Sari direct la conținut

Ministrul Economiei din Bavaria cere noi reguli care sa impiedice „inghitirea“ firmelor germane de catre chinezi. Vicecancelarul Sigmar Gabriel deconspira intentia Chinei de „a-si insusi tehnologii strategice si de varf”

HotNews.ro

​Germania sta fata in fata cu „balena chinezeasca”. Din Bavaria se ridica vocea impotriva vanzarii masive de firme germane tarilor fara economie de piata. Prin acestea se intelege in primul rand Republica Populara China, tara sub regim comunist. 47 de companii germane valorand 10,3 miliarde de euro au fost vandute in 2016 catre chinezi. Guvernul german nu are interes sa strice relatiile economice inaintea vizitei de saptamana viitoare in China, a vicecancelarului Sigmar Gabriel. Ministrul Economiei bavarez, Ilse Aigner, cere insa cu fermitate „Guvernul trebuie sa actioneze, si asta rapid“.

„Pierderea suveranitatii tehnice poate deveni o uriasa problema“, a declarat ea pentru Welt am Sonntag. Potrivit informatiilor agentiei de presa Thomson Reuters, achizitiile de firme germane prin investitori chinezi ar fi fost, in 2015, de 263 milioane euro. In 2016 (si anul inca nu s-a sfarsit), acestea au urcat brusc, de aproape 40 de ori. Nu sunt vizate doar „varfuri“ ale tehnologiei germane, ci si intregi complexe imobiliare, cu zeci de mii de locuinte, dupa cumam relatat aici.

Bavaria gazduieste numeroase firme constructoare de masini si companii High-Tech, care ar putea atrage interesul investitional al chinezilor. Vanzarea producatorului de robotica Kuka din Augsburg, catre concernul chinez Midea,a starnit in vara o intreaga dezbatere, despre care am scris pe larg.

Desigur ca astfel de tranzactii tin de mediul de afaceri privat, insa atunci cand profilul companiilor si volumul tranzactiilor par a fi depasit „linia rosie“, se pune problema „interesului national“. „Nu este vorba de o ingradire fundamentala, insa trebuie sa definim noi reguli, prin care sa impiedicam ca unele concerne, in spatele carora stau intregi state si subventiile acestora, sa ne inghita firmele“, a spus ministrul bavarez, reprezentant al Partidului Crestin-Social (CSU).

Aigner a adaugat faptul ca angajamentul acestor investitori nu mai are de-a face cu economia de piata libera si concurentiala: „Se ofera preturi pe care nu le-ar oferi si nu le-ar putea oferi niciun investitor obisnuit“, „Mai trebuie sa ne asiguram ca firmele germane beneficiaza de aceleasi conditii de acces, in aceste tari“, a precizat ea.

Si vicecancelarul social-democrat Sigmar Gabriel, ministru federal al Economiei, a declarat , citat deTiroler Tageszeitung, ca „nimeni nu poate porni de la premisa ca Europa accepta manevrele dubioase ale partenerilor comerciali”.

Intr-un comentariu pentru Die Welt, citat de publicatia sus-numita, el considera ca Republica China impiedica investitiile partenerilor europeni, facand ea insasi cumparaturi „cu intentia vadita de a-si insusi tehnologii strategice si de varf“. Gabriel a retras acordul guvernamental de preluare a producatorului de chip-uri si echipamente electronice Aixtron, despre care am relatat anterior, pentru Hotnews.

„In 21 octombrie a trecut si termenul fixat pentru preluarea actiunilor Aixtron de catre investitorul chinezFujian Grand Chip Investment (FGC). Producatorul german de echipamente electronice inregistreaza, de cativa ani, pierderi de zeci de milioane de euro. Desi investitorul chinez Zhedong Liu, caruia ii apartine fondul de investitii FGC, a coborat pragul preluarii la 50,1%, saptamana trecuta aproape 60% dintre actionarii Aixtron au consimtit la vanzarea actiunilor lor catre FGC“.

Desi deal-ul parea pecetluit, Gabriel l-a stopat, argumentand pasul prin „informatii ce tin de siguranta nationala”. Potrivit legii comertului exterior, Germania poate impiedica, in anumite conditii, vanzarea de firme unor tari din afara Uniunii Europene.

Prin urmare, vizita lui Sigmar Gabriel in China poate incepe „cu stangul”. Mai este de vazut cat de ferm se va arata vicecancelarul german in negocierile sale, caci interdependenta economica germano-chineza e mare.

Germania a investit pana acum 60 de miliarde de euro in China, o tara cu 1,4 miliarde de oameni si un potential de piata urias, a doua ca importanta pe scara investitiilor germane in afara UE. Nici reciproca nu este de ignorat, Germania plasandu-se intre primele cinci tari cu care China desfasoara un intens comert exterior.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro