Subiectele zilei: Bugetarii cu salarii de nababi vor sa blocheze Justitia; Noua harta a autostrazilor din Romania. Guvernul a facut socoteala kilometrilor pentru urmatorii 20 de ani; O frumoasa vizita de palmares diplomatic
Bugetarii cu salarii de nababi vor sa blocheze Justitia.Nemultumiti ca nu le vor creste si lor salariile, deja foarte mari comparativ cu alte categorii de bugetari, magistratii au initiat un memorandum in care pun pe tapet mai multe probleme ale sistemului judiciar. Zeci de instante din toata tara au aprobat documentul si sunt gata sa declanseze proteste de amploare daca nu le sunt satisfacute revendicarile. Magistratii sunt in continuare suparati pentru ca Guvernul nu i-a inclus si pe ei in randul bugetarilor care beneficiaza de prevederile ordonantei de urgenta care regleaza inechitatile salariale. Demersul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) de a initia un memorandum cu problemele din sistem judiciar a pus, practic, paie pe foc. Mai multe instante judecatoresti au decis sa ridice miza protestului. Nemultumiti de prevederile Ordonantei de Urgenta care aduce modificari importante salarizarii bugetarilor, unii judecatori au intrat in greva japoneza, informeazaAdevarul.
Noua harta a autostrazilor din Romania. Guvernul a facut socoteala kilometrilor pentru urmatorii 20 de ani.Pana in anul 2036, romanii ar putea circula pe 11 noi autostrazi, prevede Master Planul General de Transport al Romaniei trimis marti spre aprobare catre Guvern. Cel mai repede, adica in 2017 si 2018, vor trebui sa fie incheiate lucrarile la doua tronsoane din Autostrada Transilvania, adica la portiunea Suplacu de Barcau – Bors (+Oradea) si la ruta Nadaselu – Suplacu de Barcau, iar in 2020 ar trebui sa fie gata si rutele Sibiu – Brasov, Targu Neamt – Iasi – Ungheni si Craiova – Pitesti. In luna august, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Catalin Homor, a declarat ca peste doi ani Romania ar urma sa aiba 1.000 de kilometri de autostrada, iar in prezent, in tara noastra se poate circula pe aproximativ 700 de kilometri. Anul acesta se estimeaza ca vor mai fi inaugurati inca aproape 66, din tronsoanele Sebes-Turda si Lugoj-Deva. Planurile pentru 2016 aratau, insa, ca pana in decembrie ar fi trebuit inaugurati 95 de kilometri, dar, intre timp, s-a ajuns sa se vorbeasca despre 75, un numar care ramane, chiar si asa, mai mare decat cel care se vehiculeaza in cele mai optimiste estimari, anuntaGandul.
O frumoasa vizita de palmares diplomatic.In ciuda unor frumoase declaratii reciproce, subiectele europene sensibile care ar putea opune Romania si Franta au ramas fara nicio solutie. Vizita presedintelui Francois Hollande la Bucuresti a fost un frumos spectacol de lumini cu rezultate practice incerte. In prima instanta a parut o vizita „reusita”, marcata de o multime de amabilitati reciproce. Francois Hollande a vorbit, cum nu a facut-o niciun presedinte francez pana acum, despre originea latina a romanilor, ceea ce este o premiera semnificativa, caci Franta s-a aratat mereu hautaine fata de „sora” ei mai saraca. De asta data insa, Francois Hollande a stiut sa-si cucereasca gazdele total, pretinzand chiar ca intelege perfect limba romana. Au fost si alte reverente reciproce („latinul” Hollande l-a intrecut la acest capitol pe „germanul” Iohannis) care s-au adaugat afirmatiei comune cu privire la dezvoltarea „parteneriatului strategic” congelat pina acum din motive insuficient explicate, potrivitDeutsche Welle.
A ajuns ambasadoare ONU dupa un cosmar oribil. Tanara irakiana, rapita de ISIS, fusese transformata in sclava si pusa sa faca toate lucrurile infioratoare si bolnave care le treceau prin cap jihadistilor.Nadia Murad a fost prinsa si vanduta ca sclava cand avea 19 ani, dupa ce jihadistii i-au distrus satul natal din nordul Irakului si i-au omorat familia, ca si alti 300 de oameni in genocidul din august 2014. Fata a reusit sa scape si sa-si spuna povestea, iar acum se adreseaza Curtii Penale Internationale, unde va fi reprezentata de avocatul pentru drepturile omului Amal Clooney, relateaza The Daily Mail. Nadia facea parte din comunitatea Yaziditilor, kurzi non-musulmani, care a fost ravasita de jihadisti. Sase dintre cei opt frati ai sai au fost ucisi in fata ei, la fel ca alti 300 de barbati din satul ei. Ea a fost violata repetate de „nenumarati” barbati, de mai multe ori pe zi. Mama ei a fost ucisa, iar Nadia, cele doua surori ale ei si o verisoara adolescenta, au fost transportate in fieful ISIS din Mosul, alaturi de alte 150 de fete. Toate au fost supuse unor abuzuri sexuale oribile, iar cele mai tinere au fost violate in mod repetate inca din timpul transportului, a povestit Nadia, in decembrie, in fata Consiliului de Securitate ONU, relateazaRomania Libera.
Ana Maria Patru, sefa AEP: „Votul prin corespondenta este gestionat de Posta si MAE”. Cine desface plicurile si cine raspunde daca vor fi noi cozi la urne.In cea de-a doua parte a interviului pentru Adevarul, Ana Maria Patru, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, dezleaga itele votului prin corespondenta: de la inscrierea in Registrul electoral, pana la desigilarea plicurilor cu buletinele de vot trimise prin posta. Adevarul: De ce credeti ca romanii s-au inscris in numar atat de mic in Registrul Electoral? Ana Maria Patru: Cred ca e vorba de un complex de cauze, obiective, dar si subiective. Inscrierea in Registrul electoral a romanilor din diaspora este o procedura complet noua si cetatenii sunt sceptici. In plus, am remarcat ca s-a propagat printre ei informatia gresita ca trebuie sa bata drumul pana la ambasade sau consulate ca sa depuna personal documentele, cand, de fapt, le puteau trimite si prin posta. Acum le pot transmite si pe e-mail, potrivit ordonantei de urgenta adoptate de guvern la sfarsitul lunii august, informeazaAdevarul.
Un sfert de secol cu Doi si un Sfert.Fabulosul an 1990 a insemnat, printre altele, un vicepremier pasionat de ezoterism si astrologie, care dormea cu pistolul sub perna, uneori imbracat, in interiorul Palatului Victoria, pazind strasnic arhiva Securitatii preluata in gestiune, arhiva care pentru trei luni nu ajunsese inca in SRI. Vorbim, concret, de articolul 1 al Decretului Consiliului Frontului Salvarii Nationale nr. 4: „Trec in componenta MApN Departamentul Securitatii Statului si Comandamentul Trupelor de Securitate, impreuna cu organele si unitatile din subordinea acestora. Sunt incluse in acestea structura, bugetul, personalul, armamentul, munitia, tehnica din dotare, fondurile fixe, precum si activul si pasivul din tara si din strainatate”. ADN-ul sistemului politic si al infrastructurii de securitate interna din Romania postdecembrista si-a avut obarsia aici. Voican Voiculescu cerea, intr-un interviu pierdut in negura timpului, ca deconspirarea turnatorilor sa fie facuta pentru „igiena sociala” (minus ofiterii de spionaj), insa CNSAS-ul este disfunctional din mai multe privinte, noteazaRomania Libera.
Mai multi bani pentru garzi nu rezolva dezastrul din spitale.Tot mai multi medici renunta la munca in spitale atat din cauza programului infernal, cat si din lipsa materialelor si a unei aparaturi moderne. Cabinetele private sau mirajul muncii in strainatate par mult mai atragatoare Masurile luate de Guvern in ceea ce priveste reglementa re a modului de calcul al veniturilor salariale si al volumului de munca in privinta gazilor suplimentare nu sunt suficiente pentru a rezolva grava problema a sistemului sanitar. Lipsa personalului, a materialelor, a aparaturii moderne, dar si a medicamentelor poate sa duca in cel mai scurt timp in colaps sistemul public de sanatate. Florin Chirculescu, seful sectiei de chirurgie toracica la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si liderul Federatiei Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”, spune ca tot mai multi pacienti din provincie sunt nevoiti sa se trateze la Bucuresti din lipsa de personal specializat. Pe de alta parte, multi colegi de-ai sai renunta la spital din cauza programului infernal, potrivitEVZ.