Portrete din multime. Femeia din spatele perdelelor de fum si a oglinzilor, Cristina Strecopitov, prima femeie magician din Romania
Daca vrei sa inveti secretele magiei, nu trebuie sa ajungi la Hogwarts, poti sa o cunosti pe Cristina Strecopitov, prima femeie magician din Romania. ”Sunt mandra cu meseria mea si in nici un caz nu imi este rusine cu ceea ce fac”, spune Cristina. Prima reactie a parintilor: „Ce e magia asta? Tu trebuie sa te faci actrita!”.
La ce varsta ai inceput sa realizezi momente de magie?
Primele trucuri de magie pe care le-am invatat au fost la 15 ani. Eram in liceu, am castigat un concurs de Miss, care avea ca premiu un curs gratis de actorie, magie si dans. M-am dus la scoala respectiva de arta si primul truc care m-a fascinat a fost disparitia unei batistute. Era o batista rosie si magicianul a facut-o sa dispara de atatea ori, iar eu niciodata nu m-am prins. Mi-am dorit sa invat si eu si am intrat intr-un mic spectacol la 15 ani. Prima oara pe scena mi s-a parut oribil, adica greu, dar abia la 18 ani, dupa ce am terminat liceul, am ales cariera de magician.
Si inainte de acest moment, ai crezut vreodata in magie?
Nu, nu ma gandeam. Nici macar nu vazusem magicieni in spectacole.
Cand ma intreaba oamenii ce meserie am si le spun „magician” unii sunt uimiti si considera ca ii mint
Imi doream sa devin actrita, nu magician. Voiam sa dau la actorie pentru ca bunicul meu era pasionat de teatru si si-a dorit sa devina actor, dar nu a fost, in schimb strabunicul meu a fost actor si practic a fost ceva asa din familie: voiam si eu sa fac teatru. Am dat la teatru la 18 ani, dupa ce am terminat liceul si am picat. Am dat la UNATC si am zis nu renunt, dau si anul viitor, dar intre timp sa ma pregatesc mai bine. Si am intrat intr-o trupa de teatru si magie si acolo am invatat cateva trucuri si intre timp… mi-am schimbat inclinatia. Am vazut ca nu sunt femei in bresla, ar fi ceva unic si ar fi sansa mea, avand in vedere ca la actorie intrau cam 50 de persoane – jumatate fete, jumatate baieti – ar fi fost o concurenta foarte mare. Aveam o nisa, era drumul meu.
Esti considerata de media prima femeie magician din Romania. Cum te simti cand te gandesti ca reprezinti o tara intreaga?
Sunt mandra cu meseria mea si in nici un caz nu imi este rusine cu ceea ce fac, desi altii cand ma intreaba ce meserie am si le spun „magician” sunt uimiti si considera ca ii mint, ca nu exista o astfel de meserie. Dar chiar exista, fiind inclusa si in nomenclator, poti sa te angajezi cu aceasta titulatura , sa ai carte de munca, contract de munca.
Mi-ai spus ca ai vrut sa devii actor. Consider ca un magician trebuie sa stie si cateva elemente de actorie. Gresesc?
Nu. Este foarte important sa stii si cateva elemente de actorie. Interactionezi cu copiii, te joci cu ei, te transpui in pielea unui personaj. Lasi omul obisnuit si devii personajul magician in fata copiilor.
Cum au reactionat prietenii si familia in momentul in care ai zis ca vrei sa devii magician?
„Ce e magia asta? Tu trebuie sa te faci actrita”
La inceput familia nu a fost de acord : „Ce e magia asta? Tu trebuie sa te faci actrita” au fost vorbele lor. Nu au inteles si m-au intrebat cand am de gand sa ma apuc de chestii serioase. Mama, cel putin 2 de ani de zile, nu m-a sustinut. Era total impotriva. Insa dupa aceea cand a vazut ca lumea apreciaza ce fac eu, ca incep sa am spectacole la teatru, cand m-a vazut pe scena prima oara, a inceput sa fie mandra de mine si sa ma incurajeze.
Le mai faci trucuri de magie parintilor tai, acasa?
Practic ei au fost primii mei spectatori. Ce trucuri invatam trebuia sa le arat cuiva, iar primii carora le aratam erau cei din familie. Insa acum nu le mai arat acasa, vin ei la spectacole. De fiecare data cand am un spectacol familia este in primul rand.
Ai vreo superstitie de care tii cont inainte de spectacole?
Eu de regula nu sunt superstitioasa, dar intr-adevar inainte de spectacole am grija intotdeauna sa ma port frumos cu lucrurile si cu trucurile in sine, atunci cand le pregatesc. Le vorbesc, le respect, nu le trantesc, ca sa fiu sigura ca nu se intorc impotriva mea in timpul showului. Si imi place sa fiu gata cam cu o ora inainte de inceperea spectacolului, pentru a avea timp sa ma concentrez, sa recapitulez ce am de facut si in primul rand ma relaxez.
Cand consideri tu ca a fost primul tau show?
A fost in 2009. Un spectacol de magie pentru copii pe scena teatrului „Ion Creanga”. Am avut emotii foarte mari deoarece eu deschideam spectacolul printr-un cantecel. Dar ideea in sine ca eu voi da prima ochii cu publicul m-a speriat atat de tare incat am facut un atac de panica si mi s-a facut rau. Si am zis ca daca asta inseamna sa fii artist, iar eu trebuie sa trec prin starea aceasta si sa am astfel de sentimente inainte de fiecare spectacol, eu nu mai vreau sa fiu artist. Insa dupa spectacol ma simteam atat de bine si am realizat cat de frumos a fost si mi-am dat seama ca vreau sa continui pe acest drum. Emotiile nu au disparut nici acum, nu la acelasi nivel, insa ea exista si acum. Asa sunt eu.
Publicul din Bucuresti este mai sceptic, insa cand merg in provincie oamenii sunt mai calzi. Le place.
Cum ti se pare publicul roman? E deschis la showurile de magie sau inca este sceptic?
Comme ci comme ça. Sunt unii mai sceptici care nu vor sa vada si nu vin la spectacole, dar mi se par intr-adevar ca au inceput sa vina cu sufletul mai deschis la spectacolele noastre si chiar sa le caute. Posibil si pentru ca s-au promovat in ultima perioada magia si concursurile de talente, la TV, si este mai usor de inteles. Acum cativa ani nu stiau ce este magia sau de ce sa vina la un astfel de spectacol. Insa tot raman sceptici atunci cand vin. Cel putin o parte dintre ei. Si sa stii ca publicul din Bucuresti este mai sceptic asa, insa cand merg in provincie oamenii sunt mai calzi. Le place.
Care este media de varsta a persoanelor care vin la spectacolele de magie?
Tineri, dar am avut si spectatori de 60 si ceva de ani (in cazul spectacolelor pentru adulti) care s-au distrat pe tot parcursul showului. Magia este pentru toata lumea, inca nu stiu ei ca este pentru orice varsta. Dar media de varsta este de 20-30 de ani. Foarte multi oameni de peste 40 de ani nu au curajul sa vina. Considera ca nu e locul potrivit. Insa atunci cand o parte dintre ei o fac, nu pleaca dezamagiti.
Ai un mentor in toata aceasta industrie?
Eu mai mult ma ghidez dupa ce se intampla in strainatate si am cateva modele pe care le urmez: Lance Burton, Jeff McBride. Acesta din urma este ca un profesor virtual pentru mine deoarece mi-am cumparat DVD-uri, carti de magie scrise de el si am invatat sa fac trucuri urmarindu-l. Am avut ocazia sa il intalnesc la un concurs de magie in Bulgaria, un concurs de manipulatie de scena. Manipulatia de scena este atunci cand faci sa dispara si sa apara carti din spatele mainii. Un fel de magie de scena, dar mult mai grea. Este mai mult prestidigitatie. Este practic cea mai grea latura a magiei pentru ca iti trebuie foarte multa dexteritate si foarte multe ore in spate.
Cum de ai atat de multa rabdare pentru a repeta fiecare truc in parte pana iti iese perfect?
Avand in vedere ca m-am apucat la 18 ani, aveam mai multa rabdare atunci. Si odata ce deprinzi anumite abilitati, cand incepi un truc nou il inveti mult mai usor, deoarece ai deja o baza. Dar sincer nu stiu nici eu cum am avut rabdare. Mi-a placut. Stateam si cate 12 ore inchisa in casa si nu abandonam pana nu imi iesea mie miscarea.
Daca ai putea alege sa lucrezi cu Dynamo si David Copperfield. Pe cine ai alege sa iti fie mentor si de ce?
David Copperfield deoarece el este un artist complet si in primul rand are magie pe scena, realiza spectacole pe scena, iar eu sunt pasionata de aceasta magie. Dynamo face doar magie la televizor, toate emisiunile lui sunt inregistrate, multe sunt trucate. As avea mult mai multe de invatat de la David Copperfield. El a fost si campion mondial in magie, este si un bun actor si comediant. Chiar este numarul unu si a facut istorie. Practic toate trucurile mici, pe care alti magicieni le faceau de aproape, el le-a facut la scara larga. Adica daca ceilalti magicieni invatau sa realizeze disparitia unei monede, a unui ceas el a facut sa dispara o masina. A dus magia la un alt nivel si de la el as avea multe de invatat.
Ce presupune din punct de vedere financiar meseria de magician? Banuiesc ca exista niste costuri.
