Sari direct la conținut

Business Report: Romania – pe contrasens cu deficitul bugetar; Bancile avertizeaza: E iminenta o criza in creditarea populatiei; Fara concesii din partea SUA, Tratatul de liber schimb transatlantic "va esua"

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Romania – pe contrasens cu deficitul bugetar. Dupa ce a performat peste media europeana in ultimii patru ani, Romania a trecut pe contrasens pe autostrada financiara a deficitului bugetar. Datele Eurostat arata pozitionarea noastra pe 2016 in contra tendintei care se manifesta in Uniune. Precum si riscul de accident pe care ni l-am asumat odata cu avansul cheltuielilor publice peste posibilitatile rezultate din sumele colectate. In urma efortului facut in ultimii patru ani pe zona de consolidare fiscala (reducere a deficitului public), sumele pe care le platim in plus pe piata internationala de capital drept risc de tara su scazut drastic si ne-au pozitionat exact acolo unde (inca mai) apare acum si deficitul public, dupa Cehia. Din 2013 am iesit si din procedura de deficit excesiv, adica ne-am dus sub limita de 3% din PIB, informeaza Curs de Guvernare.

Bancile avertizeaza: E iminenta o criza in creditarea populatiei. Promulgarea legii darii in plata, care permite stingerea unui credit ipotecar prin predarea imobilului ipotecat catre banca, ar putea genera o noua criza a imprumuturilor imobiliare pentru populatie, sustin reprezentantii sistemului bancar. „Creditarea a repornit cu dobanzi si marje reduse, dar acum ramane de vazut in ce masura aceasta tendinta se va mentine sau daca vom asista la inversarea acestei tendinte pe temen scurt, ca in perioada de criza”, a declarat Gabriela Folcut, presedintele comisiei de comunicare din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in cadrul Conferintei Capital Piata Imobiliara in 2016, potrivit Capital.ro.

Fara concesii din partea SUA, Tratatul de liber schimb transatlantic „va esua”. „Americanii nu doresc sa-si deschida licitatiile publice pentru intreprinderile din Europa. Acest lucru este contrar liberului schimb, in opinia mea’, a denuntat numarul doi in guvernul german intr-un interviu acordat cotidianului economic Handelsblatt. ‘Daca americanii isi vor mentine aceasta pozitie, nu mai avem nevoie de un tratat de liber schimb si TTIP va esua”, a avertizat el. Acest avertisment a fost lansat in contextul in care Obama va inaugura duminica, impreuna cu cancelarul german Angela Merkel, un targ industrial la Hanovra, cu o majoritate de produse ‘made in Germany’, folosit ca lampa de lansare de catre cei doi lideri pentru a-si apara proiectul de acord in fata opiniei publice din tarile lor. La New York se va deschide luni o noua runda de negocieri asupra TTIP, a 13-a la numar din 2013. Oficial, Washingtonul, la fel ca Berlinul vizeaza un acord in acest an, dar divergentele par dificil de depasit pana la sfarsitul anului, scrie Economica.net.

Haosul de la Fisc anuleaza ce a castigat Romania in Doing Business: Cazuri concrete privind blocajul atat al micilor afaceri cat si al ANAF – si problema juridica pe care se bazeaza sistemul de abuzuri. Criteriile netransparente si subiective imaginate de fostul sef al Fiscului, Gelu Diaconu, in procesul de atribuire a codului de platitor de TVA, precum si lipsa de solutii a noii conduceri a Fiscului determina azi inchiderea unor afaceri sau impiedica deschiderea altora noi : Deciziile arbitare ale inspectorilor de Fisc blocheza nu doar evaziunea, in numele careia s-au aprobat masurile in cauza, ci si activitatea unor companii din categoria celor care platesc statului la zi taxe si impozite. In plus, Romania pierde uriasul avantaj castigat prin Banca Mondiala, care a acordat anul trecut un plus de cate cinci locuri in clasamentul mondial in ceea ce priveste usurinta inceperii unei faceri, in clasamentul Doing Business : in loc de 2 saptamani, o afacere nou pornita are nevoie de 7-8 luni pentru a fi functionala inclusiv din punct de vedere fiscal, informeaza Curs de Guvernare.

Un automobil al Printului Philip, vandut pentru 350.000 de lire sterline. O masina sport Lagonda din anii ’50 detinuta candva de sotul reginei Elizabeta a II-a, Printul Philip, a fost vanduta in cadrul unei licitatii pentru suma de 350.000 de lire sterline. Automobilul decapotabil are o istorie indelungata. Masina a fost comandata si construita in 1954, fiind condusa apoi pana in 1961 de Printul Philip, care se casatorise cu regina in anul 1947. Cei care au scos automobilul la licitatie au povestit ca la un moment dat, Printul Phillip a fost oprit de un politist in Londra. „Cand politistul a vazut cine se afla in Lagonda a avut o reactie intarziata si a facut rapid semn cu mana”, a spus Damian Jones, sales manager in cadrul companiei care s-a ocupat de licitatii, potrivit Auto-Bild.ro.

Angajari pe salarii lunare cuprinse intre 1.000 euro si 1.800 euro pe luna in strainatate. Fara experienta si studii. O agentie de plasare recruteaza 50 de romani dispusi sa culeaga fructe in Spania. Candidatul potrivit pentru acest post are intre 18 ani si 58 de ani, e sanatos, serios si rezistent la stres. Candidatii eligibili pentru aceste locuri de munca nu trebuie sa aiba nici calificare, nici experienta in domeniu si nici sa cunoasca o limba straina. Candidatii sunt ofertati cu salarii lunare cuprinse intre 860 de euro si 1.050 euro. Orele suplimentare sunt platite. Cazarea se ridica la 50 de euro pe luna, sustin recrutorii, potrivit Economica.net.

Productia mondiala de gaz natural lichefiat va creste pana la 370 milioane tone/an, la nivelul anului 2020. Productia mondiala de gaz natural lichefiat (GNL) va creste pana la 370 milioane de tone pe an, la nivelul anului 2020, considera CEO-ul companiei qatareze de gaz Rasgaz, Hamad Mubarak Al Muhannadi, potrivit datelor transmise Ministerului Economiei de Neagu Gheorghita, consilier economic in cadrul Biroului de Promovare Comerciala Economica (BPCE) din Doha. ‘CEO-ul companiei qatareze de gaz Rasgas, Hamad Mubarak Al Muhannadi, a declarat cu prilejul participarii la cea de-a 18-a editie a Conferintei si Expozitiei de GNL de la Perth, Australia, ca in pofida unei posibile oferte excedentare de GNL pe termen scurt, continuarea investitiilor in noi proiecte de lichefiere va fi cruciala pentru a evita o posibila oferta globala deficitara de GNL la inceputul anilor 2020. In discursul sau vorbitorul a analizat dinamica schimbatoare a evolutiei pietei mondiale a GNL-ului, a carei dezvoltare rapida in deceniul trecut a dus la o oferta excedentara in raport cu cererea’, informeaza sursa citata, scrie Capital.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro