Sari direct la conținut

​DEZBATERE PUBLICA Un bloc cu parter si 5 etaje – 26 metri – ar putea aparea in Centrul Istoric, pe str. Selari nr. 4. Cetatenii isi pot exprima parerea pe site-ul Primariei Capitalei

HotNews.ro
Selari 4 - perspectiva, Foto: Hotnews
Selari 4 - perspectiva, Foto: Hotnews

Un bloc cu inaltimea maxima de 5 etaje – 26 metri – ar putea aparea in Centrul Istoric al Capitalei, pe strada Selari nr. 4, potrivit unui Plan Urbanistic Zonal aflat in dezbatere pe site-ul Primariei Capitalei. Cladirea va adaposti un hotel, servicii, comert, spatii culturale si comerciale. Pe strada Selari sunt cladiri cu doua-trei etaje, iar noua cladire va fi cu doua etaje mai inalta decat ele. Proiectul a primit unda verde de la Ministerul Culturii si de la Primaria Capitalei, avizul de urbanism fiind semnat pe 23 februarie de fostul arhitect-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu. Proiectul urmeaza sa fie supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Zona Protejata Lipscani, din care strada Selari face parte, este unicat in Bucuresti, cu „valoare de raritate” in Romania. Potrivit regulamentului de urbanism al zonei, gradul de protectie trebuie sa fie maxim: se protejeaza valorile arhitectural – urbanistice, istorice si de mediu natural inansamblul lor: trama stradala, fondul construit, caracterul si valoarea urbanistia. Sunt permise interventii care conserva si potenteaza valorile existente.

Cine este initiatorul proiectului

Initiatorul planului de urbanism este firma RONATURSTEIN. Potrivit unei investigatii realizate de Rise Project, firma italo-romana detine in Bucuresti un portofoliu de 250 de milioane de euro fiind patronata de grupul italian Montipo si de Grigore Miu, un roman cu parteneri de afaceri incarcerati pentru fapte de coruptie – Vasile Crestin si Corneliu Paltanea.

Proprietati RONATURSTEIN. Foto: Rise Project

Corneliu Paltanea fost sef al sectiei de informatii din cadrul SRI Prahova, are la activ doua condamnari la inchisoare. Prima: 3 ani si 6 luni, cu executare, pentru participarea la furtul a 250 de tone de carburanti de la Rafinaria Astra Romana din Ploiesti, oras pe care il avea in supraveghere operativa. A doua condamnare: 3 ani cu suspendare, pentru luare de mita de la un angajat SRI caruia ii promisese ca il va incadra ca ofiter de informatii. Ambele condamnari au fost pronuntate in toamna lui 2012.

Vasile Crestin (50 de ani), alt asociat al lui Miu in firma deschisa in Bavaria, a fost retinut de catre procurorii DIICOT, in 2012, sub acuzatia a fi orchestrat, alaturi de alti complici, o frauda bancara estimata la 84 de milioane de euro.

Cum arata proiectul

Potrivit documentatiei de urbanism afisate pe site-ul Primariei Capitalei, terenul pe care ar urma sa se construiasca acest imobil se afla la adresa str. Selari nr.4/ str. Smardan nr.27, practic intre cele doua strazi. Acesta are o suprafata de circa 2000 mp si in prezent este gol, neexistand nicio cladire.

Potrivit planurilor prezentate pe site-ul municipalitatii, cladirea noua ar urma sa aiba parter si doua etaje la strada Selari, apoi retras la 4 metri se construiesc inca doua etaje, ajungandu-se la patru etaje, iar pe strada Smardan, cladirea se inalta pana la etajul 5. Noua cladire este prevazuta cu o curte interioara.

Indicatori urbanistici existenti:

Indicatori urbanistici aprobati prin P.U.D. – Zona Pilot a Centrului Istoric al Municipiului Bucuresti aprobat cu H.C.G.M.B. Nr. 221/11.10.2005 sunt:

– Str. Selari, nr. 4: POT = 55% -75%; CUT – 2,6 -3,2 mp. ACD /mp; RHmax = P+4;

– Str. Smardan, nr. 27: POT = 75% -95%; CUT > 4,5 mp. ACD /mp; RHmax = P+3+4retras;

Indicatorii urbanistici reglementati P.U.Z. – Zona protejata Lipscani:

POT.max. 80%

CUT.max.=3,5 mp. ACD /mp;

Indicatori urbanistici ceruti:

POT: 80%

CUT: 3,5

Inaltimea maxima: 2S+P+2E+4E+5Er – 26 m.

Functiune propusa: complex multifunctional – Hotel, servicii, comert, spatii culturale si comerciale.

Initiatorul proiectului: SC RONATURSTEIN SRL

Elaborator: SC URBAN OFFICE SRL

Biroul Urban Office a realizat si blocul de pe strada Gheorghe Manu, peste casa Spiru Haret.

Primaria Capitalei si-a dat deja acordul pentru construirea imobilului, fostul arhitect-sef al orasului dand un aviz in acest sens pe 23 februarie 2016. Si Ministerul Culturii a dat un aviz favorabil. Initial, Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti a dat avizul DCMB nr. 407/Z/13.05.2013 pentru un Plan Urbanistic de Detaliu la aceasta adresa, plan urbanistic care prevedea tot construirea unui bloc de 5 etaje, iar 21.09.2015 institutia a prelungit avizul.

In zonele unde sunt monumente istorice in vecinatate, legea prevede ca avizul sa fie dat de Ministerul Culturii, nu de Directia de Cultura. Exista Planuri Urbanistice anulate in instanta din aceasta cauza. Totusi, au fost si cazuri in care avizul a fost dat si de Directia de Cultura.

Acum proiectul este in dezbatere publica pe site-ul municipalitatii, inainte de a fi dezbatut in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Cetatenii isi pot exprima punctul de vedere pe site-ul municipalitatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro