FOTO Sediul Netflix a fost pichetat de una dintre cele mai în vogă actrițe de la Hollywood
Margot Robbie, una dintre cele mai în vogă actrițe de la Hollywood, s-a alăturat miercuri greviştilor de la Hollywood pentru a picheta birourile Netflix din Los Angeles, relatează News.ro.
Cu pancarta în mână şi purtând un tricou al Sindicatului actorilor SAG-AFTRA, actriţa a mărşăluit şi în faţa studioului Paramount. Prezenţa lui Margot Robbie arată că mişcarea nu are de gând să se oprească, potrivit presei de specialitate.
Protagonistă şi producătoare a filmului Barbie, în prezent cel mai mare succes al anului, ea este una dintre cele mai importante figuri de la Hollywood în ultimii ani.
Mulţi actori populari, precum Bryan Cranston şi Aaron Paul, din serialul Breaking Bad, au participat, de asemenea, la proteste.
Din 14 iulie, actorii s-au alăturat scenariştilor aflaţi deja în grevă, în urma eşecului negocierilor cu studiourile. Aceştia cer în special o creştere a remuneraţiei lor, care este mult diminuată în epoca streaming-ului.
Calendarul hollywoodian a fost complet bulversat de această acţiune sindicală care a dus inclusiv la amânarea unora dintre cele mai așteptate filme ale anului, precum Dune 2.
Premiile Emmy, cele mai prestigioase premii americane de televiziune, au fost recent amânate din septembrie în ianuarie din acelaşi motiv.
Seara de decernării premiilor Oscar onorifice, considerată în general ca fiind cea care dă startul sezonului de premiere, a fost amânată pentru 9 ianuarie 2024. Ea a fost programată iniţial pentru 18 noiembrie 2023.
Ce impută actorii și scenariștii de la Hollywood Netflix și celorlalte platforme de streaming
Scenariștii spun că au avut de suferit din punct de vedere financiar în timpul boom-ului televiziunii prin streaming, în parte din cauza sezoanelor mai scurte și a plăților reziduale mai mici.
Veniturile reziduale sunt plăți pe care actorii și scenariștii le încasează din veniturile obținute de filme în cinematografe sau din redifuzarea serialelor lor la TV. Numeroși actori au povestit că aceste venituri i-au ținut în viață la începutul carierei. Platformele de streaming spun însă că nu datorează astfel de plăți fiindcă nu generează venituri în cinematografe sau din reclame (cel puțin până recent).
Marile platforme de streaming argumentează în esență că au un „business model” diferit de cel clasic de la Hollywood și că nu pot cuantifica interesul față de anumite filme sau seriale ale lor în funcție de abonamentele plătite de clienți.
Scenariștii solicită creșteri salariale și schimbări ale practicilor din industrie despre care spun că îi forțează să lucreze mai mult pentru mai puțini bani. Jumătate dintre scenariștii de seriale TV lucrează acum la nivelul salariului minim, față de o treime în sezonul 2013-2014, potrivit statisticilor breslei.
Tensiunile legate de contracte sunt în creștere între WGA și AMPTP de câțiva ani. Ultimele negocieri au avut loc în 2017, ajungându-se la un acord provizoriu la câteva minute după expirarea termenului anterior de expirare a contractului. Pandemia de Covid a îngreunat apoi ambele părți să negocieze termenii pentru următorul acord contractual de trei ani în 2020.