pas ● Sute de familii la mâna unor afaceriști fără scrupule. Oamenii sunt obligați să plătească de patru ori mai mult pentru racordul la gaz ● Patru liceeni răspund la întrebarea „De ce trebuie să învăț?”
h2: Liber la înregistrarea partidului „Uniunea Geto-Dacilor”, după ce anterior instanța de fond a respins cererea
Curtea de Apel București a hotărât săptămâna trecută să dea o soluție favorabilă cererii de înregistrare a formațiunii politice „Uniunea Geto-Dacilor”: Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că: Admite cererea. Dispune înregistrarea în Registrul partidelor politice al Tribunalului Bucureşti a Partidului politic cu denumirea „Uniunea Geto-Dacilor”, denumire prescurtată UGD şi semn permanent figura lupului dacic. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Hotărârea survine în contextul în care membrul fondator al formațiunii, Marinescu Cicerone Nicolaie, atacase cu recurs soluția nefavorabilă dispusă anterior de instanța de fond, scrie JustNews.ro.
Clujeanul care înșela oameni cu chirii la Untold a fost arestat din nou
Un clujean de 35 de ani, care a înșelat anii trecuți mai mulți oameni cu chirii la Untold, dar nu numai, a revenit acum în prim plan și a fost arestat de polițiști, pentru fapte similare. Acesta scotea la închirat apartamentul părinților din cartierul Zorilor, lua avansul și apoi nu mai răspundea la telefon. Bărbatul este bănuit că în perioada 27 ianuarie – 24 iunie, folosind anunţuri prin internet privind închirierea unor apartamente cu ocazia Festivalului Untold 2019, a indus în eroare mai multe persoane de la care a încasat diverse sume de bani, promiţându-le închirierea unor apartamente în perioada festivalului.
La momentul în care părţile vătămate s-au prezentat la adresa respectivă, folosindu-se de diferite pretexte mincinoase, bărbatul nu le-a mai pus la dispoziţie apartamentele”, transmite Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, potrivit Știri de Cluj.
Incursiune în viaţa nepalezilor din Iaşi, la extreme: un inginer şi un muncitor. Cum trăiesc, cum simt oraşul, cât câştigă?
Un nepalez a lăsat o importantă companie de construcţii cu sediul în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, şi a ajuns să muncească la o firmă din Iaşi, în acelaşi domeniu. Ca alţi compatrioţi de-ai săi, Nishan Rajbanschi a luat calea străinătăţii atras de ideea că ar putea câştiga mai mulţi bani în alte ţări decât în Nepal, iar România nu este ocolită. Ce-i drept, salariile care pentru unii români sunt prea mici şi “strâmbă din nas” când îi aud pe angajatori cu cât i-ar plăti, pentru nepalezi sunt duble sau chiar triple aici faţă de banii pe care i-ar câştiga acasă, scrie Ziarul de Iași.
Câți consumatori de droguri sunt în România? Administrația Prezidențială: E secret de stat
PressOne l-a întrebat pe președintele Klaus Iohannis câți consumatori de droguri sunt, cu aproximație, în România, care e strategia statului în domeniu și pe ce alte date concrete se bazează atunci când vorbește de un „fenomen alarmant”, pe care l-a inclus recent în agenda viitoarei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Administrația Prezidențială alege însă să nu răspundă punctual la nicio întrebare din solicitarea pe care a înaintat-o PressOne în numele interesului public și să nu-și asume astfel vreo luare de poziție. Cotroceniul face referire la caracterul secretizat al informațiilor solicitate, în timp ce societatea se arată tot mai preocupată de subiect, odată cu cazul tragic de la 2 Mai, potrivit PressOne.
Un general SIE, doi foști șefi Electrica SA ex-secretari de stat la Ministerul Energiei și un acționar Fratelli și-au făcut furnizor de curent și vor și fotovoltaice
Swift Spot SRL, societate controlată indirect de un general al Serviciului de Informații Externe (SIE), doi foști șefi ai Electrica SA, totodată ex-secretari de stat la Ministerul Energiei, precum și un acționar al cluburilor Fratelli, a primit licență de furnizor de energie electrică din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), relevă date analizate de Profit.ro.
Cum a distrus Iohannis Justiția – pas cu pas
Justiția autohtonă a rămas pe cont propriu după 16 ani în care a fost împinsă de la spate și obligată să meargă înainte. Primul efect: marea corupție e lăsată să crească și să se înmulțească.
Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) prin care Bruxelles-ul monitoriza Justiția românească a fost închis, iar în urma lui a rămas deschis câmpul de bătaie dintre reformiști și conservatori. Primii au o orientare pro-europeană și mizează pe deschidere, ceilalți vor să rămână totul în cercul național, în așa fel încât o mână să o spele pe cealaltă, iar tradiția clientelară să nu poată fi deranjată.
România a refuzat să facă reforme după 2016 când PSD a câștigat alegerile, iar Liviu Dragnea a devenit inamicul opoziției după ce a încercat de mai multe ori să treacă legi care să-l scape de dosarul de abuz în serviciu pe care îl avea la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și care l-a condus, în final, la închisoare. Totul, după ce social-democrații au reușit să-l determine prin chichițe legislative pe Klaus Iohannis să o demită pe șefa DNA, Codruța Kovesi, într-un proces complicat demarat la începutul anului 2018, scrie DW.
Centrul de Transplant Cluj: „Proiectul a fost scos de pe lista de PNRR din incompetența ministrului Rafila”
Ministerul Sănătății a transmis o adresă în atenția Consiliului Județean Cluj prin care se solicită identificarea unui spațiu în care să fie relocat Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca. La ora actuală, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal își desfășoară activitatea la ultimul etaj al Clinicii Medicală 2, din Cluj-Napoca, inclusiv în podul care a fost transformat în spital de profesorul Mihai Lucan. Acesta nu are autorizație de funcționare din partea nimănui, de la pompieri la Ministerul Sănătății, fiind un pericol permanent. În același timp, autoritățile nu se grăbesc să construiască o nouă unitate sanitară.
Printr-o adresă de răspuns transmisă Ministerului Sănătății, Consiliul Județean și-a declarat surprinderea că, după doi ani de demersuri și adrese repetate, plimbat hârtii inutil între instituții, nu s-au înțeles următoarele chestiuni:
Nu există în acest moment în municipiul Cluj-Napoca un spațiu potrivit pentru a funcționa Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal.
Concluziile controlului efectuat de Ministerul Sănătății, prin care a constatat că spațiul unde funcționează în acest moment ICUTR este un pod, care nu doar că este inadecvat și impropriu funcționării unui act medical, dar pune în pericol viața pacienților și a angajaților Institutului.
Angajații ICUTR au făcut nenumărate demersuri scrise și publice prin care Ministerul a fost informat că nu există un spațiu adecvat în Cluj-Napoca, scrie Știri de Cluj.
Sute de familii la mâna unor afaceriști fără scrupule. Oamenii sunt obligați să plătească de patru ori mai mult pentru racordul la gaz
Soții Gheorghe și Zîna Tabac dețin firma licențiată pentru distribuția gazului, dar îi obligă pe cetățeni să se branșeze la rețea tot cu o firmă deținută de ei, care practică prețuri de trei sau chiar patru ori mai mari față de cele de pe piață. Autoritățile au declanșat o ofensivă împotriva practicilor firmelor soților Tabac, dar lupta pare pierdută. Amenzile sunt contestate în instanță, procesele durează ani de zile, iar oamenii rămân în continuare fără gaz. ANRE a aplicat două amenzi a câte 25.000 lei fiecare pentru că Design Proiect a refuzat să racordeze la rețeaua de gaze doi clienți cu care încheiase contract. „Fapta săvârșită este de o gravitate extremă, întrucât prin tergiversarea și nefinalizarea procesului de racordare, solicitanților B.I. și F.C. le-au fost produse prejudicii majore prin întârzierea nejustificată a procesului de racordare a locuințelor acestora la rețeaua de distribuție a gazeor naturale în termenele și condițiile prevăzute de legislația în materie”, se menționează în procesul verbal de amendă întocmit de ANRE. În iulie 2023 și Primăria Mircești a aplicat firmei Design Proiect SRL trei amenzi cu o valoare totală de 58.000 lei pentru trei abateri de la legea construcțiilor, scrie 7Iasi.ro.
Fonduri UE de 70.000 EUR pentru tineri fermieri: Lansarea intervenției, în octombrie 2023 (minister)
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa în luna octombrie 2023 intervenția DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, prin care persoanele eligibile vor putea obține fonduri europene de câte 70.000 de euro pentru afaceri agricole, a anunțat, luni, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat consultat de StartupCafe.ro.
Patru liceeni răspund la întrebarea „De ce trebuie să învăț?”
Școala 9 a rugat patru elevi de liceu să răspundă la întrebarea: „De ce trebuie să învăț?”. Pentru a-și dezvolta gândirea critică și creativitatea, pentru a se adapta unor schimbări iminente sau pur și simplu pentru un viitor mai bun, cred adolescenții. Sunt conștienți că trebuie să își dea silința și pentru materiile școlare, dar sunt de părere că pot „fura” cunoștințe de la oricine din jurul lor, scrie Scoala9.
De ce costă polițele RCA pe 6 luni aproape cât cele pe un an întreg sau chiar mai mult. Explicațiile ASF
Șoferii se plâng de faptul că tarifele pentru asigurările auto obligatorii pentru perioade mai mici de un an sunt prohibitive, în unele cazuri ajungând ca polițele pe șase luni să coste aproape cât cele pe un an sau chiar peste acest nivel.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că acest lucru se întâmplă deoarece companiile de asigurare au daune mai mari de acoperit pe polițele subanuale și, în consecință, își corectează tarifele corespunzător. Prețul polițelor de asigurări auto obligatorii este plafonat de Guvern până în luna octombrie, însă plafonarea are loc la nivelul tarifului practicat anterior de către fiecare asigurător. Astfel, nu există un tarif fix pe care companiile nu trebuie să îl depășească, iar prețurile pot varia între asigurători, scrie Libertatea.
Declin puternic al industriei românești – odată cu prăbușirea din zona euro
În luna iulie 2023, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), au scăzut în termeni nominali, față de luna iunie 2023 cu 11,2%, iar faţă de luna iulie 2022 au crescut cu 2,1%.
Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali, pe ansamblu, în perioada 1.I-31.VII.2023, comparativ cu perioada 1.I-31.VII.2022, cu 5,5%, datorită creșterilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (+15,0%), industria bunurilor de capital (+11,3%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,1%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 5,0%, scrie Curs de Guvernare.