Cel mai ieftin accesoriu al unui magician este pachetul de carti, pe care si-l poate cumpara si dintr-o librarie cu 10 lei si sa invete cateva trucuri de pe internet. Insa daca vrei sa treci la un alt nivel, vorbim de investitii destul de mari in magie. Trucurile in general sunt foarte scumpe mai ales ca sunt inventatori carora trebuie sa le platesti licenta. Iti trebuie ceva bani pusi de o parte, mai ales ca acum daca doresti sa faci un spectacol de magie nu te poti duce doar cu un pachet de carti. Si incepi si investesti in DVD-uri, pe care le cumperi din strainatate,pentru a invata de la alti magicieni, in carti, care sunt si ele foarte scumpe, de care ai nevoie pentru a exersa, obiecte de scena. Nu stiu sa iti raspund exact, dar sunt niste costuri destul de mari pentru a deveni magician, dar si dupa aceea daca stii sa te promovezi si ai spectacole multe, nu iesi in pierdere.
Te gandesti la posibilitatea de a deveni profesor? Sa iti vinzi trucurile, sa ii inveti si pe ceilalti, sa ai ucenici?
Am invatat cativa copilasi trucuri de magie, deoarece am fost profesor in Academia De Magie. Era o scoala in Bucuresti, care nu mai este acum si veneau copii de clasa I si a II-a pentru a invata magie si eu eram profesoara lor. Mi-a placut si latura aceasta. Insa este destul de greu, deoarece ei voiau sa dispara si sa apara de prima oara lucruri, fara a exersa sau incerca de multe ori.
Trebuie sa ai sarm la public si deschidere catre el. Sa fii atras de actorie si sa ai rabdare sa exersezi.
Ce abilitati iti trebuie pentru a fi magician?
Trebuie sa ai sarm la public si deschidere catre public. Sa fii atras de actorie si sa ai rabdare sa exersezi. De asemenea daca esti o persoana introvertita, care nu vrea sa se afle in fata publicului, mai bine te apuci de altceva. Trebuie sa nu ai trac. Am un coleg care este magician profesionist insa atunci cand trebuie sa faca acelasi trucuri in fata publicului se pierde imediat. Ii tremura mainile, incepe sa transpire si nu ii mai ies asa de bine trucurile. Trebuie sa poti sa iti stapanesti toate emotiile.
Ce faci in timpul liber?
Imi place sa pictez. Am pictat chiar si pereti. Peretii unei gradinite i-am pictat inainte sa ma apuc de magie si cei din camera mea nu mai au nici un loc liber. Pictez cani, blugi si mi-ar placea sa am ocazia sa mai pictez si alte camere ale copiilor.
Daca ar fi sa te gandesti la un moment inedit din cariera ta, care ar fi acela?
Cele mai frumoase momente au fost in 2010, atunci cand am avut spectacole in colaborare cu Teatrul National de Opereta. Sa fiu pe scena Teatrului National de Opereta si sa cante orchestra si sa ai si corpul de balet in spate, a reprezentat pentru mine atingerea unui nivel inalt. De asemenea in 2013 am participat la un concurs in Bulgaria. Si atunci a fost inedit pentru mine si am simtit din nou emotiile acelea din 2009, pe care pana atunci nu le mai simtisem atat de intens. La concurs cand s-a tras cortina si am vazut in fata juriul serios, rigid, fara nici un zambet si nu publicul obisnuit zambaret, dornic sa vada ce voi face, a fost dificil. Sala oricum era plina numai de magicieni si mie imi tremurau mainile, insa la final am realizat ca fusese foarte bine si am primit felicitari de la foarte multa lume. A contat pentru ei si faptul ca eram femeie. Au apreciat ca si eu pot face acest lucru, chiar daca sala era plina numai de magicieni barbati.
Ce sfaturi le transmiti fetelor care vor sa invete sa pratice magia?
Daca sunt pasionate si vor cu adevarat sa faca asta, de ce nu? Trebuie doar sa aiba putin curaj si putina forta, putere de munca. Daca isi doresc cu adevarat sa ajunga numarul unu si sa fie pe scena, este posibil. Din pacate, in Romania nu exista nici o scoala de magie unde sa invete, insa pot invata singure sau sub supravegherea si indrumarea unui magician profesionist.
Ce mesaj le transmiti cu ocazia zilei de 8 martie femeilor de pretutindeni?
Sa se gandeasca mai mult la copilul din ele, sa ni-l arate mai des, pentru ca in ultima perioada l-au uitat undeva si nu l-au mai aratat. Sa creada mai mult in ele pentru ca frumusetea vine din interior si sa infloreasca odata cu venirea primaverii! Keep the magic on!
Citeste si celelalte episoade: