Sari direct la conținut

Marilen Pirtea s-a autosuspendat din functia de rector al Universitatii de Vest din Timisoara: Aceasta autosuspendare nu are ca scop vizarea unui al treilea mandat de rector

HotNews.ro
Marilen Pirtea, Foto: Agerpres
Marilen Pirtea, Foto: Agerpres

Marilen Pirtea s-a autosuspendat din functia de rector al Universitatii de Vest din Timisoara, cu o luna inainte de a incepe al doilea mandat de rector pentru care a castigat alegerile universitare. Contactat de HotNews.ro, Pirtea a invocat „motive personale” pentru aceasta decizie si a declarat: „aceasta autosuspendare nu are ca scop vizarea unui al treilea mandat de rector”. Amintim ca guvernul Ponta, in mandatul lui Remus Pricopie si al lui Mihnea Costoiu, a modificat legea educatiei astfel incat rectorii isi pot pastra functiile pe viata, daca sunt suspendati sau se autosuspenda cateva zile din mandat.

  • Guvernul Ponta a adoptat in urma cu doi o ani o Ordonanta de Urgenta (OUG nr. 49/2014) care a adus 97 de modificari Legii Educatiei
  • Daca pana atunci Legea spunea ca o persoana nu poate fi rector al aceleiasi universitati pentru mai mult de 8 ani, indiferent de intreruperi, din 2014 legea prevede ca „o persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de invatamant superior pentru mai mult de doua mandate succesive, complete„. 

Marilen Pirtea s-a autosuspendat la finalul saptamanii trecute, pentru o saptamana, din functia de rector al Universitatii de Vest din Timisoara, a scris Pressalert.ro. Amintim ca Pirtea a fost reales in decembrie 2015 pentru un nou mandat de rector, fiind de altfel si unicul candidat. Potrivit unui comunicat al universitatii, noul mandat de rector – pentru perioada 2016-2020 – va incepe in luna martie.

Contactat de HotNews.ro, Marilen Pirtea a declarat ca s-a autosuspendat din „motive personale„, refuzand sa ofere insa detalii cu privire la aceste motive. Intrebat daca va candida pentru al treilea mandat, Pirtea a raspuns: „aceasta autosuspendare nu are ca scop vizarea unui al treilea mandat de rector„.

Intrebat daca va folosi prevederea introdusa in lege prin OUG 49/2014 si daca se va prevala de faptul ca cele doua mandate nu sunt complete, pentru a candida si pentru un al treilea mandat, Marilen Pirtea a declarat pentru HotNews.ro ca „posibilitatea este una, faptul de a folosi este altceva. Nu voi folosi aceasta suspendare din acest moment pentru un astfel de scop„.

Raman consecvent tuturor declaratiilor mele de-a lungul timpului si nu am nicio ezitare de la toate principiile progresiste si reformatoare pe care le-am sustinut. Sunt motive personale. Nu am de gand sa folosesc intr-un mod neconstructiv pentru universitate aceasta autosuspendare, cu tot ce implica ea legal. Faptul ca 4 ani Universitatea de Vest a fost o universitate dinamica, axata pe tot ce inseamna progres, ma face sa doresc ca in urmatorul mandat ritmul dezvoltarii sa nu scada si sa fie mai alert, ca fiecare sa isi faca foarte bine treaba pe pozitiile pe care si le-au asumat sau si le vor asum„, a continuat Marilen Pirtea.

Acesta a afirmat ca experienta a aratat pana acum ca al doilea mandat de rector „este un mandat cu un grad de dinamism mai redus si unde se manifesta o relaxare in ritmul de implicare al oamenilor si poate o implicare mai mare a multora pentru ce se va intampla dupa 4 ani cu diverse functii de conducere si atentia fiecaruia va fi mai mica pe ce trebuie sa faca in acesti 4 ani si mai mare pe lobby pentru urmatorii. Vreau sa am 8 ani de mandat de forta, de munca sustinuta„.

Cum poate fi folosita autosuspendarea pentru a fi rector pe viata

Guvernul Ponta a adus printr-o singura ordonanta de urgenta nu mai putin de 97 de modificari la Legea educatiei nr. 1/2011. Prin OUG nr. 49/2014, promovata cand ministru al Educatiei era Remus Pricopie, iar ministru delegat pentru invatamant superior Mihnea Costoiu, rectorii au capatat posibilitatea – existenta si in prezent – de a fi in functii pe viata.

Concret, Legea educatiei din 2011 spunea, la articolul 213, urmatoarele:

(7) Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi innoit cel mult o data, in urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare. O persoana nu poate fi rector al aceleiasi institutii de invatamant superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora.

In prezent, ca urmare a OUG 49/2014, Legea spune urmatoarele la art. 213:

(7) Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de invatamant superior pentru mai mult de doua mandate succesive, complete.

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, a fost primul care a avertizat asupra anomaliilor pe care le va permite Ordonanta de Urgenta nr. 49/2014:

  • In Legea Educatiei am scris ca un rector poate sa aiba maximum 2 mandate si nu poate fi rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora.
  • Acum, ei spun ca ‘o persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de invatamant superior pentru mai mult de doua mandate succesive, complete’.
  • Daca esti la al doilea mandat si te-ai suspendat 2 zile din functia de rector, poti sa intri la al treilea mandat pentru ca nu a fost complet al doilea mandat. Faci al treilea mandat, te suspenzi iar 2 zile, candidezi a patrea oara samd.
  • Aceste cazuri au fost inainte de intrarea in vigoare a Legii Educatiei in 2011, la Timisoara. Tocmai avand in vedere aceasta situatie, am modificat legea.
  • Dar acum, dupa OUG, poti sa fii rector cat vrei, pentru ca este vorba de doua mandate succesive complete. Poti sa fii rector de cate ori vrei, doar sa te suspenzi pe o perioada scurta ca sa nu fie complet al doilea mandat” (Sursa si declaratiile complete)

A urmat avertismentul studentilor din ANOSR: Universitatile devin mosii unde rectorii si membrii senatului universitar pot ramane in functie pe viata

  • Daca pana acum o persoana putea fi in functia de rector maxim 8 ani, noul OUG modifica aceasta limitare la maxim 2 mandate succesive complete.
  • Cu alte cuvinte, rectorii vor putea sa isi dea demisia cu cateva zile inaintea finalizarii celui de-al doilea mandat, dupa care vor putea candida din nou sau, daca vor o vacanta de 4 ani, vor putea folosi modelul Putin pentru a reveni in functia de rector (situatii care s-au intamplat deja in trecut).
  • Mai mult decat atat, cadrele didactice vor putea sa isi rezerve pe viata scaunele de senatori universitari, transformandu-se in adevarati mosieri care controleaza si monopolizeaza puterea din universitate” (Sursa si comunicatul complet al ANOSR)

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro