Sari direct la conținut

FOTO Cum arată Cetățuia Brașovului, deschisă publicului după mulți ani – O istorie cu soldați, bruiaj, procese și chefuri

HotNews.ro
Brasovenii au venit sa vada Cetatuia, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Brasovenii au venit sa vada Cetatuia, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

​Cetăţuia Braşovului, închisă de aproape zece ani, este deschisă publicului până în 17 septembrie. Monumentul a avut o istorie complicată și, după un proces de șapte ani, a trecut în proprietatea publică a statului român. Cum arată Cetățuia? Care au fost momentele cheie din istoria ei? Ce va urma?

Brașovenii au venit cu miile să vadă Cetățuia

Sunt opt ani de când Cetățuia de pe dealul Straja din Brsașov este închisă, iar pentru zece zile monumentul este dechis publicului larg. Nu veți vedea însă o cetate restaurată, ci una parțial în paragină, dar foarte interesantă. Ce este mai greu acum urmează.

În fostul restaurant (foto Vlad Barză)

Cetățuia este mai puțin cunoscută turiștilor care vin în oraș, iar asta nu se întâmplă doar din cauză că a fost închisă aproape un deceniu, ci și fiindcă, în zilele ei bune, adică în anii 80, era cunoscută doar pentru restaurant, nu și pentru cultură sau istorie. Ce se vede în prezent a fost construit după anul 1770, de către stăpânirea austriacă, iar unele clădiri au clară nevoie de restaurare. Foarte multe elemente moderne au fost adăugate acum 40 de ani.

foto Vlad Barză

„Cetatea este a voastră, a revenit acasă, a redevenit a brașovenilor și, tot împreună, vom decide ce se va întâmpla cu ea. Urmează un proces de restaurare. Bucurați-vă de cetate. Este a dumneavoastră”, a spus primarul Brașovului, Allen Coliban, la redeschiderea porților.

foto Vlad Barză

Promisiunea este că va urma un amplu proiect de restaurare, pentru a putea fi deschise toate spațiile și trebuie să se găsească o destinație pentru clădiri. Primăria ar vrea ca locul să devină și obiectiv turistic, dar să poată fi organizate și evenimente. Rămâne de văzut dacă vor fi bani și dacă va dura mult restaurarea.

Cetatea, din exterior, în ianuarie 2023 (foto Vlad Barză)

Cetățuia de pe dealul Straja nu este departe de centrul istoric al Brașovului: din zona Primăriei și a Parcului central drumul durează 10-12 minute pe jos sau 3-4 minute cu mașina. Pentru a o găsi pe Google Maps trebuie să scrieți: „Cetățuia de pe Strajă Brașov”

Începuturi timide cu lemn

La început de secol XV exista pe dealul Straja doar un turn de veghe în formă de potcoavă, asemănător Turnului Alb din zilele noastre. La 1524 a fost ridicat un bastion din lemn cu patru turnuri, dar fortificațiile din lemn au tot fost distruse de invadatori și au fost refăcute. Tot pe atunci a fost consolidat turnul central și au fost construite turnuri de artilerie.

foto Vlad Barză

După 1600, în jurul cetății a fost construit un șanț cu apă, iar la intrare a fost instalat un pod mobil. În interior a fost săpată la 1623 și o fântână foarte adâncă, 81 metri, astfel că în timpul asediilor apărătorii aveau sursă de apă.

Austriecii își pun amprenta pe „Martinsberg”

În 1688, aici s-au refugiat din fața habsburgilor o parte dintre brașovenii răsculați împotriva stăpânirii austriece și au încercat să reziste în fața trupelor generalului Frederico Veterani. Brașovenii au fost învinși, pe deal a fost instalată garnizoana austriacă, viile de pe deal au fost distruse, iar austriecii au amenajat valuri de pământ.

foto Vlad Barză

Cetatea a fost reparată și întărită pe parcursului veacului al XVIII și forma ei actuală datează din 1773, după renovării poruncite de împăratul Iosif al II-lea. Cetățuia a fost pentru prima oară temniță la final de secol XVIII, aici fiind închiși prizonierii din războaiele în care au fost angrenați austriecii, rușii și otomanii. Tot la final de secol XVIII, cetatea a fost locul unde au fost duși cei care aveau simptome de ciumă.

O sală mare în fostul restaurant foto Vlad Barză

La 1817 s-a construit o poartă, în cinstea vizitei împărătesei Carolina August a Austriei. În secolul al XIX-lea cetatea și-a pierdut rolul militar – ultimele tunuri din dotare au fost transportate la Alba Iulia, în 1824. În timpul revoluției din 1848 a adăpostit revoluționari maghiari care s-au predat în vara lui 1849, după un asalt al trupelor rusești. Garnizoana maghiară a rezistat trei zile asaltului trupelor țariste, dar s-a predat apoi.

foto Vlad Barză

În Primul Război Mondial a fost loc de luptă și din nou închisoare, iar la 1932, cetatea a fost donată regelui Carol al II-lea, iar când comuniștii au venit la putere, Cetățuia a fost naționalizată și a redevenit închisoare, dar și stație de bruiaj a Securității în anii 50 și 60 ai secolului trecut, pentru ca oamenii să nu poată asculta posturi de radio străine. Cetățuia era împrejmuită cu sârmă ghimpată și păzită de o unitate militară.

Din 1954 până în 1975 a funcționat ca depozit pentru Arhivele Statului din Brașov.

Comuniștii au făcut un restaurant ce a decăzut după 1989

Cetățuia este cunoscută de brașovenii mai în vârstă pentru restaurantul care a funcționat acolo. ONT Carpați a renovat cetatea și a introdus-o în circuitul turistic, construind un restaurant cu specific „medieval”. Atunci au fost pavate aleile și au fost montate instalațiile de iluminat public, atât în interior, cât și pe aleile din jur.

foto Vlad Barză

Brașovenii și turiștii veneau în anii 80 la restaurant, la cramă, la cofetărie și la discotecă. Era unul dintre cele mai populare locuri din oraș.

După căderea comunismului, cetățuia a fost administrată de către Aro Palace SA și de predecesoarele ei, până în 2015.

Mai exact, în 1990, societatea ONT Carpați s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA și Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetățuii, alături de alte active, iar din 2000 și-a schimbat numele în Aro Palace. Primăria Brașov a vrut în 2014 să cumpere cetatea, cu 3,3 milioane de euro, oferind la schimb terenuri și bani, dar tranzacția nu s-a finalizat.

foto Vlad Barză

Tranzacția ajunsese și în vizorul DNA care a verificat actele. Primăria, însă, nu a ajuns la o întelegere cu Aro Palace si a deschis în mai 2015 acțiune în instanță pentru obținerea cetățuii.

În iulie 2014, Mihai Fercală, directorul general al SIF Transilvania, care deținea Aro Palace, declara că activitatea restaurantului care funcționa în cetate nu va aduce niciodată atâția bani încât investiția să poată fi recuperată. Directorul SIF Transilvania mai declara că restaurantul a fost rentabil doar înainte de 1989 și unu – doi ani după.

„Pentru Aro Palace, această cetate aduce doar pierderi. gaze, electricitate, salarii. Circulația turistică a scăzut drastic în ultimii ani și nu ne putem acoperi costurile”, mai spunea în 2014, Mihai Fercală.

Primăria a intrat în posesia Cetăţuii de pe Dealul Straja la mijlocul lunii iulie a acestui an, în urma unui proces foarte lung, care a durat șapte ani. Conform deciziilor instanţelor, monumentul a trecut din proprietatea SC Aro Palace SA în cea a Statului Român. Ulterior, printr-o hotărâre de Guvern, monumentul a fost transferat Municipiului Braşov.

După aceste zile, Cetăţuia va intra în reabilitare, primele lucrări ce urmează a fi realizate fiind cele de punere în siguranţă. Lucrările se referă, în principal, la acoperiş şi tencuieli, scopul lor fiind de a opri degradarea monumentului. După finalizarea lucrărilor de punere în siguranţă, Cetăţuia va fi deschisă publicului larg pentru a vizita zona în interiorul cetăţii.

Pe termen lung, municipalitatea braşoveană are în plan să renoveze fortăreaţa. Deschiderea tuturor spaţiilor se va face după finalizarea proiectului de restaurare, un proiect mult mai amplu, care include o serie de studii, inclusiv cel privind rezistenţa la cutremur (există un studiu de acum 3 ani, care va trebui actualizat), dar şi o analiză a destinaţiei spaţiilor existente, scrie publicația Bună Ziua Brașov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro