Sari direct la conținut

Hidroserv, filiala de mentenanta a Hidroelectrica, si-a cerut insolventa

HotNews.ro
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES

​Hidroserv, filiala de mentenanta a Hidroelectrica, si-a marti cerut insolventa, potrivit portalului just.ro. Tribunalul Bucuresti urmeaza sa stabileasca data sedintei in care va fi decisa intrarea in insolventa. Consiliul de Administratie al Hidroserv a hotarat in luna septembrie sa ceara insolventa companiei.

HotNews.ro a aratat pe 1 septembrie ca membrii Consiliului de Administratie al Hidroserv, filala de mentenanta a Hidroelectrica, au fost somati sa accepte deschiderea procedurii de insolventa a companiei. Cel care a solicitat in mod imperativ insolventa era presedintele CA al Hidroserv, Marian Sandu, acesta motivand solicitarea prin faptul ca societatea este intr-o situatie „financiara dezastruoasa”. „Faptul de a nu depune in aceste conditii cererea de deschidere a procedurii de insolventa reprezinta infractiune si se sanctioneaza penal”, se arata intr-o adresa a presedintelui Hidroserv catre ceilalti membri CA din 30 august, document obtinut de HotNews.ro.

Ovidiu Agliceru, seful Directoratului Hidroelectrica, a declarat pentru HotNews.ro ca Hidroserv a mostenit o datorie foarte mare atunci cand s-a infiintat. Interesant este ca aceste probleme nu au fost rezolvate in perioada cat Hidroelectrica s-a aflat in insolventa. Abia dupa iesirea din insolventa din iunie, Consiliul de Supreveghere al Hidroelectrica a cerut verificarea lucrarilor de la Hidroserv.

Hidroserv SA a fost infiintata in 2013, dupa fuziunea a opt filiale: Bistrita, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Ramnicu Valcea, Sebes si Slatina. La infiintare, Hidroserv a preluat si pierderi de 38 de milioane de lei.

La randul sau, Radu Silaghi, directorul general al Hidroserv, a spus pentru HotNews.ro ca in acest moment Hidroserv a ajuns intr-o situatie complicata din cauza contractelor cu tertii. Din august are toate conturile blocate din cauza unui contract incheiat in 2010 cu firma ACETI SRL din Slatina. Aceasta a castigat in instanta impotriva Hidroserv, care trebuie sa-i plateasca 1,7 milioane de lei. Silaghi sustine ca acel contract a fost pagubos pentru Hidroserv, motiv pentru care au fost facute plangeri la parchetul din Slatina. Dosarul nu a fost solutionat. In schimb, ACETI a dat Hidroserv in judecata pentru neplata sumelor prevazute in contract, datoria ajungand in acest moment la 1,7 milioane lei. Interesant este ca ACETI SRL este controlata de Darius Valcov, fost primar al Slatinei si fost ministru de finante, trimis in judecata sub control judiciar in doua dosare pentru fapte de coruptie si luare de mita. Potrivit unui rechizitoriu DNA, Vlacov a administrat din 2011, prin interpusi, mai multe firme, printre care si ACETI SRL. Procurorii DNA au aratat ca Valcov a picat testul poligraf cand a fost intrebat daca a controlat activitățile comerciale dintre firmele SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL, SC City Hotel &Louge SRL, SC Enero Prod SRL, SC Rupiah SRL și SC Aceti SRL.

Publicatia locala concretinolt.ro arata ca un contract intre Hidroserv, in calitate de achizitor, si ACETI, in calitate de executant, a fost incheiat si in august 2012, cand Hidroelectrica se afla in insolventa.

Radu Silaghi spune ca in momentul fuziunii celor 8 filale, Hidroserv avea 471 de contracte cu terti. In 2015 acestea au fost reduse pana la 10. Silaghi sustine ca au fost facute sesizari penale pentru multe dintre aceste contracte, insa niciun dosar nu a fost finalizat. Practic, Hidroserv contracta lucrari de la Hidroelectrica, dupa care le subcontracta unor terti. De multe ori, Hidroserv nu obtinea niciun profit din aceste afaceri.

Consiliul de Administratie a luat in calcul trei firme de insolventa ca posibili administratori judiciari. Una dintre ele era EuroInsol, la care partener este Remus Borza, celelalte doua fiind Casa de Insolventa Transilvania si Casa de Insolventa BDO. Remus Borza s-a ocupat si de insolventa Hidroelectrica, insa a fost atentionat de catre ministrul energiei Victor Grigorescu sa nu se implice si in insolventa Hidroserv, deoarece a inceput sa aiba si interese politice. Reamintim ca Borza s-a inscris recent in partidul ALDE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro