Sari direct la conținut

Business Report: Ne paste o taxa pe poluare anuala pentru toate vehiculele; Lista completa a sporurilor si avantajelor salariatilor de la stat. Beneficiile salariatilor din Justitie; Inflatia si-a pierdut influenta asupra dobanzilor la depozite

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Ne paste o taxa pe poluare anuala pentru toate vehiculele. In urma deciziei Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016 care declara ilegala incasarea selectiva a timbrului de mediu, autoritatile romane au putine solutii la dispozitie. Cea mai corecta, dar si nepopulara, este taxarea tuturor vehiculelor, inclusiv a celor deja inmatriculate. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a anuntat ieri ca „a luat act de Decizia CJUE din 9 iunie 2016 cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule”. Conform oficialilor MMAP, Curtea de Justitie declara ca nu se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe autovehicule care se aplica autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru si autovehiculelor deja inmatriculate in statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri in acelasi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urma.Totodata insa, CJUE se opune ca statul membru respectiv sa scuteasca de aceasta taxa autovehiculele deja inmatriculate pentru care a fost platita, dar nu a fost restituita o taxa in vigoare anterior declarata incompatibila cu dreptul Uniunii, scrieCapital.ro.

Lista completa a sporurilor si avantajelor salariatilor de la stat. Beneficiile salariatilor din Justitie. Spor pentru conditii de munca, spor conditii deosebite in diferite ponderi din salariul de baza (de la 100% la 5%), spor de risc si confidentialitate, spor pentru atributii de coordonare si control sunt cateva dintre sporurile incasate lunar de angajatii din Justitie. Decontarea chiriei se numara printre beneficiile primite de unii dintre salariatii din Justitie De exemplu, pentru 40 de judecatori, procurori si personal asimilat judecatorilor si procurorilor din aparatul propriu al Ministerului Justitiei se deconteaza chiria cu sume care variaza intre 1.619 lei ￯ 2.572 lei lunar per beneficiar. Pentru noua functionari publici cu statut special din aparatul propriu al Ministerului de resort se deconteaza chiria cu valori cuprinse intre 891 lei ￯ 1.600 lei lunar pentru fiecare dintre beneficiari, anuntaEconomica.net.

Romanul si banii sai: zecile de miliarde de euro care evita investitiile ca sa zaca in depozite bancare pe nimic. In conditiile in care pietele de capital si tranzactiile bursiere sunt parte a cotidianului in toate statele dezvoltate, in economia Romaniei investitorul la bursa ramane un personaj exotic. Participarea cetateanului in calitatea sa de prezumtiv investitor la tranzactiile bursiere este scazuta, situatia fiind generata, in parte, de lipsa de educatie financiara. Cu toate problemele si minusurile sistemului romanesc, Bursa se contureaza clar ca optiune serioasa de investitii pentru cei care au disponibilitati financiare. Argumentul simplu este dat de statistica comparata: in vreme ce dobanzile la depozite, in Romania, aduc o crestere de maximum 1,2% pe an, bursa creste ca rata medie anuala cu peste 10%, informeazaCursdeguvernare.ro.

Coreea, singura piata necomunitara unde au crescut exporturile romanesti! Noi facilitati. Republica Coreea este singura tara din topul pirmelor zece state necomunitare cu care Romania are schimburi comerciale, unde exporturile romanesti au crescut anul trecut, cu 11%, potrivit unui comunicat al EximBank. Astazi, Eximbank a anuntat ca firmele romanesti vor putea participa alaturi de companii coreene la proiecte investitionale derulate in terte tari, in conditii favorabile, in urma acordului de cooperare pe care EximBank l-a semnat recent, la Bucuresti, cu Korea Trade Insurance Corporation (K-Sure), agentia de export a Republicii Coreea. Potrivit lui Kim Young-hak, presedintele K-Sure, cooperarea dintre cele doua tari este importanta in special la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii, prin stimularea inovatiei si a crearii de noi locuri de munca, in vederea atingerii a noi tinte de performanta. De asemenea, a fost punctat faptul ca pozitia geostrategica a Romaniei la Marea Neagra si statutul de stat membru al Uniunii Europene, pozitioneaza tara noastra ca un partener deosebit de important in arhitectura comerciala a Republicii Coreea in raport cu piata europeana, scrieEVZ.

Renault Clio facelift – Modificari minore si un nou nivel de echipare. Renault a publicat primele imagini si detalii oficiale cu faceliftul operat pe Clio. Modelul producatorului francez se afla de ceva vreme pe piata, iar o serie de modificari erau necesare. Din pacate, Renault nu a optat pentru imbunatatiri majore, insa a ales sa ofere un nou nivel de echipare. Noul Renault Clio facelift integreaza o grila frontala usor modificata, lumini de zi cu LED cu o forma noua, un spoiler spate imbunatatit si o gama ceva mai larga pentru culorile caroseriei (Intense Red, Titanium Grey, Pearlescent White si Iron Blue). La interior, Renault Clio facelift promite materiale mai bune, insertii cromate, plus sistemul de infotainment R&Go. Daca alegi un nivel de echipare superior, vei primi sistemul Media Nav Evolution si R-Link. Partea audio va fi asigurata de un sistem audio Bose, anuntaAuto-Bild.ro.

Inflatia si-a pierdut influenta asupra dobanzilor la depozite. Diferenta dintre inflatia reala si cea virtuala, prin care se elimina anumiti factori de influenta, mentine nivelul dobanzilor bancare la un nivel ridicat, mai mare decat cel recomandat pentru sustinerea economiei. Dobanzile bancare si interbancare se afla la minime istorice atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana. Nivelul acestor dobanzi nu este insa stabilit in functie de cererea si oferta de pe piata decat intr-o foarte mica masura, ci de alti factori. Dobanzile influenteaza si sunt influentate de inflatie, crestere sau scadere economica, curs de schimb etc. Problema cea mai mare este daca aceste dobanzi mici sau chiar negative au efecte pozitive ori negative in economie, informeazaCapital.ro.

Cum se vede dezastrul din productia de porumb a anului trecut in exporturile de cereale. Vanzarile au scazut de cinci ori. Productia mica de porumb si orz de anul trecut se vede clar in exporturile de cereale din acest an. In primele cinci luni ale lui 2016 traderii au exportat de peste cinci ori mai putin fata de perioada similata a anului trecut. In schimb, vanzarile de grau peste granitele UE sunt pe un trend ascendent. Porumbul, cel mai exportat produs alimentar al anului trecut, isi pierde anul acesta din importanta in balanta comerciala, urmare a productiilor foarte mici din 2015. In primele cinci luni ale anului, cantitatea exportata in statele non-UE a scazut de peste cinci ori fata de perioada similara a anului trecut, indica datele furnizate de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, institutie care acorda licente de export si import pentru cereale, scrieEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro