FOTO Papa Francisc, înfățișat la bordul unui tanc rusesc în presa poloneză
Papa Francisc a fost ținta unei ironii acide în presa poloneză, revista conservatoare Wprost luându-l la țintă după ultimele sale comentarii controversate cu privire la Rusia.
Coperta de luni a acestei reviste săptămânale îl înfățișează pe suveranul pontif la bordul papamobilului său cu steagul Vaticanului, automobilul fiind însă plasat pe șasiul unui tanc sau blindat rusesc pe care este vopsită litera „Z”, unul dintre simbolurile invaziei rusești din Ucraina.
Polish conservative magazine Wprost: pic.twitter.com/ZRjwVnHNqu
— Daniel Foubert (@d_foubert) September 4, 2023
Revista conservatoare poloneză l-a luat la țintă pe suveranul pontif în condițiile în care acesta a fost deja aspru criticat din mai multe părți după ce le-a transmis tinerilor catolici ruși să-și aducă aminte că sunt moștenitorii țarilor precum Petru cel Mare.
„Sunteți moștenitori ai marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a regilor, marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei a II-a, a marele imperiu rus, cult, atâta cultură, atâta umanitate. Sunteți moștenitorii marii mame Rusia. Mergeți înainte”, a afirmat, printre altele, liderul Bisericii Catolice.
Atât Petru cel Mare cât și Ecaterina a II-a au extins Imperiul Rus, încorporând în acesta inclusiv părți ale teritoriului ucrainean de astăzi. Guvernul ucrainean a catalogat comentariile făcute de papa Francisc într-un discurs video transmis tinerilor catolici strânși la Sankt Petersburg săptămâna trecută ca fiind „profund regretabile”.
Vaticanul a ieșit ulterior cu precizări, afirmând că nu a fost intenția suveranului pontif de a glorifica în vreun fel imperialismul rusesc.
„Papa a intenționat să îi încurajeze pe tineri să păstreze și promoveze tot ce este pozitiv în marea moștenire culturală și spirituală rusă, și cu siguranță nu a dorit să exulte logica imperialistă și figuri de stat, (pe care el) le-a menționat pentru a indica unele perioade istorice de referință”, a declarat marțea trecută Matteo Bruni, un purtător de cuvânt al Vaticanului.
Kremlinul a lăudat comentariile „foarte, foarte mulțumitoare” făcute de papa Francisc
În pofida clarificărilor aduse de Vatican, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov l-a lăudat săptămâna trecută pe papa Francisc din cauza comentariilor sale.
„Suveranul pontif cunoaște istoria Rusiei iar acesta este un lucru foarte bun. Ea are rădăcini adânci iar moștenirea noastră nu se limitează la Petru (cel Mare) sau Ecaterina, este mult mai veche”, a declarat el.
În mod tradițional rușii își revendică originile într-un grup de principate medievale formate în jurul Kievului, acestea fiind cunoscute sub denumirea colectivă de Rusia Kieveană. Președintele Vladimir Putin a declarat de mai multe ori după ce a declanșat războiul din Ucraina că această țară nu are o tradiție a unei statalități propri și că rușii și ucrainenii sunt un singur popor.
Istoricii și academicienii occidentali arată că aceste afirmații ale sale sunt false și o mostră de revizionism istoric în favoarea Moscovei. Dmitri Peskov a invocat însă marțea trecută „statul rus, grupurile de activiști, școlile și universitățile”, despre care a spus că „poartă mai departe acum această moștenire tineretului nostru, amintindu-le de ea”.
„Iar faptul că suveranul pontif este în unison cu aceste eforturi este foarte, foarte mulțumitor”, a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.
O altă victimă a imperialismului rusesc l-a chemat pe reprezentantul Vaticanului pentru o „discuție”
O zi mai târziu după comentariile făcute de Vatican și Kremlin, ministerul de externe al Lituaniei a anunțat că l-a invitat pe Nunțiul Apostolic, cel mai înalt reprezentant al Vaticanului din această țară baltică, pentru o „discuție”.
Teritoriile Lituaniei și Poloniei au fost anexate la imperiul rus în secolul al XVIII-lea de către Ecaterina a II-a. Aceste țări s-au desprins după Primul Război Mondial, după ce două revolte din secolul al XIX-lea împotriva imperiului au fost reprimate cu brutalitate.
Toate statele baltice au fost anexate de Stalin după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial ca parte a Pactului Ribbentrop-Molotov, în timp ce teritoriul Poloniei a fost împărțit între Germania nazistă și Rusia sovietică.
Lituania, o națiune de 2,8 milioane de locuitori în care trei sferturi dintre ei se identifică drept romano-catolici, a fost un critic vehement al Rusiei și un susținător al Ucrainei atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO. Biserica Catolică este încă venerată în țară pentru poziția sa anticomunistă și pro-independență în perioada în care se afla în Uniuniea Sovietică.
În această perioadă, Vaticanul a menținut reprezentanța diplomatică lituaniană de pe lângă Sfântul Scaun, deoarece nu a recunoscut anexararea Lituaniei la Uniunea Sovietică.
Papa Francisc şi-a încheiat luni vizita apostolică în Mongolia, unde a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii catolice locale şi ai altor confesiuni în cadrul cărora suveranul pontif a îndemnat la armonie între religii.
Liderul spiritual al Bisericii Catolice a părăsit ţara asiatică şi se îndreaptă spre Roma, după o ceremonie oficială de rămas bun, organizată pe Aeroportul Ginghis Han din Ulan Bator.
Urmărește ultimele evoluții din a 558-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.