Sari direct la conținut

Cum și-a pierdut Newton banii într-o bulă speculativă. „Pot calcula mișcarea corpurilor cerești, dar nu nebunia umană”, ar fi spus el

HotNews.ro
Isaac Newton, Foto: DETLEV VAN RAVENSWAAY / Sciencephoto / Profimedia
Isaac Newton, Foto: DETLEV VAN RAVENSWAAY / Sciencephoto / Profimedia

Oamenii de știință sunt cunoscuți pentru lucrurile stupide pe care uneori le fac, fapt confirmat de mișcările dezastruoase din punct de vedere financiar ale lui Isaac Newton în timpul bulei Companiei Mărilor de Sud din 1720.

Când a fost fondată în 1711, South Sea Company era o schemă de gestionare a datoriei publice britanice. Newton a fost un investitor timpuriu și a realizat profituri substanțiale, deoarece prețul acțiunilor companiei a crescut în anii 1710. Cu toate acestea, în 1720, acțiunile companiei au crescut mult prea mult.

Newton a estimat că lucrurile se vor termina prost, iar în 22 aprilie 1720 și-a lichidat participația de 7.000 de lire sterline, cu un profit considerabil.

Dar bula a continuat să se umfle iar celebrul om de știință a decis să-și reinvestească banii tot în Compania Mărilor de Sud. Investiția sa a avut loc cu doar câteva zile înainte ca totul să se prăbușească, Newton pierzându-și toți banii.

Experiența sa oferă un exemplu instructiv despre iluzia banilor și despre cum te fac să iei decizii bazate pe lăcomie.

Înființarea și scopul companiei

Literatura despre Bula Mării de Sud este voluminoasă și nu toți sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat cu exactitate acolo. Unii susțin că South Sea Company a fost o companie frauduloasă de la bun început. Lucrurile par a fi un pic mai complicate, totuși. Compania a fost fondată în 1711 pentru a face față unei probleme financiare presante.

Guvernul britanic avea un număr mare de facturi neplătite, în mare parte de la contractori care aprovizionau armata britanică în timpul Războiului de Succesiune Spaniolă. Guvernul a oferit creditorilor săi acțiuni din companie, acțiuni care erau purtătoare de plăți regulate ale dobânzii.

Compania South Sea a primit fonduri de la guvern pentru a plăti această dobândă creditorilor. Compania deținea, de asemenea, un monopol asupra comerțului britanic cu coasta de vest a Americii și cu o parte a coastei de est a Americii de Sud – de unde și numele „Compania Mării de Sud”. Ea a atras investitorii cu promisiunea că profiturile din comerțul din Mările de Sud se vor adăuga generos la plățile de dobânzi.

Newton și bula

Newton, care deținea și obligațiuni guvernamentale, a fost un investitor timpuriu și și-a crescut investițiile pe măsură ce timpul trecea.

Prețul acțiunilor sale a crescut în vara anului 1720 și apoi a suferit o prăbușire bruscă în septembrie, probabil pentru că investitorii au început să realizeze că așteptările lor de profit nu erau realiste. Până în octombrie, acțiunile valorau mai puțin de un sfert din prețul maxim.

Cazul a declanșat și intense revolte politice. Cancelarul de pe atunci al Fiscului, Sir John Aislabie, care într-un discurs din ianuarie 1720 convinsese Parlamentul să permită Companiei Mării de Sud să emită câte acțiuni dorea, la un preț pe care l-ar fi stabilit singură, a fost forțat să demisioneze.

O anchetă a Parlamentului a constatat că Aislabie a primit acțiuni în valoare de 20.000 de lire sterline în schimbul promovării propunerii. A demisionat din funcția de ministru în ianuarie 1721 și în martie a fost găsit vinovat de Camera Comunelor de „cea mai periculoasă formă de corupție”. A fost închis în Turnul Londrei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro