Sari direct la conținut

Primele concluzii în ancheta privind exploziile de la Crevedia. Procurorul general: Se făcea transfer de GPL dintr-o cisternă în alta, sub una dintre ele a apărut o sursă de foc / Percheziții la Primăria Crevedia și la locuințele patronilor

HotNews.ro
Procurorul general Alex Florenta, Foto: Inquam Photos / George Calin
Procurorul general Alex Florenta, Foto: Inquam Photos / George Calin

Primele date ale anchetei în cazul exploziilor produse sâmbătă seară la o stație GPL din Crevedia arată că la acel moment se făcea transfer de GPL dintr-o cisternă în alta, iar sub una dintre mașini a apărut o sursă de foc, a declarat duminică procurorul general Alex Florența. El a spus că ancheta vizează și stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze, deși nu avea autorizații și fusese declarat închis din octombrie 2020.

Conform procurorului general, un rol important în acel lanț îl are și Primăria Crevedia, unde au loc percheziții pentru ridicarea de documente legate de funcționarea firmei, la fel cum au loc percheziții și la locuințele celor doi patroni ai firmei.

După închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu exista nicio autorizație pentru așa ceva.

La acest moment, cercetarea la fața locului este îngreunată pentru că ar putea exista emisii de gaz, astfel că acel perimetru este securizat.

Pirincipalele declarații ale procurorului general:

  • Situația dosarului penal privind tragicul eveniment:
  • Societatea la al cărei punct de lucru s-au produs evenimentele figurează cu 25 de puncte de lucru în toată țara
  • În Crevedia societatea avea un punct de lucru în curtea căruia se află și o clădire de birouri
  • După închiderea punctului de lucru, în octombrie 2020, curtea a fost declarată de firmă punct de parcare pentru cisterne
  • Sunt indicii însă că acolo se obișnuia ca angajații să facă transfer de GPL din cisterne
  • În 26 august în clădire erau cazați 4 angajați, cetățeni nepalezi
  • În jurul orei 8.30, unul dintre angajați a mers acolo, erau 2 cisterne
  • În jurul orei 18 a ajuns o a treia cistenă, i-a spus angajatului că are o problemă la roată și că trebuie să transfere GPL în altă cisternă
  • În condiții neelucidate, sub cisterna cu gaz a apărut o sursă de foc. Angajatul a remarcat focul, și le-a cerut celor 4 angajați cetățeni nepalezi să iasă și să oprească traficul
  • În timpul acesta, cei doi șoferi care făceau transfer de GPL erau acolo încercând să stingă focul
  • La scurt timp a avut o primă explozie puternică
    În interval de circa o oră ajung la fața locului diferite echipaje de intervenție
  • Are loc și o a doua explozie, mult mai puternică decât prima deflagrație
  • Anchetatorii s-au deplasat de la început acolo, s-a constituit echipă multidisciplinară
  • Ar putea exista emisii de gaz, astfel că perimetrul este securizat și nu va fi riscată viața oamenilor din echipa de cercetare
  • Au fost identificați mai mulți martori și se fac audieri la sediul IGPR
  • Sunt în derulare și percheziții la primăria din localitate, la un punct de lucru din București și la locuințele celor doi asociați
  • Cele 2 direcții în anchetă – stabilirea activităților derulate de societate la Crevedia ulterior închiderii punctului de lucru. Sunt indicii pentru activități neconforme
  • A doua linie – modul în care s-au realizat controale de către instituțiile abilitate

Întrebări:

Câte controale a făcut Poliția după închiderea stației?

  • Nu avem date, asta încercăm să documentăm, ce au făcut instituțiile după retragerea autorizației
  • La acest moment se fac cercetări pentru distrugere din culpă urmată de un dezastru, se poate schimba apoi încadrarea sau se poate extinde urmărirea penală
  • Din primele date, se pot face doar speculații privind sursa de foc, inclusiv aruncarea unei țigări
  • Din declarații reiese că sursa de foc a fost identificată prima dată sub cisternă
  • Nu există camere video acolo
  • Angajații prezenți acolo figurează ca angajați la alt punct de lucru

Cât de des se făceau astfel de transferuri de GPL?

  • Este unul dintre principalele semne de întrebare
  • Faptul că astfel de transferuri se făceau rezultă din probatoriu, e imposibil să vă spun un număr
  • Nu s-a putut intra până acum în acel perimetru

Ce fel de activități erau la celelalte puncte de lucru?

  • Sunt activități de același tip, cei doi administratori vor fi audiați. Procurorul de caz va decide când
  • În acest moment nu are nimeni calitatea de suspect, urmărirea penală este in rem
  • Sunt audiați angajații care lucrau în perimetru și care pot fi audiați, pentru că există și martori care nu pot fi audiați, fiind internați în stare gravă
  • Cei 4 nepalezi locuiau în clădirea de birouri, iar un al cincilea angajat, care se ocupa de clădire, a venit la servicu în dimineața zilei de sâmbătă
  • Atribuția reală a fiecărei instituții de control va fi lămurită în anchetă

……………..

Inițial, dosarul penal apentru a stabili cauzele exploziei a fost deschis de Parchetul Judecătoriei Răcari, ancheta fiind preluată apoi de Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Genereral.

Dosarul – in rem – este instrumentat de către procurorul Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Coduței Kivesi, când aceasta conducea DNA, Iacob ocupându-se și de anchetele în cazul uciderii avocatei Elodia Ghinescu și al incendiilor de la Spitalul Județean din Piatra Neamț și de la maternitatea Giulești.

De asemenea,un al doilea dosar a fost deschis sâmbătă seară de Parchetul Militar București și vizează modul de intervenția a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii urmate de incendii.

„Dosarul a fost deschis pentru infracțiunile de neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă. Automat în astfel de situații se deschide dosar de acest gen, iar asta nu înseamnă că au existat indicii ca s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-a făcut treaba”, a declarat pentru HotNews.ro procurorul militar.

Duminică, acest dosar a fost preluat de Parchetul Curții Militare de Apel București.

Cele două explozii de la o stație GPL din Crevedia au provocat două decese și 56 de răniți, cea mai mare parte a victimelor fiind din rândul forțelor de intervenție. Mai multe persoane sunt în stare gravă, iar autoritățile au început să transfere răniți în străinătate prin mecanismul de protecție civilă. Din totalul răniților, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi). Populația din zona afectată de cele două explozii masive de sâmbătă din Crevedia a fost evacuată.

Stația GPL era a firmei Flagas SRL, ai cărei acționari sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) – fiul primarului din Caracal – si Cosmin Ionuţ Stîngă (49%), potrivit Termene.ro, scrie News.ro. Primarul din Caracal, Ion Doldurea, este la primul mandat. Este om de afaceri din Caracal şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD.

IGSU, explicații despre depozitul GPL – autorizarea și retragerea avizelor: Nu aveam competența de a opri funcționarea

Ce spune IGSU, despre depozitul GPL la care au fost descoperite numeroase nereguli și retrasă autorizația de funcționare:

  • „Acest obiectiv a fost autorizat privind securitatea la incendiu în data de 13.10.2011, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița, ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalație monobloc tip SKID cu capacitate de depozitare GPL de 4000 litri.
  • În data de 30.07.2020, în urma primirii unei sesizări, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița a executat un control inopinat la acest obiectiv, fiind constatată reamplasarea SKID-ului în cadrul amplasamentului. Prin noua poziție a instalației nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației față de vecinătăți și instalațiile electrice. În consecință, prin documentul de control, personalul ISU Dâmbovița a constatat pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu.
  • Totodată, cu același prilej, se constată ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
  • Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița. Totodată, Legea prevede informarea și a altor instituții publice interesate, sens în care ISU Dâmbovița a înștiințat și Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia.
  • În data de 28.09.2020 a fost executat un nou control inopinat la obiectivul respectiv, fiind constatat faptul că obiectivul continuă să funcționeze. Prin urmare, prin documentul de control se constată ca faptă contravențională funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 30.000 lei. De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL, fiind aplicată o altă amendă în cuantum de 10.000 lei.
  • În data de 30.09.2020, prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, s-a decis închiderea punctului de lucru din localitatea Crevedia.
  • În data de 12.10.2020 Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Olt emite Rezoluția nr. 6087 prin care dispune înregistrarea în registrul comerțului a mențiunilor cu privire la sediile secundare ale obiectivului, potrivit datelor din Hotărârea AGA din 30.09.2020.
  • În data de 13.10.2020 operatorul economic notifică ISU Dâmbovița cu privire la faptul că punctul de lucru din localitatea Crevedia a fost închis și anexează în acest sens Hotărârea AGA din 30.09.2020 și Rezoluția ORC.
  • Sub aspectul opririi funcționării punctului de lucru în speță, facem precizarea că instituția noastră nu are competențe legale în acest sens”.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro