Sari direct la conținut

Câți români au fost verificați anul trecut de ANAF pentru că nu și-au declarat veniturile / Ce să faci pentru scăderea riscului de control

HotNews.ro
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

ANAF a controlat anul trecut 842 de români care nu și-au declarat veniturile și nu au plătit taxele aferente, conform datelor instituției. Este vorba despre acțiuni deja finalizate, altele fiind încă în curs de desfășurare. Suma cumulată nedeclarată se ridică la 423,3 milioane lei pentru care i-au pus să plătească 101,2 milioane lei (fiind incluse aici dobânzile și penalitățile de întârziere).

Conform noilor modificări la Codul de procedură fiscală, care au intrat în vigoare anul trecut, dacă nu-ți declari veniturile, iar ANAF constată acest lucru, vei primi o notificare de conformare prin care ești informat că trebuie să-ți rezolvi problemele fiscale în termen de 30 de zile, altfel vei intra într-un control.

În ultimul trimestru din 2023, ANAF a constatat că o persoană fizică din București nu a declarat venituri de 72,9 milioane lei și a fost pusă să plătească 16,3 milioane lei.

La Brașov, un alt român nu a declarat 12,3 milioane lei, iar suma de plată se ridică la aproape 4 milioane lei.

Ce-i de făcut pentru a scădea riscul de control

Este un lucru pe care îl poți face pentru a scădea riscul de control. Asta nu înseamnă că scapi 100%. E posibil ca din cauza bazei de date a Ministerului Finanțelor – ANAF să figurezi cu alte sume decât cele declarate (eronate), motiv pentru care te poți trezi cu o notificare de conformare în SPV sau prin Poștă.

Dacă ai avut anul trecut venituri extrasalariale (dobânzi, chirii, câștiguri din investiții, criptomonede, rețele de socializare, videochat etc.) ar fi bine să depui Declarația unică 2024 (formular 212). Se găsește pe site-ul ANAF.

Este complicat de completat, dar HotNews.ro a realizat și în acest an un ghid VIDEO detaliat pentru a veni în ajutorul persoanelor care se confruntă cu dificultăți în a completa și a înțelege ce au de plată.

Ce riști dacă nu depui Declarația unică, adică nu-ți declari veniturile

Așa cum ați văzut la începutul acestui text, unele persoane au fost verificate anul trecut de ANAF și li s-au impus anumite sume de plată, iar în acest an va continua activitatea de control.

Amenda pentru nedepunerea Declarației unice: între 50 – 500 lei.

Dacă declari cu întârziere veniturile, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, spune consultantul fiscal Cornel Grama.

Conform Codului de procedură fiscală, dacă nu le declari deloc, pe lângă 0,02% dobandă se adaugă o penalitate de nedeclarare de 0,08% /zi.

„Ți se pune penalitatea asta pe lângă ce ai de plată debit. Dacă plătești debitul în termenul scris în decizia de impunere, ți se reduc cu 75% penalitățile de nedeclarare, dar rămâne dobânda de 0,02%/zi”, declara recent consultantul fiscal Cornel Grama.

Citește și:

Ai avut venituri din închirieri în scop turistic folosind aplicații precum Airbnb în 2023? Ce trebuie să plătești până pe 27 mai

Ai încasat dobânzi bancare ceva mai mari în 2023? Câți bani trebuie să plătești la ANAF până la 27 mai și ce bifezi în Declarația unică 2024

Nu vrei să-ți declari veniturile din diverse activități la ANAF prin Declarația unică? Ce riști în afară de amendă

Declarația unică 2024: Cine completează subsecțiunile privind CAS și CASS la veniturile din 2023 / Sunt și categorii exceptate

Ți-ai vândut Bitcoinul? Cum declari câștigul în Declarația unică 2024 și ce taxare ai

Ai venituri din rețele de socializare, vânzări online, meditații sau videochat? / Ce trebuie să știi în 2024: în ce condiții te înregistrezi ca PFA și care-i treaba cu TVA

Cum ajungi ca PFA să plătești CASS de 1.980 lei, deși nu ai niciun venit ori ești pe pierdere sau ai închis afacerea

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro