Sari direct la conținut

Dupa un proces de selectie de jumatate de an, Ministerul Energiei a reusit sa aleaga membri in conducerile Complexului Energetic Oltenia, SAPE si Oil Terminal

HotNews.ro
Victor Grigorescu, ministrul energiei, Foto: AGERPRES
Victor Grigorescu, ministrul energiei, Foto: AGERPRES

Ministerul Energiei anunta, printr-un comunicat de presa, ca a incheiat procedurile de selectie a supraveghetorilor si administratorilor pentru trei companii: Complexul Energetic Oltenia, Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) si Oil Terminal. Deocamdata, a anuntat componenta noului Consiliu de Supraveghere al CE Oltenia si Consiliului de Administratie al SAPE. Pentru OIL Terminal, lista va fi facuta publica saptamana viitoare. Printre cei sapte membri de la CE Oltenia se va afla si Constantin Jujan, fost director general al CE Hunedoara. La SAPE au ramas toti cei patru membri care asigurau interimatul, printre care si Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, si Mariu Mitrus, fost angajat al unei „institutii cu atributii in domeniul securitatii”, fiind adaugat doar un nume nou.

Noul Consiliu de Supraveghere al CE Oltenia

  • Robert Ghelasi a fost director inn cadrul Alpha Bank, apoi director in cadrul Capital Partners. Intre 2012 si 2014 a fost director in cadrul Tinmar- Ind, unul dintre principalii furnizori de energie care se afla in relatii contractuale cu CE Oltenia.
  • Cornel Bobalca este consilier juridic in cadrul Ministerului Energiei
  • Dan Codescu este expert in cadrul Ministerului Energiei.
  • Florin Marin a fost cateva luni in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Alte detalii despre el nu se cunosc, deocamdata
  • Simona Fatu a fost vicepresedinte al Volksbank. In prezent este membru si in Consiliul de Administratie al Salrom
  • Constantin Jujan a fost cateva luni, in 2015, director general al Complexului Energetic Hunedoara. A mai condus CE Hunedoara si in perioada 2009-2012. Jujan a anuntat zilele trecute ca doreste sa se inscrie in PMP, luand decizia in urma unei intalniri cu Traian Basescu.
  • Un al saptelea membru este Catalin Mihai Nichifor, reprezentant al Fondului Proprietatea

Consiliul de Administratie al SAPE

La SAPE este greu de inteles de ce a durat jumatate de an selectia, cata vreme pe lista se afla cei patru membri care au asigurat pana acum interimatul, fiind introdus doar un nume in plus.

  • Craita Bucheru este director in cadrul Ministerului Energiei
  • Dan Agrisan, avocat, a fost director general al SAPE in perioada septembrie 2014- august 2015.
  • Marius Mitrus este absolvent al Academiei de Studii Economice si al Academiei Nationale de Informatii. Timp de 12 ani a lucrat, pe diverse functii, intr-o „institutie cu atributii in domeniul securitatii nationale”. Din 2013, Mitrus este consilier in cadrul BNR. Se mai afla si in Consiliul de Administrare al Rompetrol Rafinare. In conditiile in care SAPE trebuie sa creeze un fond de investitii cu Rompetrol, ramane de lamurit daca nu se afla in conflict de interese.
  • Daniela Lulache este director general al Nuclearectrica. Lulache a atras atentia opiniei publice in 2009 cand din functia de director general al Fondului Proprietatea a beneficiat de indemnizatii, bonusuri si compensatii de 1,86 milioane lei.
  • Noul nume adaugat pe lista este Mugur Popescu, director de investitii la BCR Pensii. Se afla si in Consiliul de Administratie al Salrom.

Procedurile de selectie a administratorilor au fost realizate in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. Procesul de selectie a demarat in primavara si abia acum dupa sase luni au fost definitivate listele. De selectie si recrutare s-a ocupat o asociatie independenta, formata din Pricewaterhouse Coopers Tax Advisors & Accountants si George Butunoiu Group.

Pana pe data de 22 septembrie, Ministerul Energiei va completa si convocatorul AGA al Oil Terminal, in vederea alegerii unui nou Consiliu de Administratie. Lista noilor membri va fi facuta publica in urmatoarea saptamana.

Persoanele selectate pentru a face parte din Consiliul de Supraveghere al C. E. Oltenia au sarcina de a recruta urgent un Directorat definitiv, care sa continue implementarea planului de eficientizare a companiei. In lunile urmatoare, Consiliul de Supraveghere va trebui sa prezinte un plan de dezvoltare pe termen scurt si mediu, care sa traseze directiile clare privind planul de investitii, modernizarea grupurilor energetice proprii sau retehnologizarea carierelor de minerit. Ma astept ca acest Consiliu de Supraveghere sa tina compania departe de ingerinte politice nefaste, sa curme risipa si lipsa de integritate, protejand astfel interesele actionarului, dar mai ales pe cele ale salariatilor si ale Gorjului. Indiferent cat de grea va fi aceasta misiune, le voi sta mereu alaturi„, a precizat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Vom reveni cu amanunte imediat dupa vor fi disponibile oficial toate CV-urile celor selectati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro