Generalul Oligui Nguema, liderul juntei militare din Gabon, va fi învestit ca președinte luni
Generalul Brice Oligui Nguema, liderul loviturii de stat care l-a înlăturat de la putere pe președintele Gabonului, se va adresa națiunii luni, după ce va fi învestit ca șef al statului într-o ceremonie menită să consolideze legitimitatea juntei militare din această țară africană, scrie Reuters.
Puciștii au anunțat într-o adresă televizată din dimineața zilei de 30 august că au preluat puterea, la câteva minute după ce comisia electorală anunțase că președintele Ali Bongo a obținut un al treilea mandat.
Puciștii au respins rezultatele alegerilor, care îl creditau pe Ali Bongo cu un al treilea mandat prezidențial. Lovitura de stat a pus capăt dinastiei Bongo care a condus timp de 56 de ani Gabonul. La câteva ore după puci, militarii au anunțat că președintele Ali Bongo se află în arest la domiciliu și că unul dintre fiii săi a fost reținut și acuzat de „înaltă trădare”.
Junta militară l-a ales pe Nguema drept lider oficial al său după declanșarea rebeliunii, nefiind clar ce rol a avut acesta în orchestrarea ei.
Generalul urmează să se adreseze gabonezilor susținut luni după-amiaza, aceeași zi în care liderii ECCAS, blocul regional al statelor din Africa Centrală, se vor întâlni în persoană pentru a discuta un răspuns comun față de înlăturarea de la putere a președintelui Ali Bongo.
Săptămâna trecută ei au îndemnat partenerii internaționali, printre care Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Africană, să susțină o revenire rapidă la ordinea constituțională.
Viitor incert pentru Gabon
Junta militară nu a precizat pentru cât timp intenționează să exercite puterea, dar Nguema a declarat vineri că organizarea unor alegeri democratice va fi organizată „cu siguranță”, însă că o grabă prea mare ar putea duce la o lipsă de credibilitate a lor.
Alternativa 2023, principala alianță de opoziție din Gabon, susține că este câștigătoarea de drept a alegerilor generale și a cerut comunității internaționale să încurajeze junta militară să predea puterea înapoi civililor.
Nguema s-a întâlnit în urmă cu o zi cu liderii opoziției, însă niciuna dintre părți nu a oferit detalii despre natura convorbirilor.
Tensiunile erau foarte mari în Gabon, pe fondul temerilor de tulburări după votul prezidențial, parlamentar și legislativ de la sfârșitul lunii august, în care Bongo a încercat să mențină puterea deținută de familia sa de 56 de ani, în timp ce opoziția a făcut presiuni pentru schimbare în această națiune bogată în petrol și cacao, dar afectată de sărăcie.
Lipsa observatorilor internaționali, suspendarea unor posturi străine, precum și decizia autorităților de a întrerupe serviciile de internet și de a impune o stare de asediu pe timp de noapte în toată țara după scrutin au generat îngrijorări cu privire la transparența procesului electoral.
Centrul electoral gabonez a anunțat miercuri că Bongo a câștigat alegerile cu 64,27% din voturi și că principalul său contracandidat, Albert Ondo Ossa, s-a clasat pe locul al doilea cu 30,77%.